Българките раждат все по-късно, все по-рядко. Защо?

В родилните домове за Коледа цари празнична атмосфера
26 дек 2017 07:30, Петя Славова
303

Раждаемостта у нас продължава да намалява, а българките се решават да родят все по-късно, показват данни на НСИ. Напук на негативната тенденция в родилните домове цари празнична атмосфера.

Акушерката Боянка Комитска е отдала живота си на професията. За по-добро настроение по празниците с нейна помощ всички бебета в болница "Св. София" бяха облечени в коледни костюмчета, съобщава Bulgaria ON AIR.

През нейните ръце са минали стотици новородени. За всички години акушерство тя вече знае какво показва детският плач. Самата тя признава, че още в началото, когато била още на стаж, всичко я плашело - не само раждането, а и грижите за детето след това. Години по-късно обаче подхожда професионално към работата, като успява да игнорира вълнението, за да успее да си свърши работата.

В тази болница не я води само любовта към професията, а и конкретна причина - именно тук се е родило първото ѝ внуче. Вторият ѝ внук Божидар проплакал в "Св. София" точно преди няколко месеца, а тя самата помогнала да се роди.

На Коледа Боянка е натоварена с една по-различна задача - да облече новородените в коледни костюми. Така пременени, бебетата отиват при майките си, за да бъдат нахранени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
10
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Не става Каза нещо много вярно, но трябва и да се чете между редовете. Някога, даже и в патриалхалното ни общество, мъжът е изкарвал толкова, че да може жена му да стои в къщи и да гледа 2-3 и повече деца, спокойно. Когато пак стане така,с такива доходи на мъжа, тогава пак ще има раждаемост. С 510 лева/255 евро/ минимална заплата и с приказки, колко стабилни и предвидими сме в международен аспект-не става.На един етнос без да работят им дава държавата в пъти повече.
150
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тук пак е започнало дежурното мрънкане и абсурдни извинения. нямало мъже, нямало жени? има колкото си искаш и мъже, и жени. няма държава, няма икономика и няма доходи. това е истината. ако в един малък град има само 10.000 работни места, населението му няма как да е повече от 15-20.000 човека, които ще намаляват при липсата на държавна политика за децата. абсолютно всички емигранти, които познавам, имат по минимум 2 деца, родиха се ТАМ! така че мъже и жени има, няма държава.
149
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 161Ти не си от МЪЖЕТЕ- постът ти го издава.Лице наричащо жените "по-миярки", не е мъж.
148
7
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Както се казваше в един стар виц, виновни е партийното и профсъюзното ръсководство.То не може да огрее навсякъде, в смисъл-да прави деца, но може да създаде условия, всяко семейство да има по 2-3 деца , и да ги отглежда спокойно.
147
3
 
35
 
! Отговори
Не става преди 6 години
Защото жената не може хем да работи, хем да ражда. С едно дете как да е, с две много трудно, а с три почти невъзможно. Затова българката, пък и другите европейки, раждат по 1-2. Затова жените в патриархалните общества раждат по повече. Но там мъжът поема изкарването на прехраната, върху неговите яки плещи пада голямата тежест, жената върти къщата и гледа децата. Този модел е охулен, но той работи. А разменят ли се ролите, народът спира да се размножава. Само се фали колко е напредничав.
146
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деца няма. Няма и изгледи да има при този жизнен стандарт. Най- ясният показател са закритите детски градини и училища. Масово в провинцията закриват училища, тихомълком. Наричат процеса "преструктуриране" или сливане, или как ли не. Вместо да повишат доходите, да разкриват нови работни места, управляващите отриват авиолинии за внос на украинки, за да угодят на чорбаджиите. Докато държавната политика е в угода на алчния, деца няма да се раждат.
145
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИма ИСТИНСКИ мъже, миличка,просто вие жените сте по-миярки и търсите мачовци, свалячи, тарикати...И обикновено после рИветИ.
144
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако българките раждат все по късно то това е мн добре ! все пак човек трябва до достигне определена възраст да опознае себе си светът около него , да се е преборил както се казва и след това да предаде знанията си на поколенията . Какво могат една майка или баща на двайсет ? двадесет години ? та то те самите са още деца
143
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До The Spirit of ZieziАе пич, какво ЦРУ, какъв площад... *** си пий хапчетата...Имаш проблем със жълтите, летящи слонове.
142
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 152Не е вярно! Отношението на мъжа към жената не зависи само от поведението на жената. Когато 1 мъж е ***, колкото и мила, гальовна и ала- бала да е жената, той пак ще се държи кат ***. Мъжете не са мъже вече. Те са податливи на влияния отстрани- работа, приятели, родители, други връзки. Криворазбраната свобода даде свободия на мъжа да си разиграва коня както иска и да бяга. Направи ги безотговорни.
141
4
 
