България днес: 5,2 млн. граждани, селяните са 1,8 млн.

Евростат: Най-предпочитани за живот са София и Варна
9 фев 2018 08:50,
153
България днес: 5,2 млн. граждани, селяните са 1,8 млн.
Снимка: flickr

В градска среда у нас живеят около 5,2 млн. души, които обитават 2,6 млн. броя жилища, показват данни от анализ на Евростат за демографската карта на общността през 2016 г.

Специално за страната ни е отбелязана тенденцията за обезлюдяване на селските райони и миграцията на хората към големите градове.

Отчита се, че делът на градското население като дял от общия брой на населението се е увеличил - от 20 на сто през 1950 г. - до 67 на сто през 1990 г. и до 75 на сто през 2016 г.

Селските райони за около 65 години са загубили население в полза на градските райони от близо 6 милиона души.

В момента в селски райони у нас живеят около 1,8 млн. души, тоест основата на пирамидата е обърната - от близо 6 млн. селско население преди половин век - днес тези хора живеят в градовете.

Отчита се също, че София и Варна са единствените градове у нас, които през последните години отбелязват непроменено трайно увеличение на населението си - в София с около 30 на сто, във Варна - с около 10 на сто.

Градовете у нас с най-прогресивно обезлюдяване на населението са Враца - минус 23 на сто и Видин - минус 22 на сто.

В анализа се отчитат и други две негативни тенденции: около 30 на сто от българите или близо 1,5 млн. души, които живеят в градска среда, са в ситуация на риск от бедност и социално изключване.

Освен това от съществуващите близо 2,6 млн. жилища в градовете - над 650 хиляди, или близо 25%, са практически необитаеми.

Дава се пример, че 24 на сто от жилищата в столицата са необитаеми, в околностите на София – 48%, във Варна – 30% и в Пловдив - 26 на сто необитаеми или вакантни жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България държи няколко антирекорда и ГЕРБ биха могли да се похвалят на началниците си каква отличници сме. България е най-бедната страна в ЕС, България е най-копумпираната страна в ЕС, България е най-бързо топящата се страна в ЕС, България е с най-лоша инфраструктура, с най-ниски доходи и пенсии, с най-ниска продължителност на живот, с най-много психичноболни, с най-много хора със сърдечни проблеми и смъртни случаи причинени от това. Мога да продължа но няма да ми стигне мястото. Отличници!
114
0
 
18
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
До Стар 109 На полето всичко е наред. Сто забрадки и един каскет. В кръчмата на кака Радка 100 каскета и една забрадка. Р.Ралин.
113
5
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
Питойте Кирил Добрев що за агитация е това? Той е шеф на отдела за агитация , манипулация и пропаганда към БСП. Явно нямат мярка с червената боя.
112
2
 
19
 
! Отговори
23114 преди 6 години
Живеещите в градовете са преобладаващо селяни. това се вижда от цялото изпростяване на всичко. В София това се усеща най-остро - като започнем с м`екото изговаряне на глусни, претенциозните тоалети, превзетитте обноски и завършим с бъсането на носа с ръка. Но това е положението - на село няма хляб...Да живее реформата в селското стопанство, извършена от СДС - този грях ще съпровожда тогавашните екзекутори на нашето селско стопанство вечни времена
111
1
 
26
 
! Отговори
Демографска криза преди 6 години
Топенето на България е без аналог в съвременния свят.
110
1
 
18
 
! Отговори
Демографска криза преди 6 години
През 700г. сл. Хр. населението на България е наброявало 1.1 милиона души. През 1365г. сл. Хр. е 2.6 милиона души. През 1989г. е било точно 9 милиона души. През 2018г. по най-оптимистични данни е 7 милиона души. През 2050г. ще бъде около 5 милиона души. А към края на века ще достигне нивото на население от 1365г. - 2 или 3 милиона души.Единствената причина, която спасява България от още по-сериозно топене са ромските общности и някои мюсюлмански (предимно турски) области.
109
1
 
