България днес: 5,2 млн. граждани, селяните са 1,8 млн.

Евростат: Най-предпочитани за живот са София и Варна
9 фев 2018 08:50, Златко Желев
153
България днес: 5,2 млн. граждани, селяните са 1,8 млн.
Снимка: flickr

В градска среда у нас живеят около 5,2 млн. души, които обитават 2,6 млн. броя жилища, показват данни от анализ на Евростат за демографската карта на общността през 2016 г.

Специално за страната ни е отбелязана тенденцията за обезлюдяване на селските райони и миграцията на хората към големите градове.

Отчита се, че делът на градското население като дял от общия брой на населението се е увеличил - от 20 на сто през 1950 г. - до 67 на сто през 1990 г. и до 75 на сто през 2016 г.

Селските райони за около 65 години са загубили население в полза на градските райони от близо 6 милиона души.

В момента в селски райони у нас живеят около 1,8 млн. души, тоест основата на пирамидата е обърната - от близо 6 млн. селско население преди половин век - днес тези хора живеят в градовете.

Отчита се също, че София и Варна са единствените градове у нас, които през последните години отбелязват непроменено трайно увеличение на населението си - в София с около 30 на сто, във Варна - с около 10 на сто.

Градовете у нас с най-прогресивно обезлюдяване на населението са Враца - минус 23 на сто и Видин - минус 22 на сто.

В анализа се отчитат и други две негативни тенденции: около 30 на сто от българите или близо 1,5 млн. души, които живеят в градска среда, са в ситуация на риск от бедност и социално изключване.

Освен това от съществуващите близо 2,6 млн. жилища в градовете - над 650 хиляди, или близо 25%, са практически необитаеми.

Дава се пример, че 24 на сто от жилищата в столицата са необитаеми, в околностите на София – 48%, във Варна – 30% и в Пловдив - 26 на сто необитаеми или вакантни жилища.


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
С 510лв минимална заплата се живее прекрасно,а да не говорим с 200лв пенсия.
139
1
 
4
 
! Отговори
България демо преди 1 година
Провинцията опустя. Вече няма ниви за продаване и купуване на софийски кутийки. Който поиска дойде, който е емигрира не би се върнал. Време е за реално броене на зайците, като римляните да ги пишем римляни независимо от тяхното самоопределение на българи или турци. Турци знаем къде има - Делиормана и Кърджали. Необходима ни е реална представа колко хора са останали в територията и от какъв етнически състав. Далеч съм от мисълта, че сме 7 мил. А още по-далеч, че 6 са българите. Нека знаем.
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е най-бедната и най-корумпираната държава не само в ЕС.
Гарантирано от ГЕРБ.
137
1
 
2
 
! Отговори
Партиен член преди 1 година
А колко са *** някой да е сметнал?
В последните години са навсякъде.
136
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Допусната е грешка в статията. В страната има 5.2 млн селяни и 1.8 млн. граждани.
135
0
 
1
 
! Отговори
таи паи преди 1 година
До ве
и къде по точно е тоя раи
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лъжа г.рберастка населението общо 6.8 мил. а може и по малко
133
2
 
6
 
! Отговори
Исти преди 1 година
Комунизмът изкара хората от селата и ги прати в градовете,понеже му трябваше "работническа класа" каквато почти нямаше у нас до 1944 г.- не му трябваше селячество. Селото обаче бе гръбнак на Българската раждаемост- затова раждаемостта ни бързо се срина,а липсващите Българи веднага бяха заместени с хора от малцинствата,за да не оредява населението и да не проличи резилът на социализма.
132
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла София на държавно-мафиотска хранилка, плюс всякакви инвестиции се наливат в кочината София-> никой не иска да си разваля рахатлъка- плюскат си доволно,
а другите/държавата кучета ги яли- нали те са добре завалиите!

