Снеготопене, а язовирите? Няма място за притеснение!

Засега няма данни за преливащи реки, успокои хидролог
9 мар 2018 09:45, Петя Славова
3

Реките и язовирите в някои райони на страната преливат заради настъпилото рязко затопляне и снеготопене.

На извънреден брифинг снощи ресорните министри, отговарящи за състоянието на язовирите у нас успокоиха, че повод за притеснение няма.

"Засега няма данни за преливащи реки. Нивата на всички такива в страната са около и над праговете за високи води, което е съвсем нормално за сезона", обясни пред Bulgaria ON AIR дежурният хидролог от НИМХ към БАН Снежана Балабанова.

Тя информира какво е актуалното състояние на реките в страната, като представи карта, изобразяваща снеготопенето, комбинирано с валежи от вчера.

"Днес това ще се отрази като оток в реките", поясни тя.

На картата се забеляза червен код, съсредоточен в Централна България и по-конкретно - във водосбора на реките Тунджа и Янтра.

Чрез втора карта за сравнение на прогнозите, Снежана Балабанова посочи, че актуалната информация към този момент за река Янтра при Велико Търново, показва, че водните стоежи са около 260, което не било притеснително.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е толкова неадекватно сигурно колкото този който го е писал
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снеготопене, а язовирите? Няма място за притеснение!===============ще залее само селата, но тях - кучета ги яли. важното е ,че за жълтите павета място за притеснение няма. нашите 240 ще оцелеят !