Санират над 50 хил. жилища по националната програма през 2018 г.

Доклад отчита: Разходите за отопление намаляват с до 55%
32
Санират над 50 хил. жилища по националната програма през 2018 г.
Снимка: архив, БулФото

Близо 50 хил. жилища са въведени в експлоатация през 2017 г. в цялата страна след обновяване по националната програма за саниране.

Това става ясно от одобрения от правителството доклад за напредъка по изпълнението на програмата, управлявана от МРРБ.

Към 31 декември 2017 г. са започнали дейности по 98,5% от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране. Най-много от тях се намират в област Благоевград – 93, следвана от област Бургас – 91, Хасково – 81, Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради, и др.

В края на предходната година в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 528 сгради, вследствие на което ще бъдат обновени 38 643 жилища. Предвижда се през 2018 г. да бъдат обновени още 51 010 жилища в общо 712 сгради, от което се очаква да се възползват 109 хил. души. Според данните последните одобрени за реновиране сгради се очаква да бъдат завършени в края на 2019 г.

В резултат се отчита намаляване на разходите за отопление на домакинствата между 45% и 55%, удължена експлоатационна годност на сградите, подобряване на здравословните условия на живот и др.

Реализирането на програмата води до икономическо оживление, увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата в цели региони, посочват от МС. Към края на 2017 г. във фирмите изпълнители на технически обследвания, обследвания за енергийна ефективност и строително-монтажни работи са заети над 70 000 души.

Като положителен ефект от реализирането на програмата се отчита и подобряването на качеството на околната среда вследствие на спестени емисии на парникови газове, както и смекчаване въздействието на климатичните промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: саниранежилища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кражба от нашите пари . Да не си помисли някой , че Европа дава . Краде се от джоба на всеки един от нас .
10
4
 
17
 
! Отговори
До mery преди 6 години
Човеко, в бранша съм и смея да твърдя, че това което си написъл граничи с фантастиката. И на мен ми се иска да е така ама ... :) 7 е прав зе цените, а качеството .. :)
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ще гепят гербаджиите, само те си знаят. Колко ли народ ще извие на умряло при това саниране ще разберем впоследствие? Това не е саниране, това е грабеж на гърба на българина.
8
14
 
10
 
! Отговори
mery преди 6 години
До ИнформбюроСлед пожара в Лондон се взеха мерки при санирането у нас. Слагат пояс от негорима вата на всеки 2 етажа, а високите блокове се санират с по специални материали.
7
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грабежа продължава с пълна пара, с цени завишени поне десеторно от пазарните такива и качество като на .....
6
6
 
16
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
Чакайте пожари както в Лондон със над 200 умрели.
5
7
 
31
 
! Отговори
Препатил преди 6 години
Санирането, извършено по тази програма, е с ужасно качество и понякога създава нови проблеми от лошото изпълнение, отколкото да носи ползи. Нискокачествени материали, поразяващо лошо изпълнение, липса на какъвто и да е реален строителен надзор и накрая те принуждават да отремонтираш "санираното" защото е кошмар.
4
3
 
26
 
! Отговори
жалко преди 6 години
Това е обикновено опаковане.Немците санираха по европейски - истинско саниране.
3
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми, то по хубаво ГЕРБ да се нагушкат и да свършат нещо, а не като при Станишев и Орешарски само червените фирми да гушкат и нищо да не построят!
2
1
 
16
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Абе то и Cиднитo сънираше профили тука, и накрая никъв го няма
1
4
 
24
 
! Отговори
8===о преди 6 години
фирмите свързани с ГЕРБ ще се нагушат.