Над 8 млн. чужденци у нас, Ангелкова чака поне още два

Най-атрактивна е страната ни за гърци, румънци, германци, турци
30
Над 8 млн. чужденци у нас, Ангелкова чака поне още два
Снимка: Булфото, архив

8,882 млн. чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, като през 2016 г. те бяха 8,251 млн. Това показват окончателните данни на Националния статистически институт за 2017 г., похвали са се от Министерството на туризма. Ръстът, които се отчита, е 7,6 на сто.

Още по темата

Успяхме да надградим рекордните постижения от 2016 г. и през миналата година също постигнахме увеличение в броя на чуждестранните посетители, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на МТ.

Според нея това са видимите резултати от усилията на министерството за привличане на гости през четирите сезона и разширяване на крилата на сезоните.

През тази година целта ни е чуждите туристи да достигнат 10 млн., което е напълно постижимо, смята тя.

10-те водещи пазара за чуждестранни гости също бележат ръстове.

На първо място е Гърция, като посетителите от южната ни съседка през миналата година са повече от 1,157 млн. и са с 8,5 на сто повече спрямо година по-рано.

Над 1,139  млн. румънски туристи са посетили България миналата година. Така Румъния се нарежда на второ място сред водещите пазари, а увеличението, което се отчита, е почти 4%.

Германия, Турция и Русия заемат съответно трето, четвърто и пето място сред топ пазарите.

Сред тях най-сериозно е нарастването на турските посетители, които са се увеличили с 12,5%, достигайки 636 хил. Останалите държави, които се нареждат сред 10-те топ пазара, са Македония, Сърбия, Полша, Великобритания и Украйна.

Страните от Европейския съюз продължават да са важен генериращ пазар. През миналата година повече от 61%, или 5,45 млн., туристически посещения са реализирани именно от държавите от ЕС. Ръстът, който се отчита спрямо година по-рано, е 8,2 на сто.

Още по-позитивен е фактът, че увеличението на приходите изпреварва ръста на входящите туристи, заяви министър Ангелкова.

И припомни, че по данни на БНБ за периода януари-ноември миналата година постъпленията са нараснали с 9,1% и са в размер на 6,6 млрд. лв. Това показва, че вървим в посока за привличане на висок клас туристи, посочи още министърът.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Бойко преди 11 месеца
Ангелкова да слага късата пола и да ги чака на Магистралата.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
vav Ispania sa okolo 80 miliona turisti
23
0
 
3
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 11 месеца
Гърците идват да пазаруват в граничните магазини.Това няма нищо общо с туризма.Освен 5-6 хиляди гърци на ски ,други няма. Данните на НСИ са си чиста манипулация.Нали за това им плаща Тиквата.Отдавна никой не вярва на НСИ , а още по-малко на Николинка ,която спокойно конкурира Мис България-2017г.
22
0
 
1
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 11 месеца
Омръзнаха ми герберските лъжи и стъкмените им отчети.Тази грозобойница трябва да се махне от кабинета "Тиква-3" ,че плаши туристите с физиономията и с глупостта си.Тогава може и ръст да има в туризма.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Ще каже че е слаб сезона щото му е гаден хотела/кръчмата. И щото не се ебава да си оправи мизерията.
"Ама няма пари да я оправям!"
Кредит от банка, или излизай от бизнеса. Добре дошъл в пазарната икономика bitch
20
0
 
4
 
! Отговори
марко преди 11 месеца
Е , каква е ползата ,че чака толкова туристи , като прихода за хазната е само 80 млн лева , а работищите в туризма са със заплати близки до минималните
19
3
 
8
 
! Отговори
А бе преди 11 месеца
То ако не бяха арабските пролети и терора в Турция,чакай да има такъв растеж...На практика цялото Южно Средиземноморие е проблемно със сигурността.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е измислена ГЕРБова статистика.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А българския ресторантьор питайте-пак ще каже слаб сезон с вс.изминала година.
16
3
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 11 месеца
Турските туристи се били увеличили. Разбира се.... забравихте ли че имаше избори. Ха да видим дали 2018-та ще са пак толкова? Следващия пик при следващите избори :). Сетихте ли се?
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ТАЯ ЛЪЖЕ!!!

РУСНАЦИ И ГЕРМАНЦИ ТОВА БЕШЕ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ!!!

ТУРЦИТЕ СИ ИМАТ ТУРЦИЯ НЕМА ДА ДОЙДАТ ТУКА КАМОЛИ ГЪРЦИТЕ АМАН ОТ ЛЪЖКИНИ!!!
14
2
 
14
 
! Отговори
Бачо Илия преди 11 месеца
Ей тази изкара всеки втори чужденец бре. Аз като вървя по пътя виждам само туземци.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Над 8 млн. чужденци у нас, Ангелкова чака поне още два..."
... И още от "днескашното днесбеге":
"Измамите по зимните курорти – хотелът уж със СПА, с много звезди..."
---
Е, как се връзват двете публикации ... НЕ'АМ ДУМИ. –:)
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"... Ангелкова чака поне още два."
---
Какво още два? А, да! Ама защо САМО още ДВА? Николинката не е ли гледала "филми за възрастни"? Там има и ТРИ в ЕДНО, има и с ЧЕТИРИ ... Дайте да развиваме този туризъм, няма само Тайланд, я!
11
3
 
7
 
! Отговори
Джек преди 11 месеца
Да не броите за туристи и бежанците. Защото те получават повече пари от доходите на едно семейство и данъци не плащат за нищо. В държавата си имаме много местни такива престъпници на хранилка. Развивайте и зимния туризъм като подобрявайте зимните курорти. Това е бъдещето на държавата. Тези които са противници за развитието на зимните ни курорти, нека да отидат в алпийските държави да видят как се изграждат ски курорти.
10
2
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 11 месеца
Трябва да се превърне в държавна политика изграждането и модернизирането на всички зимни центрове в страната. Така ще се увеличи зимният туризъм, както ще спортуват бъдещи шампиони. Държавата трябва да докаже че е по силна от "Еко фашистите", които саботират развитието на тези центрове. Ако на истина са "Природозащитници", нека да засаждат дръвчета в опожарените гори. Освен това да опазват горите от пожар и не законна сеч.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В международните организации, които водят такава статистика, България не я намирам дори в топ 200... А според ГЕРБавата статистика трябва да сме в топ 10 ?! Някъде се разминаваа, но сигурно защото съм червен трол.
8
6
 
12
 
! Отговори
Възмутеният преди 11 месеца
Чакайте и 10 милионният чужденец. Мен и семейството ни ни загубихте!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тая мильонти ги нема за нищо бе
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ха-ха.....много е права госпожата!!! В България ДЕЙСТВИТЕЛНО ИМА 8 милиона българи-чужденци! Чужденци в собствената си държава, защото НИКОЙ НЕ СЛУША НАРОДА, НЕ СЕ ДОПИТВА ДО НЕГО И МУ НАТРИСА КАКВИ ЛИ НЕ "конвекции"...............Дерзайте "госпожо".......