София далеч не е България... Докога така? Докога бедност?

Няма целенасочена политика за развитие на бедните региони
2 мар 2018 19:48, Екип на Bloomberg
101
София далеч не е България... Докога така? Докога бедност?
Снимка: Bloomberg

Може ли да се подобри икономическото положение в Западна България, обявена от "Евростат" за най-бедния регион в ЕС? Не, не може. За да се направи това, следва да има целенасочена държавна политика, насърчаваща инвестициите в региона.

Това коментира в студиото на Bloomberg TV Bulgaria дoц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

По думите на Сарийски усилията на бизнеса да осигури транспорт на потенциалните работници е мярка, която осигурява, в някаква степен, поминъка на хората в даден регион, но не би могла да насърчи инвестиции .

"За да насърчите инвестициите, особено в Северозападния регион, който е емблематичен в това отношение, трябва да дадете някакво данъчно облекчение, да осигурите първичните нужди на бизнес. Той обаче трябва да разполага с хора. Те пък следва да разполагат с обучение, образование..."

"Всичко това не се осигурява и затова тези райони стават все по-бедни, а можещите хора, родени там, се насочват към други места в страната или към чужбина", отчете той. 

"Докато няма целенасочена политика в сферата, няма как да има резултати. Статистиката показва, че от 1/3 от населението, заемаща близо 2/3 от територията на България, произвежда едва 14% от националния БВП", посочи гостът в студиото. 

Какво следва да се направи, за да бъде разрешен проблемът?

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Какво ли разбират тия от БАН?Всеки форумен ***, особенно второ и трето поколение "кореняк" софиянци, ще ви обяснят , че тук сме бедни, защото ни мързи...И ревем за магистрали, сега, а преди сме настоянвали за индустрия, че асфалт не се яде.Чудя се защо трябва да има професори по икономика, академици, БАН.Преди години ги събираше Баце по кръстовища и бензиностанции министрите, сега просто тябва да си позатегне форумните тролчета да му напишат еднапрограма, как да излезе от батакавкойто ни вкара
45
3
 
39
 
! Отговори
есперкт преди 6 години
Според главната Тиква и герберугижките учени, високият икономически растеж свидетелства за липсата на корупцията. Реалността е съвсем друга - най-ниските доходи в ЕС са следствие от най-високата корупция.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ReТова важи за всеки един град по света, а че стратегията е сбъркана, сбъркана е, но масите се контролират по-добре на 1 място...
43
6
 
14
 
! Отговори
Re преди 6 години
Лакомията затрива, ЕЙ СОФИЯ ако ви спрат тока и ви взривят всички пътища за десет дена сте аут ,ко праите стратегията е сбъркана.
42
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНямам обяснение,защо в Румъния инвестираха,а в България не инвестираха европейските и други фирми,като тогава Румъния беше по-назад от България.---------------------Веднага ти отговарям, защото в Румъния отива инвеститора със 10,20 100 милиона и започва, а тука идва и пребоядисания другар казва: КАКВО ИМА ПОД МАСАТА ЗА МЕН и ако искаш бизнес да праиш в България огромен % за БКП и сие. И единствените инвеститори, които дойдоха са мошеници.
41
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Всеки работодател иска знаещи и можещи хора в екипа си. Затова се прави т.н. "интервю", в което трябва да го убедиш, че си знаещ и можещ. Така е при капитализма. При соца беше друго. Работеше се и се отчеташе труда в "трудови колективи", където назначаваха всякакви. Така работливите и кадърните влачеха на гърба си мързеливите и некадърните. Е, това време свърши, по-точно социализЪма на Тато фалира. И няма как да се върне.
40
7
 
23
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До Шоп: Дребния проблем е, че не е проблемът безмитната зона във видин, а хората във Видин. В тежкото време, когато доларът стигна 3000 лв, а заплатите бяха под 15 долара на месец, във видин и около него се занимаваха с контрабанда за Сърбия и всяка друга икономика бе изоставена и фалира, а видинчани носеха 500 марки в джоба като отиваха да си пият кафето. е, войната свътши и далаверата секна, а вече бяха отвикнали да работят, а инямаше какво да се работи.
39
3
 
1
 
! Отговори
Долни Край . преди 6 години
Вярвам във вас. Обмислете го .
38
5
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
ako e beden v nqkoq druga darjava ne biha go ostavili nito gladen nito jaden
37
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук чета някакви пролетарски лозунги- "Другари, дайте, да дадем" беше мотото на Тодорживковата власт. Прави се сравнение на "чорбаджиите" и "народа". Това е съпоставка на могжещите и знаещите от една страна и простолюдието от друга. Какво значи- Постройте ни заводи, фабрики, цехове! Кой да ви ги построи? Социализмът се провали и неговите вождове станаха капиталисти. А комунистическия СССР стана капиталистическа Русия. И комунистът Путин стана милиардера Путин. Това е- оправяйте се сами!
36
3
 
2
 
! Отговори
Чипровци преди 6 години
Нека да е така : Аз съм Доктора от Къндински и ви приветствам братя да се обединим и да си върнем Държавата . Марио и останалите с които живяхме съберете се и да си върнем всичко . Мите - Сончин , ти си един от нас . Подкрепи - ни ти и момчета - сега имаме нужда от вас .
35
4
 
12
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Ние от стария гр. Чипровци претендираме за реалната власт . И ще се борим , както сме го правили винаги . Не за Политици , не за Чорбаджии . А за народа . Колко да ви подсказваме люде .
34
3
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Ами вместо да строите магистрали към Сърбия, постройте Е-79 и направете безмитна зона до Видин. Иначе това ще го направят някъде около Београд.
33
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ БЕШЕ РАЙ, ДЕМОКРАЦИЯТА УНИЩОЖИ ВСИЧКО.ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИ ГОСПОДАРИ ИМАТ ЗЛОВЕЩИ ТАЙНИ ПЛАНОВЕ ЗА НАШАТА СТРАНА.ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ СЕ ПОДПОМАГА ОТ ПОТОМЦИТЕ НА РАЧКО ПРЪДЛЕТО.
32
3
 
5
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Докато , ние от Чипровци , вземем властта .
31
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В един филм беше казано когато те управлява *** за кратко е екзотика ,когато е за дълго е трагедия -ние сме в трагедията
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато вземеме мотиките и лопатите Как може депутатската заплата да се осъразмурява със средната а в никой друг сектор-образование здравеопазване отбрана да не се оразмерява дори с минималната .Как може те-депутатите да си гласуват командировъчни дневни ваканции така както си искат и да го узаконяват защото те си гласуват законите според тях -а ние само сме уведомени Ние сме България и ако това тя е сега ние сме виновни защото си траеме и си пишиме тука -тоя народ сега е повече РОБ
29
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се изградат нови заводи и фабрики,и да се БАЧКА.Но за тази цел трябва един нов Т.Живков.Скоро това няма да стане.Не плюй в стария кладенец преди да изкопаеш друг.
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато коминтерновските чукундури се редуват да ви управляват, до тогава.
27
2
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
"Целенасочена политика" се прави от политици.Държава се управлява от държавник.Ние имаме само крадци, предатели и т.н.