Влиза нова ваксина: Варицела, намаляват за туберколозата

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар
28 мар 2018 12:45, Петя Славова
50
Влиза нова ваксина: Варицела, намаляват за туберколозата
Снимка: Reuters

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар на страната. Идеята е да се намалят имунизациите срещу туберколоза, а да се въведе ваксина срещу варицела, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него с варицела у нас се заразяват между 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях болестта протича сравнително леко, но макар и рядко се наблюдават усложнения.

Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет - при тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения.

Д-р Кунчев обясни пред БНТ, че 17 държави в Европа са включили ваксината срещу варицела в задължителните имунизации. У нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си.

Ваксината обаче няма регистрация и разрешение за употреба у нас и може да бъде включена най-рано през 2020-та.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
това е новината 2/2 преди 3 години
1. Ще се увеличи приема на антибиотик.
2. Масова резистентност спрямо всички антибиотици.
3. Увеличение на смъртността с до 50%
4. Продажбите на антибиотик ще ударят върха. Фармацевтичните компании ще бъдат още по-богати.

Причината е че има туберкулоза на лимфите, която е пасивна и почти неизлечима. Коренът - кравите и млякото!
Вместо да се увеличи контрола върху ПСЖ ваксината те го намалят драстично.

Пирогов няма да смогне и ще фалира! Парите постоянно ще се увеличават всяка година
46
1
 
1
 
! Отговори
това е новината 1/2 преди 3 години
Има новини, които са много важни за човечеството - т. нар. "новини на века".
Условно можем да ги разделим на два типа. Първия тип е в положителна насока, а втория - отрицателна.

Това е особена важна новина , нов отрицателна насока. За съжаление хората все още не са напреднали/развити достатъчно, за да проумеят какво се случва.

Аз идвам от бъдещето и мога да Ви разкажа за последствията, които ще произтекат от тази промяна. Започвам!

1. Ще се увеличи приема на антибиотик.
2. Резистентността на
45
6
 
5
 
! Отговори
нещо си... преди 3 години
До pepe

Е "рере" ти съвсем полудя..... преди стотина години хората са живели до 90-100 годишна възраст. Защо ли? Може би заради многото ваксини, които са им слагали. Сега живеят до 60-70 преко сили. Защо?
Поколения наред са оцелели без ваксина "варицела". Сега било проблем!?
Всяко следващо поколение се тъпче с все повече имуностимуланти, хомеопатични *** и "био" продукти. Това е доста по-голям проблем от варицелата!
44
8
 
9
 
! Отговори
pepe преди 3 години
Антиваксърите и бгмамите се развихриха.
Трябва да ви затворят в резерват, да се лекувате от слънцето и каквото сабя покаже - естествен подбор му казват.
Във времената преди да има ваксини и съвременна медицина, възраст от 40-50год се е смятала за дълбока старост и това е преди само стотина години.
Колкото до варицелата съм с две ръце за ваксина и с радост бих имунизирал детето си.
Аз карах на 30 и щях да умра.
43
2
 
3
 
! Отговори
нещо си... преди 3 години
До Dd

е това е прекалено.... да заразяваме бременните с шарка?!?!?!.... яко....
42
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Влиза най- новата ваксина: Кукумицела...
41
3
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
Аз пък искам да избирам. Егати, детето ми ако е изкарало варицела (и има доживотен имунитет), пак ще съм длъжна да я поставя, защото била 4-компонентна жива ваксина (морбили,паротит,рубеола и сега и варицела). Това ми казаха. Много е глупаво да те задължат ако детето ти е карало варицелата.
40
1
 
6
 
! Отговори
*_* До милена преди 3 години
Знам, че варицелата се причинява от вирус.

