Драма в Стара Загора за джамия. Кметът: Фалшива новина!

Живко Тодоров призова за хигиена на публичното говорене
14 фев 2018 18:15, Красимир Ангелов
25
Драма в Стара Загора за джамия. Кметът: Фалшива новина!
Снимка: Община Стара Загора

Фалшива новина е твърдението, че в Стара Загора ще се строи джамия тайно от гражданите, обяви кметът на града Живко Тодоров по време на свикана от него извънредна пресконференция.

Отговорът му дойде след питане от общинския съветник на ВМРО Антон Андонов защо в града се изгражда джамия и на какво основание е издадена виза за строежа.

Още по темата

"Призовавам за повече хигиена на публичното говорене в политическото пространство и партиите", заяви Живко Тодоров, цитиран от пресцентъра на общината. Той бе категоричен, че в общината не е постъпвало искане, идея или проект за изграждане на джамия в града, каквото твърдение се появи. Посоченото място на бъдещият молитвен дом е ромският квартал "Лозенец".

Главният архитект на града Виктория Грозева уточни, че собственик на два частни имота, които са споменати в питането и нямат административен адрес, е "Мюсюлманско вероизповедание", които са представили проекти за изграждане на две жилищни сгради. Те обаче не са били одобрени и са върнати за корекция.

"Някой се опитва да манипулира хората, а по този начин се уронва престижа на Стара Загора", заяви кметът. Той определи слуха за изграждане на джамия като лъжа и манипулация.

Преди години сериозна полемика в града предизвика искане на Главното мюфтийство да получи емблематичната сграда на Ески джамия. В крайна сметка обаче съдът отхвърли иска на Главно мюфтийство да придобие собствеността върху джамията, която сега е Музей на религиите, и да я превърне в действащ молитвен храм.

Ески джамия е един от символите на Стара Загора по време и след Руско-турската освободителна война. На 31 юли 1877 войските на Сюлейман паша превземат отново освободения град, като в тридневните набези е опожарен целия град, а над 14 000 души от населението на града са избити. Единствената запазена от огъня сграда остава Ески джамия.

След освобождението в града пристига чешкият архитект Любор Байер, който изработва новия градоустройствен план на разрушения град. За основа на своя проект той поставя единствената оцеляла в града масивна сграда - Ески Джамия, и около нея започва да проектира правите улици, които са символ на града днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости пишете! В Стара Загора мюсюлмани няма почти, изключително малко са, говорим за истински такива, не за потурчени в последните 15 години римляни. В Областта по-голяма група има към Павел баня и селата след Казанлък. В Стара Загора има доста по-малко мюсюлмани в сравнение с градове като Пловдив и Бургас, например!
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой каза - " На турчин вяра да нямаш " . Джамия ще има .
19
3
 
8
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Сега да се разберем-защо точно джамии трябва да се строят!?Във Виена-в сърцето на Европа има може би хиляди мюсюлмани-вече се виждат с просто око по улиците.Да ви светна ,обаче-там има само една малка джамийка,в покрайнините!Има обаче много обредни домове,в сгради,пригодени за молитви от мюсюлмани!Не се набиват на очи,не се вие с високоговорител и не се парадира!Това е!Който иска да се моли,да се моли там.Какво пречи и у нас да се направи така,а не да се спори-да има или няма джамии!
18
5
 
7
 
! Отговори
До18 преди 6 години
Не знам как е според турския закон, но ако го спазим и доста църкви трябва да съборим.
17
4
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
не сме турция но при 700 000 турци на 10 000 една джамия според турския закон колко джамии ще останат??????? от 1200... при премахване двойното гражданство дпс ще останат на половина
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нека да спазим турските закони и да искаме реципрочност! ..Тука Турция ли е, че да спазваме турските закони?
15
4
 
19
 
! Отговори
българина преди 6 години
в нито един град не трябва да се строи джамия! закон трябва за това за пълна забрана! нека да спазим турските закони и да искаме реципрочност! на 10000 души джамия и без двойно гражданство! нека да се уважаваме без лицемерие, ако не, анадола е голяма ще побере всички
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14000 избити и не са бутнали джамията? Сами са си виновни..Който бута или скверни джамии, църкви и други молитвени храмове родът му се затрива.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно е проектирал човека и далновидно всички пьтища водят до ходжата.
12
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕTочно в Стара Загора трябва да има поне 2 джамии, защото е град с предимно ромско и мюсюлманско население.
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eyy bulgar bulgar oshte 20 god i shte ste malcinstvo ,no na nikoy nqma da lipsvate da znaete
10
6
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 6 години
Основния проблем на джамиите е виенето което се разнася от тях по време на молитви и го натякват на всички. Гадна работа.
9
7
 
26
 
! Отговори
Е преди 6 години
Няма как да се строят джамии в град като Стара Загора. Не бива да се допуска!
8
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдете толерантни към всички религии.Миналото си е минало.Гледайте напред.Кой където иска да се моли.Ако там населението има нужда от такъв храм,да се направи.Нека живеем мирно и в разбирателство.
7
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този кмет в крайна сметка нито отрича нито потвърждава , а само увърта. Поредното продажно герпаджийско ***.
6
3
 
25
 
! Отговори
Чачо преди 6 години
14000 избити и не са бутнали джамията? Сами са си виновни.
5
6
 
22
 
! Отговори
заралия преди 6 години
Управляващите и дyne ще дадат, за да продължат да са във властта и да крадат!
4
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авторите на тази опашата лъжа са руски *** и трябва да бъдат вкарани в затвора незабавно! В строг тъмничен затвор,че ще вземат да превръщат другите престъпници в "хора"!
3
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стара Загора Пазарджик ли ще става
2
8
 
19
 
! Отговори
българина преди 6 години
джамиите колкото е шо закон в турция, на 10 000 хил една! събаряй!!!!