Размисли и страсти за новия лифт в Банско: Да го има или не?

Нона Караджова и Андрей Ковачев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 19 дек 2017 11:02 | 19 дек 2017 10:17,
86

Банско усилено се готви за силен зимен сезон. Все още обаче стои нерешен въпросът с изграждането на втори лифт в града. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че и през следващия сезон няма да има нов кабинков лифт.

"В проекта никъде не пишеше, че се разрешава строителството на кабинкова линия. Трябваше да бъде записано: "Кабинкова линия Банско - Шилигарника". В момента се предлага да се строят нови ски писти, а не кабинков лифт", обясни Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани" пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той настоя, че изменението в проектоплана задължително трябва да мине публична оценка. По думите му в момента годишната цена на квадратен метър ще бъде 6 стотинки, което било невероятен икономически подарък за инвеститора.

Екологът бе контриран от бившия министър на околната среда и водите (2009-2013 г.) Нона Караджова, която го обвини, че е против всички инвестиционни проекти в България.

"Аз съм "за" втора въжена линия, ако се докаже, че проектът няма да вреди на околната среда. Към момента е невъзможно да се проектира, затова решението на Министертския съвет е да се разреши да се проектира", посочи тя в "България сутрин".

Андрей Ковачев отбеляза, че спорната зона, набелязана за строеж на втори лифт, е част от националния парк "Пирин" и не е буферна зона.

"Това е абсолютно невярно!", отсече Нона Караджова. И настоя, че това е буферна зона, в която може да се развива ски туризъм.

"Действащият лифт се използва само като спортно съоръжение през ски сезона и не обслужва летните туристи. Лифтовете са за обслужване на туристи целогодишно", каза още природозащитникът Андрей Ковачев.

"Искате да кажете, че в Австрия целогодишно работят всички лифтове?", отговори Караджова.

Екологът предложи в решението да бъде махнато строителството на нови ски писти и влекове, то да бъде заменено с предложение за нов лифт, което да се подложи на екологична оценка.

"Когато хората няма с какво да си платят сметките, не отиват при тях (бел. ред. - природозащитниците), а отиват при правителството. Всеки, който не си слага подписа, може да излиза и да говори всякакви неща", подчерта бившият министър на околната среда и водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
11
 
! Отговори
учи се, бе ТПанчев преди 6 години
До Анонименмомченценце с жълто около устата, ами хората са част от природата и следователно не могат да съществуват без дръвчета, животинки и чисто небе и земя около тях.
20
1
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Банско е извън резервата Пирин, и няма начин да бъде приет като част от резервата просто защото е бетонов център.И не отговаря за изискване за резерват, така че предложението ти няма как да се приеме.Иначе в момента Банско има успешен бизнес и напълно функционален като регион и никой не му отнема функциите като такъв.
19
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все ревем, че няма работа, че са ниски доходите, а като някой иска да направи нещо, да инвестира, да създаде работни места, го гоним - е как да стане бе хора? Може ли да се живее добре, без развита икономика? Ок природа, обаче не може това да ни е фикс идея, приоритет трябва да икономическото ни развитие. Отиде да им кажете на хора в Банско и региона, че за тях бъдеще няма - защо е целия този цирк въобще?
18
4
 
30
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи тука много правилно са зачекнали темата! И тя темата въобще не е втори трети или пети лифт темата е да може фирма Юлен в лицето на цеко минев да приватизира, както вече не веднъж направи, едни държавни земи от БГ национален природен парк! И не стига това ами и държавата да земе върну неговата земя да му построи лифт който тои после да каже, че е негов и построен с негови пари! Еми драги ми бансканлии и пишмах министир аз не съм съгласен да се дава това на Цеко Минев! Не ща втори лифт!
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакви си там в Банско искали да развиват туризъм - в никакъв случай, ние зелените талибани ще ги уморим от глад, ще лазят и ще ни се молят, знаят колко трябва да платят, ама се правят на разсеяни, как да преговаряш с такива хора?
16
9
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Банско е огромна българска инвестиция. В хотели са вкарани млиаарди. Държавата дължи писти лифтове и всекидневни забавления за туристите там. И СПИРАНЕ на строителството щото не може града да продължи да расте.
15
16
 
