Българките раждат все по-късно, все по-рядко. Защо?

В родилните домове за Коледа цари празнична атмосфера
26 дек 2017 07:30, Петя Славова
303

Раждаемостта у нас продължава да намалява, а българките се решават да родят все по-късно, показват данни на НСИ. Напук на негативната тенденция в родилните домове цари празнична атмосфера.

Акушерката Боянка Комитска е отдала живота си на професията. За по-добро настроение по празниците с нейна помощ всички бебета в болница "Св. София" бяха облечени в коледни костюмчета, съобщава Bulgaria ON AIR.

През нейните ръце са минали стотици новородени. За всички години акушерство тя вече знае какво показва детският плач. Самата тя признава, че още в началото, когато била още на стаж, всичко я плашело - не само раждането, а и грижите за детето след това. Години по-късно обаче подхожда професионално към работата, като успява да игнорира вълнението, за да успее да си свърши работата.

В тази болница не я води само любовта към професията, а и конкретна причина - именно тук се е родило първото ѝ внуче. Вторият ѝ внук Божидар проплакал в "Св. София" точно преди няколко месеца, а тя самата помогнала да се роди.

На Коледа Боянка е натоварена с една по-различна задача - да облече новородените в коледни костюми. Така пременени, бебетата отиват при майките си, за да бъдат нахранени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
6
 
! Отговори
до 226 преди 6 години
И защо някой трябва да ти се ПОКОРЯВА на теб?! Ти в арабския свят ли живееш или някой от горе ти го говори?! Интересно как не ти е била шута жена ти предвид начина ти на мислене :) Всъщност ти вкъщи сигурно си по-нисък от тревата ама във форума се правиш на мъж.
210
3
 
7
 
! Отговори
До 225 преди 6 години
А защо си мислиш че чистенето и готвенето са женски занимания?! Ти трябва да може да се грижиш за себе си, бе значение мъж или жена си.Защо си мислиш ,че някой е длъжен да ти слугува?!Колкото до мен не ме мисли - аз кандидати си имам достаъчно :)
209
2
 
2
 
! Отговори
Защо така? преди 6 години
Сменете поне заглавието на статията за да не подлъгвате хората.
208
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари им трябвали, чистене и готвене, ала бала... Жената когато не се покорява на мъжа, нито той, нито тя имат желание за деца. Жената ако е проклета, вироглава, саркастична, как ще ме накара изобщо да легна с нея? Имам такава вкъщи - и пари носи, и е домакиня, но с нейното его на глава не се излиза. Отказва те от всякви съвместни проекти. Все едно враг в къщата.
207
7
 
5
 
! Отговори
- преди 6 години
До 215Успех с намирането на мъж, който да готви, чисти и пере:) Още малко ще искаш и децата да роди вместо теб?
206
0
 
1
 
! Отговори
Snow преди 6 години
Bulgarkite trenirat skokove v voda...za olimpiiski medali...
205
5
 
6
 
! Отговори
Може преди 6 години
Жената може сама да прави всичко: и деца да гледа, и да готви, и да чисти, и пари да изкарва, и уреди да оправя, и плочи да лее. За всичко това е достатъчно само да не попадне на мъж.
204
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 218Майка ти и жена ти не са критерий.
203
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и защо хората да си изоставят жените, било то македонки или арабки? заради нашенските пустинячки ли? иначе че ясно, че все още се намират свестни българки, както и българи. но са малцинство.
202
3
 
27
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Щото бедните нямат средства да си позволят деца, а богатите правят кариера и мислят за себе си само...
201
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички булгарки са к.рволяци кво очаквате
200
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам две деца на 2 и на 5, сега чакам трето и сме много щастливи. Още 6 приятелки около мен са бременни и очакват своите бебчета. Всичко е въпрос на приоритети
199
0
 
2
 
! Отговори
пею преди 6 години
е по-*** въпрос от този...
198
5
 
24
 
! Отговори
До 209 преди 6 години
И защо да няма - аз работя, имам си мой дом и съм самостоятелна. Голяма част от жените (българки), които познавам са така - учат, работят, самостоятелни са, борят се с живота, успяват. Аз няма нужда от мъж да ме издържа финансово или да ме "прибере". Естествено че ще искам партньор който да поема половината ангажименти по отношение на поддържането на дома (готвене, чистене, пране, грижа за децата) и осигуряване на прехраната. Така е редн и нормално.
197
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do kato Borisov i GERB sa v Bulgaria, bulgarchetata shte se razdat v USA i Germania
196
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълен провал на държавата в тази насока. Те си мислят, че от самосебе си ще им с раждат роби и ще им съдират по десет кожи...Комунизъм, комунизъм, ама тяхно мото гласеше "Семейството - грдивна единица на дръжавата". И се грижеха да има семейства и да има деца.Преди комунизма също семейството е било на почит... И по време на турското робство... и преди това.Въпроса е, че за капитализма не е нужно да има семейство. На капитализма му трябват потребители - семейно или поотеделно, все едно.
195
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 209Аз пък оставам с впечатлението, че никога не е отслабвал интересът към момите с добра зестра, хубава заплата и татко-връзкар.Това е актуално и през соца, и днес.Такива момичета не са малко, но не са и в изобилие. Въпросът е да намериш такава и да се харесате взаимно. Но има и лисугери, които може хич да не харесват някое такова момиче, но ще разиграят такава пиеска, така ще се преструват на влюбени и на перспективни, че накрая някои от тях успяват да спечелят точно такава.
194
0
 
17
 
! Отговори
Причината? преди 6 години
Народът я е констатирал още преди векове и е формулирал изводите си в песен:"Ергенлък,ергенлък мамо, пашалък,пашалък!Моминство,моминство мамо, везирство,везирство!"
193
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никога няма да ми се прииска 'равноправен партньор', минал съм през този филм. равноправен означава и тя да има същите доходи, жилище и да поема 50% от всички отговорности. нали се сещаш, че такива българки няма. това не е германия. иначе за протокола, обичам да готвя и нямам нищо против да чистя вкъщи. но не и на мамини кифли шафрантии, за съжаление доста от нашите вече успешно съперничат на украинките и подобната му *** по отвратително поведение. не, благодаря.
192
8
 
13
 
! Отговори
вергил преди 6 години
На теб акъла ти е все в оная работа на мъжа, пък после се обиждаш,че ти викали к...***.Много ясно,че никой свестен мъж няма да се хване с такава като теб, а най - много да има краткотрайна връзка.