"Какво е това протест? Само ми пречат да ида до работа, селяните му със селяни!"
131
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бедните от северозапада нямаме пътища , но си имаме атомна централа!!!
130
1
 
19
 
! Отговори
вергил преди 1 година
В селото, където живея , в нашата махала от над 20 години не е имало кражби или други тежки престъпления.Колата си я държа пред дома ми с ключ в стартера и незаключена.Не заключам нито дворната врата,нито вратите в къщата.Като се строяха къщи съседите си помагаха при строежа.Къде в града ще намериш безкористна помощ?Само интриги и злоба.На сватбите се събираха стотици хора от селото.Съпругата ми е живяла в панелка и казва,че е било кошмар.Сега на село има спокойствие, няма кой да я притеснява.
129
0
 
13
 
! Отговори
вергил преди 1 година
Смешко- ти сигурно познаваш всичките 5000 български села, та знаеш как стоят нещата във всяко село.Злоба и интрига има много повече по градовете,а не по селата.Имам приятели,които ми казват, че нарочно са им чупели сателитните чинии техни съседи.От чиста злоба.Постоянно има дрязги между обитателите на апартаментите.Да не говорим,че винаги някой не иска да плаща сметки за блока.Хората по селата не таят злоба един към друг.
128
2
 
13
 
! Отговори
бат' Венци преди 1 година
До вергил

"Хората по селата не хвърлят боклуците си на улицата и дворовете са им чисти и спретнати.Няма я и тая злоба като в града."

Вергилче, това, което си го написал не важи за НИТО ЕДНО българско село. А злобата, завистта, клюкарстването и създаването на интриги са едни от най- характерните качества на т.нар. "селяни".
127
5
 
18
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Само глупаците си мислят че в града се живее по добре.

Аз съм живял години наред във големи градове във западна Европа, преди това и във София.

Сега се преместих във планинско село във България и съм много доволен. Планини, гори, чист въздух, чиста вода, птичките пеят, почти всеки ден виждам или сърни или диви глигани.

Пазарувам си чиста храна от фермерите наоколо. Месо, мляко, яйца, всичко е прясно и хубаво. Лятото си отглеждаме и домашни зеленчуци.

В града ходя 3-4 пъти месечно.
126
3
 
13
 
! Отговори
вергил преди 1 година
До Гражданка Сравнявайки нивата на престъпност в селата и градовете,ясно се вижда къде живеят хора с по-висок морал.Престъпления по селата се извършват основно от ц.игани.Разпространението на наркотици в градовете е стотици пъти по-високо от това в селата.И не знам вие в каква среда сте израснали,но хиляди пъти предпочитам това,че израснах на село,вместо в някоя панелно гето.Хората по селата не хвърлят боклуците си на улицата и дворовете са им чисти и спретнати.Няма я и тая злоба като в града.
125
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
напролет се изнасям на варна и на село нема да ми стапе крака
124
11
 
13
 
! Отговори
Гражданка преди 1 година
Чета в някои коментари, че само в България се делят хората на селяни и граждани. Да, така е, обаче знаете ли защо? Защото българският селски манталитет няма подобен в света. Има разлика в каква среда си израсъл. Селяните били яли здравословна храна, защото са си я произвеждали и още такива.. Ми що не си стоят по селата и да си обработват земята, че и на гражданите да продават продукцията? Нямало уж работа. Има земя, няма кой да я обработва. Като идвате от селата, оставяйте си навиците там, моля!
123
1
 
31
 
! Отговори
селянин преди 1 година
Да се живее на село в днешно време е скъпо удоволствие..Животът в градът е много по-евтин. Вече трябва да си финансово стабилен за да живееш на село.
122
3
 
1
 
! Отговори
RODOLYBEC преди 1 година
edna darzava kato balgaria bedna i malka bez selskostopanstvo e zagybena - ot seloto moze da doidat mnogo polezni za nas neshta - koito nie ne cenim sega...
121
10
 
19
 
! Отговори
Гербаджия преди 1 година
Няма никакво значение, че българското село умира, градовете са кочини, а България изчезва. Важното е, че сме ОТЛИЧНИЦИ. Нашата цел е това. Да слушаме и изпълняваме нарежданията. Да сме добри ученици. Електроцентрали, газови проекти, армия не са ни нужни. България мрази Русия защото е отличничка, а отличниците движат само с отличници. В България е имало 5 вековно присъствие, което ни е съхранило и ни е помогнало да си напишем домашните. Като народ ние можем да се гордеем, че сме отличници.