10
 
! Отговори
До ЕКО талибаните преди 6 години
Скъпи ЕКО талибани, обяснете защо желанието ВИ за писане на поредната жалба е по-важно и по силно от засаждането на едно дърво.Не съм чул да призовавате да се засаждат дървета, ЗАЩО?
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре престанете вече ве....
13
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпроса е само един - кое е по-важно хората или тревички, дръвчета, зайчета и т.н. До кога ще позволяваме на група алчни професиални рекетьори, маскирани като еколози да ни тероризират и манипулират? Когато си ЗА унищожаването на един цял регион, каквито и доводи да имаш те са жалки лицемерни социопатски напъни.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Добринище има Лифт и няма никой ,ми да си ги извозват туристите до там - то не може само да се пИчели .държавата направи летище и хайде да го дадем на частник да печели, държавата направи магистрали и хайде да го дадем на частникдържавата направи Болници , Арени, Лифтове и печалбите в частен джоб- До Кога?
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука не е въпроса дали има нужда от втори лифт ,или не .Въпроса е да се създаде процедура по която да може да се приватизира части от резервата Пирин а пък защо и не целия резерват стига процедурата да бъде направена правилно за целта.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можело да сгъстят кабинките и да качва вместо 2000 по 2800 човека на час, но концесионерът нищо не е направил по въпроса. Истинско очудване обаче будят 4 часовите опашки пред лифта, които според капацитета му са за около 8000 човека, но концесионерът отчита продажби за 2500 пътувания на ден, т.е. крие приходи, данъци, но понеже е Юлен. Фирма на правилния човек, то тя не се проверява!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетканСтрашната икономика сервитьорки,бармани,готвачи, камериерки и т.н. Нямам нищо против тези професии, но те са нископлатени, така ли се развива икономика с нископлатени работни места ли?
8
1
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
До gosoТака е и в нашата община, залагат на количество - качеството пада веднага !
7
20
 
8
 
! Отговори
Петкан преди 6 години
Нека има лифт и има туризъм, и икономиката да се развива ! Който не иска да се изсичат горите да ходи да гони ония черните дето секат всеки ден !
6
2
 
9
 
! Отговори
Н Л О преди 6 години
Бонджорно... Балкано.... маФиозо...
5
4
 
35
 
! Отговори
goso преди 6 години
Както и за повечето други неща, говоренето за лифта и за грижата за туристите на опашки не е това, което е.В Банско има огромно количество построени и непродадени блокове с апартаменти. Апартаментите вече са неатрактивни, поради многото маймуни на клона. Банскалии искат втори лифт за да продадат тези апартаменти на завишени цени, щото видиш ли имало лифт. Като ги продадат, ще продължат да строят, докато и новия лифт се задръсти, после ще искат "за туристите" трети лифт и така до края на света
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако погледнете в Банско колко легла има декларирани пред държавата като работещи, то веднага всеки ще направи заключение че един лифт е предостатъчен.Половината град работи в сивата икономика, касови бележки не се дават а като си поискаш те гледат лошо т.нар ресторантьори и хотелиери.С какво да се строят писти лифтове, инфраструктура, като горепосочените мислят, че държавата трябва да им построи всичко и да им направи инфраструктура, а те тарикатски да се усмихват под мустак.
3
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този лифт е най-голямата измама на света. Няма абсолютно никаква необходимост от него, целта е само да се прокара възможност бетонирането да продължи.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от тoз лифт да го вдигнат във въздуха на 50 м нависоко над дърветата и ще има и лифт и гора като в Австрия и Швейцария.