Мини кола от дърво и ламарина, на ток! Творението на дядо Тодор

Със странния автомобил той се придвижва из белоградчишкото село Гюргич
Обновена: 30 дек 2017 13:39 | 30 дек 2017 13:20,
124

Снимка: БТА

Дядо Тодор от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил с подръчни средства.

87-годишният старец няма книжка, но казва, че не му и трябва. Превозното средство на външен вид е странно, но вече е в движение, разказва БТА.

Дядо Тодор се придвижва с него из селото - от дома си до селския магазин и обратно, гордее се със своята кола и я смята за истинска.

Още по-горд е дядо Тодор, че сам е успял да сглоби автомобила, който се и движи. Направил колата от бракувана инвалидна количка, от която взел ходовата част. Купето пък сглобил от стари ламарина и дървени летви. Странният автомобил върви на ток.

Според някои превозното средство е много бавно, но пък дядо Тодор твърди, че автомобилът се движи два пъти по-бързо, ако самият той би вървял пеша.

В едно е категоричен - че мини колата, направена с подръчни средства, му върши работа и не му струва никакви пари. Не крие, че няма книжка, но смята, че не е опасен за движението в селцето.

Старецът споделя, че не е учил много, но пък е работил през целия си живот. В годините е бил и дърводелец, и миньор, и хлебар. Гордее се, че е добър казанджия и неслучайно в село Гюргич казанът, където се вари ракията, е един от най-добрите и го знаят в целия край.

С много любов Тодор говори за работата си като дърводелец и се хвали с майсторлъка си, в който влага много творчество. Че е баш майстор личи по спретнатия му дом и по изработения от него дървен трон, с който се гордее.

В дните преди Нова година дядо Тодор пожелава на всички пенсионери да са живи и здрави, да имат неговия дух за живот и им препоръчва всеки ден и час да се занимават с нещо, да майсторят или да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Техническа нация.
65
7
 
15
 
! Отговори
от / преди 6 години
До Един от СеверозападаНа дядо само може му намачкат мекия., ченгетата.
64
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фредерик Финтстоун 2!
63
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Носталгично ...Навремето в гедерето правеха такива ръбати возила ИФА Трабант Вартбург.
62
2
 
40
 
! Отговори
Заро преди 6 години
Дядото му е кеф- прави си колички и разни други работи. Хейтърите им е кеф- мразят всичко по подразбиране. Всеки с дерта си.
61
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямал фарове, мигачи, чистачки, Гражданска, винетка, Технически преглед и т.н. Неща които ги има всяка каруца в София. Ама за тях да не става дума. Електорат...
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицаите като видят дядото с електричката да застават мирно и да козируват.
59
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожелавам на пишещите 20-30 годишни хлапаци, сипещи подигравки и омраза, да доживеят до тези години. И тогава може и да се похвалят със самоделна ракета от тенекия. Успех!
58
16
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен72 Напротив, той кара самоделно ППС, нерегистрирано, а той е неправоспособен. И е променил конструкцията. Само за промяна на конструкцията сега глобата е 4500 лева. Отделно за неправоспособност. Ако си беше останала инвалидна количка, както е излязла от завода-никой нищо не може да му каже.Ако се заядат за буквата на закона, в което подозирам, са напълно способни катаджийте по нашия край, ще побъркат човечеца....
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, дядото може да вземе патент. Инвалидна количка-кабрио още няма на пазара.
56
3
 
17
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
Браво на дядото, от нашите е, емблемата на електрокарчето му е с петолъчка, сърп и чук, разбира се :)
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...и Даймлер е започнал така...
54
1
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До приватизацияНапротив, ще му откраднат изобретението. Или ще се прикачат към него ебин бюлюк началници и партийни секретари, като съавтори.Или просто ще му върнат документацията, надлежно копирана, сканирана и каквото трябва, с мотив, че не представлява интерес, а само след 2-3 години, някой ще защитава дисертация на тая тема, или ще регистрира изобретение. Не че сега не се правят такива работи, де.Но една време, за обикновена рационалицация в чеха, с работник автор, се пишеха 5-6 човека съав
53
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Да е жив и здрав, дядото, но му направихте току що мечешка услуга...Полицията по нашия край, е получила нареждания, да глобява наред, на пътя, за да пълни бюджета.Ще го съсипят-кариеристи и натегачи там колкото искаш, за да запазят работа и запланта във всеобщата мизерия тук-не подозирате на какво са способни. И още-напълно е забранено от закона, да се двихат по пътната мреха нерегистрирани ППС, още повече -самоделни.Технотест също не ги узаконява.А той няма и книжка...Просто мечта за катаджията
52
12
 
7
 
! Отговори
приватизация преди 6 години
Ако този човек беше изобретил това чудо преди 1989г. щеше да го осъдят и пратят в затвора. Или в лудницата. БКП не разрешавяше такива волности на хората, защото това е капиталистическо мислене..
51
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо необикновено. На инвалидна количка е сложил покрив от налични материали. Да ходи до кръчмата и когато вали. Необикновеното са коментарите на поне 80% (съвпадение?) от писалите по долу. Толкова жлъч и злоба към един обикновен, работлив човечец, който и на 87 години не седи със скръстени ръце и трака по клавиатурата, а доживява живота си достойно.
50
2
 
28
 
! Отговори
питам се преди 6 години
Много е куул младежите сега да си снимат джуките в инстаграм, и да не ядат за да са финни като манекенки. Не че имам нещо против това ,ама от тези "мъже" какво може да се очаква освен да правят фелацио в някоя кола по тъмно??
49
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде забихте всички, дядо си направил електричка и всички почнаха да бълват, комунизъм това, комунизъм онова, има сърп и чук в двора, сложил го, аре стига с тези плитки разсъждения, само комунисти са ви в главите
48
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много пъти съм казвал и пак ще кажа, като искате комунизъм ще живеете в мизерия. И младите ще бягат.Накрая няма да има кой да ви бърше дъ-то.
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 54 А защо вече 9 години позволяваме един комунист да ни управлява? Ей това ми е въпроса!