Влиза нова ваксина: Варицела, намаляват за туберколозата

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар
28 мар 2018 12:45, Петя Славова
50
Влиза нова ваксина: Варицела, намаляват за туберколозата
Снимка: Reuters

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар на страната. Идеята е да се намалят имунизациите срещу туберколоза, а да се въведе ваксина срещу варицела, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него с варицела у нас се заразяват между 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях болестта протича сравнително леко, но макар и рядко се наблюдават усложнения.

Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет - при тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения.

Д-р Кунчев обясни пред БНТ, че 17 държави в Европа са включили ваксината срещу варицела в задължителните имунизации. У нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си.

Ваксината обаче няма регистрация и разрешение за употреба у нас и може да бъде включена най-рано през 2020-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
От всичко изписано моя извод е следния: Ако до 7-гошна възраст не е изкарана варицела, да се ваксинира след тази възраст, за да не се кара тежко!
6
7
 
7
 
! Отговори
милена преди 6 години
До *_*Варицелата се причинява от вирус, не от бактерии, за които се използват антибиотици. И да, при децата протича сравнително леко. Но аз я изкарах на 18 години и повярвайте ми, беше много тежко. Щом има ваксина, защо трябва да страдаме всички?
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варицелата е много опасна за бременни майки, за това поне за жени трябв да е задължителна. Бременните майки обикновенно са в среда с малки деца.
4
2
 
10
 
! Отговори
*_* преди 6 години
Какъв късмет че моите деца са я преболедували! Защо трябва да ограничаваме нещо, не толкова опасно? За да са следващите деца отгледани в стерилна среда с N-то поколение антибиотици?!
3
10
 
8
 
! Отговори
бла,бла преди 6 години
Номер 2, не знам дали заразяват с рак или заразяват с баба ти, обаче съм на 29 години и изкарах коледните празници в болница, с варицела. Та, не знам, ако бях ваксиниран, можеше и вкъщи да си ги изкарам, кой знае. Ама не, по-добре да има хиляди болни деца и покрай тях и родителите им, и бабите и дядовците им не от старост, а от варицели да ***. Да, наистина, логично и чудесно звучи...
2
3
 
5
 
! Отговори
DANI преди 6 години
Варицелата в общи линии е безобидно детско заболяване, което не може да се каже за туберкулозата. Би било грешка да се пренебрегне едното за сметка на другото. Но щом съществува ваксина, нека да е сред разрешените, но не задължителни ваксини. Нека родителите преценят дали да подложат детето си на такава процедура.
1
12
 
9
 
! Отговори
Имунолог преди 6 години
Време беше!Крайно време е да изкореним и тази болест.