"Богатите" ни пенсионери – над 50 хил. Колко ще взимат от 2019-а?

5 пъти повече мъже вземат максималната пенсия у нас
19 фев 2018 10:50,
130
"Богатите" ни пенсионери – над 50 хил. Колко ще взимат от 2019-а?
Снимка: архив, Булфото

53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт.

В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни добавки,

5 пъти повече са мъжете, които получават максимални пенсии. Към 2017 г. над 45 хил. българи са получавали тавана, докато жените в групата са едва 7980.

Най-много са богатите пенсионири в София- 19 хил., докато в Силистра те са едва 190, показва справката по области, цитирана от "24 часа".

Над 13 хиляди с максимална пенсия са били под пагон. Това са военни, полицаи и съдебни охранители. През 2016 г. те са били доста по-малко - 11 736. През тази година военните и полицаите ще се пенсионират на 53 г. и 2 месеца с 27 години стаж, от които 2/3 в системата, независимо от пола им.

С 1800 са се увеличили миньори, водолази, работници в тежката промишленост, които вземат тавана и са пенсионирани по чл. 69 б от Кодекса за социално осигурява. През 2017 г. те са били 8462-ма.

Социалният министър Бисер Петков очаква част от навършващите тази година условията за пенсия лица да отложат пенсионирането си за 2019 г.

Причината е, че през следващата година отпада таванът на новоотпуснатите пенсии. За старите ограниченията ще продължат да важат, макар че също има промяна - там таванът ще се вдигне от 35 на 40% от максималния осигурителен доход, или 1040 лв.

"Още повече че НОИ от четири години предлага услугата за прогнозно изчисляване на пенсиите. Така всеки може да изчисли бъдещия си размер и на база на това да направи преценка", каза още Петков.

Пред депутатите от социалната комисия той обясни наскоро, че засега не се предвижда промяна в законодателството, която до премахне това ограничение и за старите пенсии.

Дали обаче човек може да отложи пенсионирането си, докато падне таванът, зависи от шефа. Според Кодекса на труда работодателят има право да прекрати c пpeдизвecтиe тpyдoвия дoгoвop нa paбoтникa или cлyжитeля пpи пpидoбивaнe пpaвo нa пeнcия зa ocигypитeлeн cтaж и възpacт, но не е длъжен.

Нямa пpaвo дa пpeкpaтявa тpyдoвия дoгoвop, кoгaтo paбoтникът или cлyжитeлят e пpидoбил пpaвo нa дpyг вид пeнcия като нacлeдcтвeнa, зa инвaлиднocт и дp.

Ако човек е работил в последните 10 години преди пенсиониране при един и същ работодател, има право на шест брутни заплати при спиране на работа. Ако служителят е във фирмата по-малко от десет години, ще вземе две заплати.

На другия полюс на "богатите" пенсионери са 612 437 българи, които през 2017 г. са вземали минималната пенсия.

97 637 души са излезли в пенсия през миналата година, като това е с 9442 по-малко от 2016 г. От тях лични пенсии са получили 83 541 души, или със 7,7% по-малко от предходната година, сочат данните на НОИ.

Основната причина за по-малкия брой нови пенсионери е увеличението на изискуемия стаж и възраст. Всяка 3-а пенсия, отпусната през 2017 г., е за инвалидност. Общо 25 638 души са се възползвали от тази възможност, като са си извадили решение от ТЕЛК. Това е с 684 по-малко в сравнение с 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До до АНТИКато е добре тук, колко "фалирали" гъркини идват да гледат наши богати пенсионери.
25
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"""Фалирала България има БВП вече 100 милиарда и износ 52 милиарда.От догодина тавана за новите пенсионери пада"""!!!Точно така, тавана пада и парите за пенсия изчезват!!!
24
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите така и не разбраха , че размера на пенсиите не зависи от морални категории , а от това какви вноски си правил. Например аз съм внасял всеки месец по 300 лв. , а Груйчо е внасял по 50 лв. и си е взимал пари на ръка. Такива има и сега, които викат , майната му като дойде пенсията ще му мисля. Ето това е истината .
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че е безмислено човек да се осигурява за пенсия.
22
15
 