9
 
! Отговори
155 преди 6 години
ако малко си направите труд да мислите ще разберете,че семействата с най висок материален статус имат най малко деца.
140
6
 
15
 
! Отговори
Жените си знаят преди 6 години
Всяка жена знае, че най-лесно и най-изгодно ще се омъжи, ако не е по-възрастна от 25-26 г.Знае също така, че е препоръчително първото дете да се роди най-късно до 26 г., така се забременява най лесно. А второто - не по-късно от 29-30 г.И най-големите кариеристки не пренебрегват това правило.Ако отложат брак и раждане за по-късно, значи са били принудени от независещи от тях обстоятелства.
139
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До даринаОколо теб може да е така, но в действителност не е така. Жените не раждат, защото не могат да издържат още 1 човек със заплатата, която получават. Бедността е причина за отказа от дете.НЯМА ЖЕНА, КОЯТО ДА НЕ ИСКА СВОЕ ДЕТЕ. Това е заложено в природата на жената, инстинкт, който и да се подтиска, пак го има. И ще го има.Много е долно да се разпитват бездетни семейства, защо нямат дете. За да скрият болката, твърдят, че не искат. Долно е и да се оказва натиск върху хората да раждат.
138
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още от малък *** го учат да спазва предписанието"Целофан - гладиоли - мушкато - и после, бегония".*** израства с убеждението, че ако постъпва така, ще докаже големия си тарикатлък и превъзходството си над женските будали. И дори не си прави труда да ползва контрацептиви, стане ли нещо, тя сама да се оправя.Затова жените дълго търсят, трудно намират, а в последно време, ако до 30-35 г. не намерят свестен мъж за съпруг, се решават да станат самотни майки.
137
5
 
12
 
! Отговори
The Spirit of Ziezi преди 6 години
ЦРУ дойде на площада ако помниш 89г лично дотътри Били Клинтън Свирката да ти обещае свобода равенство и демокрация ,която свобода раздаде парите на България на 10 човека и евакуира над 6 млн българи са по цял свят и са навън продуктивни млади хора ии работещи българи. Това не е връзване,а планиран геноцид.Останалото тук продължава терора над него.
136
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно ще кажа, когато една жена е наистина женствена, мила и разбрана без да спори много, тя провокира инстинкт в мъжа той да я пази и да се грижи за нея. Когато почне да мърмори, да недоволства, провокира гняв и агресия които не винаги свършват добре.
135
2
 
20
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Защото Борисов вкара страната в тотални социални, икономически и демографски катастрофи, на които не им се вижда края. Борисов принуди след август 2009 година близо половин милион българи да емигрират.
134
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманлиятаАбе човече,вие "турците" сте много,а ние на Балканите по-малко,защото почти 500 години сте взимали насилствено еничери,роби и жени от Балканския полуостров и Украйна.Я погледни какви сте белички европейци генетично,а първите османци са били монголоиди.А турците са съвсем нова нация,създадена от Ататюрк,преди това е била мултинационална империя.
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До The Spirit of ZieziЦРУ ви върза чурките, мухляри!Вярването в теории на конспирациите и световни заговори,е стар ченгеджиийски номер за пред лумпните.
132
4
 
10
 
! Отговори
вергил преди 6 години
ДО АниТо затова е форум-всеки да си изказва мнението.Не може всички да имат твоята гледна точка.И за мен не е нормално жена доброволно да се отказва да има деца.Това е против природните закони, според които всяко живо същество се стреми да създаде поколение. И които не успяват загиват като вид.Хората се мислим за много умни, но не сме по-умни от Природата.