Могат ли институциите да се справят с уличните кучета?

Сигнали от граждани, подадени в платфомата HelpBook
28 мар 2018 17:45, Анисия Иванова
22
Могат ли институциите да се справят с уличните кучета?
Снимки: HelpBook

Проблемът с уличните кучета не е от вчера и не изглежда да бъде скоро решен. В подкрепа на тази теза говорят и сигналите за безстопанствени кучета, които гражданите изпратиха до институциите чрез онлайн платформата за сигнали HelpBook.info през последния месец.

С намерение да насочим отново вниманието на отговорните институции към конкретните проблеми, с които гражданите са се сблъскали, ще представим тези сигнали под формата на обзор.

Започваме със сигнала за глутница от повече от 10 бездомни кучета в Кюстендил, които се разхождат между блоковете в кв. Бузлуджа.

Оставаме в Кюстендил и със следващия сигнал за глутница от опасни улични кучета, която живее в райнона на Авузата (гр. Кюстендил, ул. "Цар Симеон" I, N55) и които нападат преминаващите хора.

Продължаваме със сигнала за агресивни бездомни кучета, които нападат минувачите по улица "Врана" в с. Герман. "Глутницата се състои от 4 големи кучета и 13 малки. Надявам се на бърза реакция, преди и малките да са пораснали и те да станат агресивни и опасни", разказва гражданинът в сигнала до Екоравновесие.

Притеснителен е фактът, че уличните кучета са забелязвани до детски градини и училища, както е станало в следващите два сигнала.

Първият сигнал е за улични и агресивни кучета в близост до детска градина. Ето разказа на изпращача на сигнала: "В кв. "Люлин", по бул. "д-р Петър Дертлиев", точно на спирката на автобус 310 (може би се казва спирка "Индира Ганди") от страната на входа на "64 ДГ Първи юни" всяка сутрин има глутница от поне десетина кучета, които лаят и скачат по колите и хората. Доста са агресивни и е въпрос на време да нападнат някой или най-малкото да го изплашат добре. Време е да се вземат някакви мерки, защото там непрекъсмато минават родители с деца и си е страшно."

Вторият сигнал е този за глутница улични кучета, която е забелязана да преминава по тротоара до оградата на столичното 5 ОУ "Иван Вазов". "Едното куче имаше пластмасова "обица" на дясното ухо, вероятно представляваща маркировка, поставена при предишно хващане.", описва сигнализиращият и продължава: "Странна е политиката на Столична община, която "Екоравновесие" изпълнява като общинско предприятие. Защо заловените безстопанствени кучета се пускат отново на улицата след кастриране и обезпаразитяване? Да не би кастрираните животни да започват да познават закона за движение по пътищата и престават да излизат внезапно на пътя? Или веднъж обезпаразитени, ефектът на противопаразитния препарат трае вечно?

Не ви ли притеснява фактът, че в България има най-много случай на заболяване от кучешка тения измежду всички страни в ЕС? И това се твърди в справка на европейския център за контрол и превенция на заболяванията, която ще видите тук: https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/echinococcosis-annual-epidemiological-report-2016-2014-data", завършва той сигнала си до Столична община.

В друг сигнал отново става дума за бездомни и опасни кучета в София. "Общия брой на живтотните е 13. Движат се на глутници. Пет от животните са на около 9-10 месеца. Предполагам, че не са кастрирани, нямат маркировка. Други три от животните са се приютили при строежа на жилищна сграда намиращ се на ул. "Народен певец", като едно от тях проявява агресия. В момента не смея да премина по тази улица. За да стигне човек до трамвайната спирка на бул. Цар Борис III, се налага да прави големи маневри и да заобикаля улиците, по които се движат бездомните животни. Преминаването по горепосочените улици стана невъзможно!", алармира авторът на сигнала и се обръща към Столична община с молба за вземане на мерки.

Задържаме се в кв. "Павлово", за където гражданин сигнализира, че за пореден път среща глутница улични кучета, а "едно от кучетата е досущ като едно от тези: https://helpbook.info/signal/view/74 и има маркировка на дясното ухо", казва подателят на сигнала към Екоравновесие и добавя. "Моля, вземете мерки! В района има училище и детски градини!".

Завършваме обзора със сигнала, който гражданин изпрати чрез HelpBook.info до омбудсмана Мая Манолова и в който той задава въпроса "Институциите неспособни ли са да се справят с уличните кучета или не желаят?" В сигнала си той разказва случка, на която е попаднал, а именно "голямо куче с марка на лявото ухо (това би трябвало да означава, че е кастрирано), а до него - няколко малки кучета."