9
 
! Отговори
до АНТИ преди 6 години
Фалирала България има БВП вече 100 милиарда и износ 52 милиарда.От догодина тавана за новите пенсионери пада.Вече всеки ще получава кой каквото си е изработил.Все така да фалира България!*** се от яд леви задунайци.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като минималната пенсия (минимални осигуровки и трудов стаж) сега е 200 лева, какъв е проблема да има пенсия от 1000 лева , на човек с високи осигуровки и голям трудов стаж.Правилата от 2019 правят вземането на пенсия над 1200 лева практически невъзможно поради задържането на тавана на макс. осигурителен доход при бурен разстеж на средния Социалните помощи на нуждаещете се - неработили, етноси, милиционери, шапкари, секретари от вякакъв вид не бива да са част от пенсията за стаж и възрас
20
6
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
България през очите на DW: Бедност, корупция и мутри.Поредна национална катастрофа.
19
7
 
39
 
! Отговори
Уаууу преди 6 години
Хм!!!От това става ясно,че всеки гражданин плаща 1/3 от данъците си за военни и полицаи да имат максимални пенсии.Прочетено по друг начин...от тях би трябвало да сме най доволни,щото не са ни пребивали родителите по селата,щото не са ни ограбвали по 10 пъти жилищата,не са мамили по телефона и си се разхождаме спокойно в 10 вечерта в парка!!!В тази 1/3 ако се натрупат и годините в които ги получават ще излезе ,че 2/3 от нашите данъци отиват за тях...за тези които не плащат и един лев данък!Егати!
18
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богатите пенсионери продължават да работят. Пенсия и заплата, наистина са богати, без кавичките.
17
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да кажем нещо за пенсионерите които взимат над тавана, примерно 1200лв. Между тях има генерали избивали и мачкали другите пенсионери които взимат 200лв пенсия. Това е справедлио нали?След 30 години, аз ще взимам минимална пенсия, а някой корупционен високопоставен чиновник ще взима над тавана на пенсиите. Това е справедлио нали?
16
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България умишлено се създава неравнопоставеност между пенсионерите,като тези с големи пенсии при индексиране,още повече им се вдигат...а тези с малките получават трохички...явно това е уловка на "висшата" класа в България да си осигури добри старини....като покрай нея намазват военните и някои други професии...Справедливият принцип е наистина ,който заслужава да взима по-голяма пенсия ,но при индексациите да се дава еднаква сума на всички пенсионери...а не да им се подиграват с няколко лева...
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След реформите 21 години налагани в България от ЕС, САЩ( МВФ и СБ), НПО-та( Сорос и други чуждестранни) резултатите са:- ниски доходи 350 евро средна заплата в цяла България( по статистиката- 1 200 лева, но основно от събрани извадки само на хора с доход над 1 100 лева) - висока безработица- умело насочена след реформите на ЕС, към ЕС като емиграция за запълване на " работни места в мръсните сектори, нежелани от европейците и гостите им араби, африканци и т.н.! - масови пенсии- 230- 300 лв
14
8
 
45
 
! Отговори
Но преди 6 години
По голямата част от тия "богати" пенсионери сигурно са били на държавната хранилка дълги години. Във армията, полицията и по министерствата. Сигурно има и доста бивши политици.Тоест тези които и преди са били богати без да работят сега пак са добре.А който е бачкал като вол във реалната икономика обикновено си умира беден.
13
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безмислено е да се осигуряваш в тая територия нито пенсия ще получите нито нормално здравеопазванем, а след 20 години, когато българите намалеят с още 1-2 милиона, а ромите се увеличат ще е забавно как ще се изплащат пенсии.
12
11
 
18
 
! Отговори
annybody преди 6 години
От името на онеправданите военни, полицаи и съдебни охранители, съм възмутен - и онеправдан!Първо, пенсионираха ме 12 години преди тия от трета категория, и ми дадоха само 20 заплати за пенсионирането - защо не ми начислят 32 заплати след още 12 години? За разлика от тях, на 52 - а не на 64, аз съм в чудесна физическа и энтэлэктуална форма.Подкрепям всички онеправдани висши партийни секретари, комсомолски дейци и профсъюзни деятели, които все още търпят тавана от 910 лева.
11
5
 
34
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Бг е фалирала, а както винаги ни лъжат, че всичко е наред !
10
7
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Това е начинът, да са високи пенсиите, иначе ще са ниски.
9
11
 
17
 
! Отговори
левче преди 6 години
Не се подигравайте с българския пенсионер с пенсия 910 ЕВРО е най-бедният европейски пенсионер.
8
2
 
9
 
! Отговори
Cumbum преди 6 години
Ami kade sa chislata na umrelite bulgari v bg predi pensioniraneto im ili neposredstveno sled pensioniraneto im i kolichestvata na tehnite spesteni pari za pensii!? Ami bankovute lihvi za tesi spesteni pari?!
7
5
 
18
 
! Отговори
до2 преди 6 години
Колкото са се осигурвали на минимална, или не са работили.