Грипът с пик до дни. Как да се предпазим?

Има понижаване на броя на болните в София и Перник
Обновена: 23 яну 2018 09:15 | 23 яну 2018 09:10, Петя Славова
29

Грипната епидемия се разраства, а пикът ѝ се очаква да удари в следващите дни. От днес в следващите 2 седмици е обявена грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград.

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова посочи пред Bulgaria ON AIR, че грипната епидемия се развива по нормален начин. Към края на миналата седмица заболеваемостта е била 189 на 10 хил. Около 134-135 хил. души са били болни от грип или друго респираторно заболяване, обяви тя.

Още по темата

Има значително понижаване на броя на болните в София-град и Перник, където върхът на епидемията е преминал. Много висока е заболеваемостта в Благоевград, значително висока е в Пловдив.

В още 12 области заболеваемостта също е висока. Грипните вируси от тип Б - "Ямагата" и "Виктория" са най-разпространени, като най-често в момента боледуваме от грип с щам "Ямагата".

"Грипът е заболяване към което трябва да се отнасяме сериозно. Малък брой хора се ваксинират в България, затова няма значение кой точно е грипният вирус", стана ясно още от думите на проф. Кожухарова.

Тя подчерта, че за съжаление започваме да говорим за епидемия, когато заболеваемостта е достигнала своя връх, но отбеляза, че човек може да се ваксинира и по време на грипната епидемия.

"Който може да си позволи да намали контактите с хора, трябва да го направи. Грипните ваканции не могат да спрат епидемията, но намаляват броя на заболелите", каза още епидемиологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Извинете, ком.6 преди 6 години
е за високата раждаемост в Сливен.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стана нещо като мoда тоя грип! Дори вече предварително ни информират с какво точно ще ни заразят тази година! Няма ли кой да ги окошари?!
6
1
 
9
 
! Отговори
Винаги като говорите преди 6 години
за РАЖДАЕМОСТ< споменавайте и И КАЧЕСТВЕНО ПОКОЛЕНИЕ! Радвате ли се на тези родени шведски деца, които ходят мръсни, не учат, не четат, защото И РОДИТЕЛИТЕ от поколения( НЕ ОТСЕГА!!) са такива.. Крадат, бият се, стават инвалиди и ги издържаме цял живот.Споменавайте, че НЕ Е ДОСТАТЪЧНО да родишБРОЙКА<но да гледаш това дете, да го храниш, възпитаваш, да учи, а не да роди на 12 г.!!! И КЪДЕ е РАДОСТТА от бройката????И да се прави секс с презерватив или ВЪОБЩЕ да не се прави!! Да се мисли:РАБОТЯ ЛИ
5
1
 
17
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Повече от ясно е, че всичко е нагласено за да си продават лекарствата. Започват заразяването от детските градини и яслите, защото там децата и бебетата няма да разберат както става, а после болните деца разболяват и родителите. 100% всичко е нагласено.
4
1
 
16
 
! Отговори
* преди 6 години
Не се чуди! Тия големи фармацевтични компании няма да умират от глад. Имат си лаборатории за производство на епидемии и лаборатории за лекарства за тези епидемии.Ваксината срещу кариес е известна още 59-60 година на миналия век. А зъболекарите какво ще правят, ами консумативите им? Ами хипертонията? Не се лекува причината а се подтискат последствията, ами куп още такива болести?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все съм се чудил дали като дойде зимата някой не минава по големите вериги, кина и събирания и не пръска с нещо грипни капчици тук там.
2
1
 
14
 
! Отговори
ь преди 6 години
С препек и сланина с лют пипер. Кисело зеле и зелева чорба за разведряване. Това е рецептата.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да обясни кака точно януари идва грип, това да не е прелетна птица!? От къде с е появява, някъде спи цяло лято и хоп часовника звънне за януари и той беж към България!Що си мисля, че е нужно едно яко разследване и виновните в затвора след публичен процес!!!