Казах само, че след още някоя година ще направим всичко максимално стерилно и поради факта, ще ни нападат все по усъвършвнствани вируси и бактерии, за които ще трябва да се пият все по силни и страховити антибиотици. А бъдещите деца ще бъдат без никакъв собствено придобит имунитет!
39
11
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Варицелата въобще не е 'безопасно' заболяване. Веднъж преболедувал, човек развива имунитет, но причинителя остава до живот. При влошено състояние на имунната система избиват обриви по тялото. Усложнения при възрастните могат и да ги ликвидират..
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината не е панацея , не дава 100 % защита .
Би трябвало ваксинираният да изкара болестта по- леко , а не въобще да не може да се зарази .
Т.е. ваксинираният и НЕ ваксинираният все ще се разболеят - разликата кой как ще кара болестта .
Бих заложил на не ваксиниран водил природосъобразен начин на живот, от колкото на ваксиниран пушач,алкохолик, който не хапва плод и се тъпче в мак доналдс .
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33
Ми явно не си се образовал съвсем ... това ,че детето ти ще е ваксинирано, въобще не значи ,че няма да се разболее и пак ще заразиш някой болен от рак !
Иначе е много просто да говориш за ваксини и да не си представяш как се гради имунитет за 6 болести !!!
Кога в нормани условия организма ще е болен от 6 неща едновременно ?!?!?!
Сега чаткаш ли как стават автоимунните заболявания .
Да не говорим,че за повечето неща има срок на ваксината, след това нямаш имунитет !
36
2
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
***,от варицела не може да се умре ,освен ако не си имунокомпроментиран ,а от туберкулоза се мре и то много и лесно се заразява човек ,имунитет не може да се изгради траен както срещу варицелата ,пак игрички на министерството ;) !!!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
туберкулозата набира скорост,най-
вече в гетата и изобщо не е някаква екзотична болест
34
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Нямам нищо против ваксините, правени по метода на Луи Пастьор. Но този метод е прекалено бавен според фармацевтичните компании и те го ускоряват, като слагат във ваксините споменатите от мен гадости.
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен това ми е много смешно как някакви хора пищят срещу модерната медицина,но са първи като се разболеят на лекар. Да живееш в цивилизация идва не само с привилегии, но и с отговорности.Сред тях да си плащаш данъците,осигуровките,да спазваш законите и да си слагаш ваксини,така че общият епидемологичен риск да намалява. А не да си влачиш болното от варицела дете по улиците,където може да зарази някой човек болен от рак или след трансплант и да го убие.Отговорност му се вика.Иначе живей в пещера
32
0
 
3
 
! Отговори
Dd преди 3 години
Варицелата се кара леко от децата,тъй че по-добре да се прекара като дете,отколкото възрастен.А иначе е хубаво да се поставя на бременни или плануващи бременност,които не са я карали.Лично аз съм щастлива,че съм я карала,защото бях бременна когато първото ми дете я изкара.Моя позната се разболя в напреднала бременност,но слава Бого детето си е живо и здраво.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на антиваксърите ще кажа-не мисля, че различавате грип от настинка . Настинката можеш да я лекуваш с мед, лимони и сръбска музика. Грипът те смазва и особено за хронично болните може да е смъртоносен.Всяка година много хора умират заради грип.Затова и определени групи хора трябва да се ваксинират - ако не за да не се разболеят, поне за да го изкарат по-леко.Престанете да обобщавате с бгмамините си тъпотии. Гледайте филми как изглежда туберколозата или тифа и какво причиняват!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 25

Не знам за какви седем дена говорите. Тя боледува повече от година... Но явно вие разбирате. Да не дава Господ детето ви да вдигне температура след пентаксим. А след време едно умно живо дете да се превърне в аутист.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За варицелата да влезе подкрепям. Защотос е кара много тежко от възрастни. И особено при хронично болни може да навреди много. Дори да убие някой. Но не виждам смисъл да се слага съвсем рано в календара. Виж за туберкулозата трябва да направят много добри оценки доколко сме извън опастност.Това е болест на бедността и мизерията. От които не бих казала че сме се спасили все още.
28
3
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
До Анонимен
Сестра Ви е права. Ваксините не гарантират 100%, че няма да се разболеете. Поради това, че след имунизацията организмът си е изработил антитела срещу съответният антиген, при повторно заразяване организмът вече използва готовите антитела и клетки на паметта срещу патогена.Така организмът не "губи време" и не е необходимо да чака 7 дена докато се активира придобитият имунитет.