Благоевград бори мръсния въздух с филтри на комините

Блоковете ще бъдат снабдени с новите съоръжения
31 яну 2018 09:50, Петя Славова
26

3602 гледания   |  Още видео

В Благоевград ще се борят със замърсения въздух с филтри на комините. Предвижда се всички блокове в града да бъдат снабдени с новите съоръжения и така да се намали осезаемо концентрацията на прахови частици в атмосферата над града.

Още по темата

Печките на твърдо гориво са основният замърсител на въздуха. Според справките на общината над 80% от праховите частици идват именно от комините.

Въздухът в Благоевград в момента е сред най-замърсените в страната, това показват последните изследвания на Инспекцията по околната среда и водите. Превишенията са вследствие на емисиите от битово отопление, изгарянето на твърди горива, автомобилния транспорт, и всичко това в съчетание с неблагоприятните метеорологични условия, съобщава Bulgaria ON AIR.

Въпреки лошите екологични показатели на печките, те продължават да са сред най-предпочитаните средства за отопление. Затова и хората няма нищо против да видят филтри на комините си.

По данни от РИОСВ чистотата на въздуха рязко се подобрява след края на зимния сезон. Кога комините ще бъдат снабдени с филтри все още не е ясно, тъй като вървят процедури по реализирането на оперативната програма.

 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
мхлх преди 1 година
и тамън да минат всички процедури и парите дойдат и то май месец -къдели ще отидат парите????????
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основен замърсител на Земята не са печките,а ненужните хора- китайци,африканци,турци,индуси,циги и латиноамериканци. Само изпаренията от екскрементите,които тези хора отделят ежедневно се равняват на едно вулканично изригване.
20
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Цитат: Печките на твърдо гориво са основният замърсител на въздуха. Според справките на общината над 80% от праховите частици идват именно от комините.
+-+-
То и в София е така, но Фандъкова имитира дейност като се бори с колите, а не с замърсителя.
19
1
 
4
 
! Отговори
Жоро с моторо преди 1 година
Що за инфантилна идея е това?
Освен за крадене на пари, аз за друг ефект не се сещам от това начинание...
Филтрите трябва да са като на ТЕЦ-овете, освен от прахови частици да пречистват и от сярата в димът. А това е скъпо начинание, особено ако ще си го купуват собствениците.
18
2
 
5
 
! Отговори
Дървена мафия преди 1 година
Забранете дървата и въглищата! Или ще плащаме поръчка на мастит роднина на депутат за филтри.
Толкова ли е трудно зелената енергия да падне? Още преди десет години собствениците на перки и слънце...дрън си върнаха инвестициите. Така че в момента реализират огромни печалби.
Престъпление са ТЕЦ 1 и 3 и дървената мафия.
Няма да се спрете докато не направите от България пустиня.
Застроихте местата, които служиха като "роза на вятъра".
Есперименти ли си правите, но до Пирогов отново не се дишаше!
17
1
 
5
 
! Отговори
гербист-столичан преди 1 година
Не е за нас столичани да ни слагат филтри по комините, не става тая работа. Като ни сложат филтрите, комините ни няма да дърпат добре и ще се опушват апартаментите ни, а ние не искаме това. Затова може филтрите да ги пробиваме за да може комините да дърпат добре.
16
2
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Поредното тъпо недомислено измекярско нещо за което чета! Някой някога въобще ако е чел поне за тия филтри може да се каже, че първо по-добрите от тях са и доста скъпи! После тези филтри изискват подръжка! Трето монтажа на някой от тях не е като да го боднеш на комина и да тръгне! Та Първо кой ше даде парите за един такъв филтър! И второ кой после ше дава пари за подръжката която е всека година!
15
7
 
4
 
! Отговори
Приоритети преди 1 година
Ако се сложи филтър на устата на Путин и на русофилските задници,в България ще замирише на розово масло и просперитет.
14
1
 
7
 
! Отговори
Az преди 1 година
Държавата трябва да стимулира потребението на електрическа енергия за отопление. Единственият начин за това е като го направи по-евтин. Първа стъпка е премахването на преференциалните цени за зеления ток. България е от най-големите производители на ток от ВЕИ ! Те ще имат печалба и при по-ниски цени, само за яхти няма да има веднага :) След това стимулиране на покупка на фотоволтаици от домакинства. И т.н. защото изполването на твърдо гориво в 21 век е вредно и опасно за здравето.
13
3
 
5
 
! Отговори
Упадъка продължава преди 1 година
На бедняците ще монтират катализатори.
12
1
 
6
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 1 година
По този случай Димитър Благоев ще е много доволен, ще врътне един пирует
11
2
 
8
 
! Отговори
Станислав преди 1 година
Едно наистина перспективно предложение. За разлика от PR кампаниите за ограничаване на броя МПС-та в центъра на София, където замърсяването и без това е доста по-слабот от по-крайните райони. Или "Зеленият билет" за 1лв
10
0
 
23
 
! Отговори
Мислеща преди 1 година
Живеем в 21 век, а все така грабим от природата /дървесина/ и замърсяваме. В селата и малките градове хората масово живеят в къщи и стари кооперации със слаби ел. инсталации, които не позволяват голяма консумация на ел. ток., а и една къща трудно се топли без печка на дърва. Въпросът е кой доведе народа на една европейска държава до това мизерно положение,че в големите градове хората масово да се отказват от парно и ток и минават на твърдо гориво. На никой не му се мъкнат дърва и чисти печка!
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези филтри на комините искат почистване и подръжка. И как така ще стане . Дядо и баба ще висят попокривите да чистят филтрите . Явно кмета се е усетил , че може да гепи някой лев и давай .
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7

Верно ли бе ? Значи старите хорица с 200 лева пенсия да умират от студ следващата зима така ли ?
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правите цената на дървесината над 400 лв. За кубик а на въглищата 1000лв. И хората сами ще изостовят това отопление , вие ще предпазите въздуха от замърсяване а и няма да сме на последно място в европа по вредни емисий. Между другото ако задържим тези нива до края на годинато ще започнем да си плащаме голями суми за това.....така процедират в европа за замърсяването, и щатите и китаи отказаха ратификация.... ще си покаже с времетж
6
1
 
4
 
! Отговори
Wind преди 1 година
До 4,
Голяма логика имаш! Щом вулкана можел да изригва, значи и хората да правят мизерия?!? Най-вероятно в случая с Благоевград, пак някой ще открадне едни пари, но това не омаловажава факта, че печките на твърди горива са най-големия замарсител на въздуха през зимата! По-добре да пробваме да направим нещо по въпроса, че мрем като пилци от всевъзможни белодробни заболявания!
5
2
 
16
 
! Отговори
Звучи преди 1 година
далеч по-смислено решение от маневрите на софийската чипсова градоначалничка. Поне стрелят в правилната посока.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А филтри на Вулканите кога ще сложите? А на самолетите , корабите , автобусите ?? Един Вулкан в Исландия за 3 месеца опуши Европа колкото цялата и икономика не можа да го стори за 10 години ((( Един самолет при излитане харчи колкото 800 автомобила ...
3
1
 
10
 
! Отговори
Зилен преди 1 година
"...Въпреки лошите екологични показатели на печките..."
Хаха, на никой не му дреме за екологичните показатели