Една България изчезва в Предбалкана: Угасват хора, къщи, минало...

Старо Стефаново е културен резерват, но бавно се руши без помощ от държавата
Обновена: 30 яну 2018 12:38 | 30 яну 2018 12:30,
66

Кадър: Bulgaria ON AIR

Едно село в сърцето на България постепенно изчезва от картата и от националната памет. Къщите му са паметници на културата, а то е национален резерват. Но всичко бавно се руши, а хората стават все по-малко и по-малко.

Старо Стефаново се намира в центъра на Предбалкана, на 23 км от Ловеч и на 27 км от Троян. То е със същия статут като перлите Лещен и Мелник, но в него рядко се инвестира.

Хората като 80-годишната баба Тодоринка вече са рядкост. Тя и днес живее в къщата, в която се е родила. Грижи се за няколко кокошки, кози и прибрано от улицата куче.

Въпреки че животът ѝ отдавна я е накарал да стъпи здраво на земята, възрастната жена посреща с усмивка и готовност да разкаже за миналото, когато селото кипяло от живот, разказва Bulgaria ON AIR.

За Старо Стефаново се чуло още през 1515 г. Тогава то е споменато за първи път в турските регистри. През 1982 е обявено за архитектурен резерват с местно значение заради автентичния вид, който местните искали да запазят.

Днес голяма част от къщите, обявени за паметници на културата, се рушат, а пари за ремонт няма. Нито от страна на държавата, нито от хората, които ги стопанисват.

Старо Стефаново носи духа на миналото – улиците му са от трошен камък, покривите от каменни плочи, а църквата е запазила историята на вековете. Дали ще издържи следващата зима обаче не се знае, защото къщите се рушат, собствениците нямат пари, а държавата не инвестира.

От общината признават, че са наясно със състоянието на всички сгради и в същото време това, което могат да направят, не е много, тъй като имотите са частни, а за паметниците на културата общините не носят отговорност.

В продължение на няколко седмици Bulgaria ON AIR търси Министерството на културата с молба да бъде изпратен събеседник в студиото на "България сутрин", за да стане ясно как хората от Стефаново и други архитектурни резервати могат да кандидатстват по проекти, за да възстановят рушащата се национална памет.

От ведомството отговориха с писмо, в което се припомня, че старата част на село Стефаново е обявена за архитектурен паметник с разпореждане на бюрото на Министерския съвет от 1982 година.

"Собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване", се казва в отговора.

В него се допълва и че министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършването на консервационно реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма №1.
А отпускането на безлихвени заеми за собствениците на имоти, паметници на културата и за извършването на ремонтни дейности към този момент е на етап обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за забутаните села е валидно в цяла Европа. Наскоро по телевизията даваха едно планинско село в богата Швейцария където няма хора. Само , че там не пишат по сайтовете глупости ами дават безплатно къща за 20 години и да вложиш в ремонта 20 000 евро. Това е умен капитализъм , а не като нашите глупости .
17
1
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Много са такива селища в България.Сградите могат с пари да се...спасят,но го няма присъствието на българина,за да ги пази,поддържа и крепи духа,оставен от предците ни,дух,с който държавата ни до сега е минала през вековете.
16
3
 
42
 
! Отговори
нивото преди 6 години
Въпросните стари улици са градени с доброволен труд от селяните след освобождението. А нас ни мързи сега да си изметем пред блока или тротоара пред къщата.
15
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 9 години Сикаджията ни води към Светлото бъдеше, добър стандарт, добро здравеопазване и изключителни образование. Стотици млади българи, завършили елитни университети се завръщат с хиляди, самолетите не могат да смогнат. Високи заплати, също и пенсии, доволен народ, весел им щастлив, скъса се да ходи по Гърция. Това село е едно изключение.Скоро ще бъде населено с млади и образовани хора, ще върне атмосферата на патриархалност и традиции.Избирайте го пак и цяла България ще заприлича на селото!
14
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един член като ме е заболял за тази гнила държава и пркаженият и народ...
13
14
 
7
 
! Отговори
джендър преди 6 години
До 11Ами да, браво че се осъзна другарю за истината. Понеже вие нищо не направихте за тези културни резервати толкова години и видяхме че до никъде не я докарахте, затова сега ние, европейските *** с европейските пари трябва да ви спасяваме културното наследство. Ако обаче, понеже сме толерантни, поискате да не сме ние, моля, заповядайте вие да се справите. Поискайте пари от православния ви Бог Путиk, той ще ви даде, нали сте братушки, но от нас не искайте :)))
12
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 6 години
По красиво от Мелник и Етъра. Но занимарено.
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се кахърите? Не се бойте, идет джендърите.....те же се погрижат за ВСИЧКО!!! Пфу..пфу...пфу....
10
2
 
24
 
! Отговори
Ункално място преди 6 години
Страхотно място. Всяка година на Велик ден има курбан в двора на църквата. Събират се много хора. Църквата е уникална, но бедно обзаведена. А кръстът на купола е наклонен настрани, може скоро да падне. Един от жителите на скоро написа историческа книга за селото. Селото се е казвало Вратца в далечното минало. Което е означавало врата. Има и по-възрастни хора, които ще ви разкажат историите на техните дядовци и баби от турско. Колко "хубаво" им е било тогава от "присъствието".
9
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо вечно. Така както нихилизмът и Брсдп т. с. (Бкп, Бсп)
8
3
 
22
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
България е една икономическа стабилна държава с висок жизнен стандарт,масово младите хора от чужбина се връщат в страната.
7
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хоПонеже преди ГЕРБ държавата е наливала пари там нали айде марш от тука
6
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И голяма работа.
5
10
 
35
 
! Отговори
хо преди 6 години
ГЕРБ=разпад
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селцето е много хубаво, но не е за всеки.
3
4
 
38
 
! Отговори
@ преди 6 години
Един фитнес на открито да избацат по някоя евро програма... или стадионче.
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли да се построи обществена толетна? Вече имаме кой да среже лентичката по откриването.
1
11
 
39
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Гарантирано от герб