Драма в Стара Загора за джамия. Кметът: Фалшива новина!

Живко Тодоров призова за хигиена на публичното говорене
14 фев 2018 18:15, Красимир Ангелов
25
Драма в Стара Загора за джамия. Кметът: Фалшива новина!
Снимка: Община Стара Загора

Фалшива новина е твърдението, че в Стара Загора ще се строи джамия тайно от гражданите, обяви кметът на града Живко Тодоров по време на свикана от него извънредна пресконференция.

Отговорът му дойде след питане от общинския съветник на ВМРО Антон Андонов защо в града се изгражда джамия и на какво основание е издадена виза за строежа.

Още по темата

"Призовавам за повече хигиена на публичното говорене в политическото пространство и партиите", заяви Живко Тодоров, цитиран от пресцентъра на общината. Той бе категоричен, че в общината не е постъпвало искане, идея или проект за изграждане на джамия в града, каквото твърдение се появи. Посоченото място на бъдещият молитвен дом е ромският квартал "Лозенец".

Главният архитект на града Виктория Грозева уточни, че собственик на два частни имота, които са споменати в питането и нямат административен адрес, е "Мюсюлманско вероизповедание", които са представили проекти за изграждане на две жилищни сгради. Те обаче не са били одобрени и са върнати за корекция.

"Някой се опитва да манипулира хората, а по този начин се уронва престижа на Стара Загора", заяви кметът. Той определи слуха за изграждане на джамия като лъжа и манипулация.

Преди години сериозна полемика в града предизвика искане на Главното мюфтийство да получи емблематичната сграда на Ески джамия. В крайна сметка обаче съдът отхвърли иска на Главно мюфтийство да придобие собствеността върху джамията, която сега е Музей на религиите, и да я превърне в действащ молитвен храм.

Ески джамия е един от символите на Стара Загора по време и след Руско-турската освободителна война. На 31 юли 1877 войските на Сюлейман паша превземат отново освободения град, като в тридневните набези е опожарен целия град, а над 14 000 души от населението на града са избити. Единствената запазена от огъня сграда остава Ески джамия.

След освобождението в града пристига чешкият архитект Любор Байер, който изработва новия градоустройствен план на разрушения град. За основа на своя проект той поставя единствената оцеляла в града масивна сграда - Ески Джамия, и около нея започва да проектира правите улици, които са символ на града днес.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости пишете! В Стара Загора мюсюлмани няма почти, изключително малко са, говорим за истински такива, не за потурчени в последните 15 години римляни. В Областта по-голяма група има към Павел баня и селата след Казанлък. В Стара Загора има доста по-малко мюсюлмани в сравнение с градове като Пловдив и Бургас, например!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каза - " На турчин вяра да нямаш " . Джамия ще има .
20
3
 
8
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Сега да се разберем-защо точно джамии трябва да се строят!?Във Виена-в сърцето на Европа има може би хиляди мюсюлмани-вече се виждат с просто око по улиците.Да ви светна ,обаче-там има само една малка джамийка,в покрайнините!Има обаче много обредни домове,в сгради,пригодени за молитви от мюсюлмани!Не се набиват на очи,не се вие с високоговорител и не се парадира!Това е!Който иска да се моли,да се моли там.Какво пречи и у нас да се направи така,а не да се спори-да има или няма джамии!
19
5
 
7
 
! Отговори
До18 преди 1 година
Не знам как е според турския закон, но ако го спазим и доста църкви трябва да съборим.
18
4
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
не сме турция но при 700 000 турци на 10 000 една джамия според турския закон колко джамии ще останат??????? от 1200... при премахване двойното гражданство дпс ще останат на половина
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нека да спазим турските закони и да искаме реципрочност!
..
Тука Турция ли е, че да спазваме турските закони?
16
4
 
19
 
! Отговори
българина преди 1 година
в нито един град не трябва да се строи джамия! закон трябва за това за пълна забрана! нека да спазим турските закони и да искаме реципрочност! на 10000 души джамия и без двойно гражданство! нека да се уважаваме без лицемерие, ако не, анадола е голяма ще побере всички
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14000 избити и не са бутнали джамията? Сами са си виновни.
.
Който бута или скверни джамии, църкви и други молитвени храмове родът му се затрива.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно е проектирал човека и далновидно всички пьтища водят до ходжата.
13
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Е

Tочно в Стара Загора трябва да има поне 2 джамии, защото е град с предимно ромско и мюсюлманско население.
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eyy bulgar bulgar oshte 20 god i shte ste malcinstvo ,no na nikoy nqma da lipsvate da znaete
11
6
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 1 година
Основния проблем на джамиите е виенето което се разнася от тях по време на молитви и го натякват на всички. Гадна работа.
10
7
 
25
 
! Отговори
Е преди 1 година
Няма как да се строят джамии в град като Стара Загора. Не бива да се допуска!
9
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдете толерантни към всички религии.Миналото си е минало.Гледайте напред.Кой където иска да се моли.Ако там населението има нужда от такъв храм,да се направи.Нека живеем мирно и в разбирателство.
8
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този кмет в крайна сметка нито отрича нито потвърждава , а само увърта. Поредното продажно герпаджийско мекере.
7
3
 
25
 
! Отговори
Чачо преди 1 година
14000 избити и не са бутнали джамията? Сами са си виновни.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво днес беге, изказвате се политкоректно. Не можем да кажем, че армиите на сюлейман са извършили клане и геноцид над местното население. Ще вземем да разсърдим някой "партньор"
5
6
 
22
 
! Отговори
заралия преди 1 година
Управляващите и дyne ще дадат, за да продължат да са във властта и да крадат!
4
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авторите на тази опашата лъжа са руски тролове и трябва да бъдат вкарани в затвора незабавно! В строг тъмничен затвор,че ще вземат да превръщат другите престъпници в "хора"!
3
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стара Загора Пазарджик ли ще става