24
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Грозен е начина по който сте нарекли селяни за хората живеещи в селата да не забравяме че да живееш на село е 100 пъти пи добре по здравословно храната на масата ни идва от село една държава с слабо развита земеделие е зле за мен лично хората на село са по добри от колкото масата граждани съставена от батки и *** и стойкаджии
108
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България граждани няма. България е селска страна, населението е селско. Градове не е имало. София преди 90г. е била едно вмирисано и затънтено село. Помните ли един чешки художник на какво оприличи България? Беше много точно! Ние сме точно това. Историята го е доказала, настоящето го доказва, ще го доказва и бъдещето! К... на ЕС!
107
0
 
6
 
! Отговори
xxxtentacion преди 6 години
Де юре може и да е така, но де факто е обратното.
106
1
 
17
 
! Отговори
ицака преди 6 години
това са пълни глупости - само в софия има 1,5 млн селяни...
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 2100г. България ще е 2 или 3 милиона души. През 2050г. ще е 5 милиона, от които 3 милиона българи. Към февруари 2018г. България е населявана от по-малко от 7 милиона души, от които етническите българи са по-малко от 6 милиота. България е страната с най-много мюсюлмани и роми като процент от населението в цяла Европа. Съсъдна Гърция ще има два пъти повече население от ***. Да се родиш българин означава дядо Божи да те мрази.
104
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такова разделение има само в БГ. Селяни, граждани, червени , сини, роми,българи, левскари, цска-ри и т.н.
103
4
 
15
 
! Отговори
Стар преди 6 години
Селата почнаха да загиват със създаването на АПК.Селяните се отчуждиха от земята и цялата младеж се юрна към окръжните градове и близки градчета.Старите помним- звеновода с каскета и звеното от бабите с мотиките.До болка позната,,сценка"Полека лека тези баби си отидоха от този свят,а млад човек на село не се върна-И от70% на 30%,стана обратното.А след премахване на жителството се напълни с шофьори,сервитьори,кондуктори,чистачи и авантюристи-мигранти в собственната си страна.
102
0
 
19
 
! Отговори
селяни - граждани преди 6 години
Като цяло, понятията за националност са размити в днешно време, ние още се делим на селяни-граждани, доста дребнаво.
101
2
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
аааа лъжат, повечко са селяните
100
0
 
28
 
! Отговори
селяни - граждани преди 6 години
... живота на село - определено го предпочитам пред градския, та дори и от живота в чужбина. Имах възможност да посетя две силно развити западни държави - да работя. Всичко е страхотно ред, сигурност, спокойствие, когато имаш осигурена работа, но хората са си го изградили и то с поколения. И аз се замислих, значи ще си зарежа страната, семейството, къщата, двора и ще работя .... за да създам .... къща, двор, семейство ...., а завещаното от дедите ми ще оставя на произвола...
99
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко милиона са напуснали страната? И тия включително за необитаемите жилища които сте писали в Големите градове има вероятност и те да са в чужбина! Демек, всичкото човек се опитва да чезне някьде заради безработицата и заради ония мускулистите с дебелите вратове!
98
1
 
26
 
! Отговори
селяни - граждани преди 6 години
До francuzoikaВ днешния свят, определението "селянин" е доста променено, не като преди 50 години - да живееш на село, да не можеш да пишеш, да работиш на нивата за да си изкараш прехраната, целият ти живот да минава в близо до родното ти място. От три години прекарвам повечето време на село (направо си живея), до областния град съм на 40 мин. с кола, до градчетата с магазини и пазар за 15-20 мин., имам интернет, къща с двор - лозе, зеленчукова градина, животни, кладенец, дръвчета - селянин
97
3
 
22
 
! Отговори
поправка преди 6 години
В България всички са селяни.
96
2
 
27
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
в пвриферията на европа е така...трудно е са придобие градски манталитет, при все това че сме пропуснали цели културологични епохи- ренесанс, просвещение, реформация.,сексуална революция...какви да са българите освен селяни...софия е град в който идват слеяните след 1950 година по партийна линия - хора с цървулите влизат в буржоазните домовеи започват да ръководят...критериите остват селските!