Сигнализиращият дава примери за неприятни случки с нахапани хора от безстопанствени кучета. Посочва болезнения опит на Букурещ, където през 2013 г. 4-годишно дете е разкъсано от бездомни кучета. Отбелязва и положителният опит на Бургас, за който се твърди, че е единственият български град, който се е справил с проблема с уличните кучета.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът с безстопанствените кучета е проблемът с безотговорните стопани. Не видях в статията да се задава въпросът - откъде идват бездомните кучета, защо не намаляват. Ами, защото стопаните на домашни любимци са безотговорни:
1) Взимат си животно, виждат, че е нужнагрижа и внимание, не ги устройва и го пращат на улицата (некастрирано, разбира се).
2) Взимат си животно, не го кастрират, въдят поколения и пак на улицата.
Институциите няма как да смогнат да обгрижат животните при този наплив.
17
2
 
4
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Спънката е българският мързел и вечното "миене на ръцете" със външни причини.
16
4
 
12
 
! Отговори
Край преди 1 година
Единствената пречка за справянето е това че бездомните кучета са ресурс за кинти на чиновници и кучелюби. Справянето е елементарно. В полето до София заграждат 4-5 терена по 50 декара с хубава висока мрежа. Има достатъчно общински земи. Всички кучета се изловят и пускат там. В тия "резервати" кучезащитните организации с техни средства правят къщички, хранят, поят, забавляват така скъпите им животинки.
Така е хуманно и справедливо. Не ги трепем а ги хранят само тези които ги обичат и искат.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главната спънка са многобройните неправителствени природозащитни организации, които получават добро финансиране от многобройни фондации, за да решат проблема с бездомните кучета. Ако изчезнат тези кучета, то тогава ще секне и финансирането. Преди години прочетох в пресата, че само за София има 12/дванадесет/ НПО, които получават пари по тази линия. Отделно ще бъде засегнат печелившия бизнес с кучешки кожи и кучешко месо.
14
4
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
За да даде поколение една ***, тя не трябва да гладува. В противен случай, тя не се разгонва, или не зачева, а ако зачене, помята. Този механизъм природата е изработила за да се гарантира живота на малките. Болшинството охранители на предприятия, фирми, строителни обекти и т. н. , държат и хранят улични кучета в нарушение на ЗВМД, като помощници и за запълване на времето.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живко 'Суджука' не е ли разработил нов бизнес?
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осиновените с чип и контрол над осиновителите.
11
1
 
1
 
! Отговори
До Факт преди 1 година
Само че да ги осиновяват, а не "осиновяват" и после на улицата пак.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искат
9
4
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
По живково време ловците си заверяваха билета с крака от врани или гарвани както и с уши от бездомни кучета .Бройката и на трите вренителя беше в нормите .
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-скоро кучетата ще се справят с институциите, никой не си мърда пръста за нищо! чакат да вземат заплата само и как да скатаят работа!
7
4
 
16
 
! Отговори
Могат преди 1 година
но не искат,от страх от протестите на т.н. "кучкари",които са далеч по-злобни и агресивни от самите улични кучета!Решението е много просто,както казва коментар N4,с подръчни и налични сили и средства,едно по-едно до едно!Преди години,един Директор на Месокомбинат разпореди да се закупят патрони за ловната пушка на охраната, и тези от охранителите,които бяха ловци,главно през ноща,за около месец-два решиха проблема!?А тези,които бяха против,след време бяха аут от работа!?Кратко,точно и ясно!!!!!!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могат, но дали искат ...?
Няма начин да не могат!
5
6
 
28
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Решението е много просто и изисква само лека промяна в закона:Куче на улицата,което е без повод(със или без придружител) се прибира в приют,държи се 2 седмици(примерно) и ако през това време не се плати глобата или не бъде осиновено,се приспива!И край на проблемите!А,освен това най-после да видим осъдителни присъди за общините заради пострадали граждани.
Естествено,тая елементарна работа НЯМА ДА СТАНЕ!Поради финансов интерес-само Екоравновесие усвоява всяка година над 3млн. лева заради кучетата!
4
11
 
23
 
! Отговори
Драган преди 1 година
Ако почнем сами да ги избиваме, можем ! Ние сме държавата
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могат. Ако НПО-тата на хранилка бъдат забранени.
2
9
 
16
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
аз нямам проблем с кучетата, преди седмица застрелях едно и сега само като се появя 20-25 кучета глутница се чуди накъде да поеме... и така до следващото... държавицата ни мърлява да се чеше по където не трябва...
1
2
 
16
 
! Отговори
Не могат преди 1 година
Съдейки по положението - не могат!