За сортиране на череши - 40 лв. на ден. Но няма желаещи!

До началото на кампанията в Кюстендил остават по-малко от 3 месеца
Обновена: 8 апр 2018 18:23 | 8 апр 2018 18:00, Екип на Bulgaria On Air
253

В Кюстендил остават по-малко от три месеца до началото на черешовата кампания. Хората в бранша вече търсят сезонни работници, които да наемат за бране и за сортиране на плодовете, предаде Bulgaria ON AIR.

Това обаче се оказва много трудно, защото малко хора се съгласяват на подобна работа, дори и срещу достойно заплащане.

Около 40 лева на ден. Толкова предлагат в преработващо предприятие в село Копиловци на хората, които се съгласят да сортират череши. Желаещи обаче няма. И във фирмата със свити сърца чакат черешовия сезон.

В Кюстендил хората не харесват работата, защото е сезонна и ги ангажира само за месец. Освен това им се струва трудна и досадна.

След като в Кюстендил не намират работна ръка, собствениците на предприятията търсят служители вече в чужбина.

Целият кюстендилски регион се надява температурите да се запазят високи и да няма слани, за да остане реколтата здрава, за разлика от миналата година, когато заради студовете череши нямаше.


Вижте подробности във видеото на Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето бригади от ученици и войници обираха реколтата с робски труд. Явно у Кюстендил още им трещят в ушите залповете на Аврора.Не, 40 лв. на ден,а 40 ст. на килограм обработена продукция и евентуално ще си намерите мищюрии...иначе да си ги ядят в буквален и преносен смисъл.
48
2
 
42
 
! Отговори
ха преди 6 години
като няма нежелаещи вдигаш заплатата до момента, в който се появят желаещи, ама такива от сорта на "пускам обяви, никой не идва и не мога да си го обясня" не ми се слушат...
47
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама кой ще отиде за 40 лева и то за един месец? Такава работа се заплаща здраво, поне 80,90, 100 лева на ден
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anansar"Коректност отвсякъде, законът се спазва." - купи си един билет до Сливен и попитай защо нито един "ром" не иска да отиде да бачка в Италия.
45
2
 
33
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
Интересно, дневната ми надница е около 70 лева на ден чисти след осигуровките. Ръководител на международни камиони съм (диспечер). Работата ми е 24/7. 40 Лева да бера или сортирам череши по цял ден е крайно недостатъчно. За 120 сигурно и аз бих го правил, но стигам до извода, че и квалифицирания труд като моят, също не се оценява толкова добре. Явно причината е, че не можем да се продадем за пари или просто не сме свикнали да искаме справедливо оценяване, на база почасово заплащане.
44
3
 
38
 
! Отговори
Смееех преди 6 години
Смятай колко са умни, вместо да плащат пътни и квартири на чужденците..., ами дай на хората 100 лв на ден да ти свършат качествена работа! Кой ще отиде за 40лв на ден да бачка като изоглавен цял ден!? Смееееех с тия наши "бизнесмени, пишман бизнесмени"!
43
3
 
29
 
! Отговори
аз преди 6 години
20 евро на ден достойно заплане ли е? Лека по лека достига момента на осъзнаване сред работодателите. Предполагам до 5-10 години ще свикнат с мисълта, че достойна заплата за сезонна работа е обикновено по-висока от стандартната, защото ангажира само за месец, два или три. А такава за бране на череши е поне 100 евро на ден, за да може за месец да изкара човека едни 2000 евро.
42
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46"ещо обърка компетентност и възможност." - ти реално имаш ли възможност да разивеш нещо ако си некомпетентен? Вместо да се чудите как да увъртате, защо просто не отговорите на поставните въпроси?
41
4
 
36
 
! Отговори
anansar преди 6 години
До от 5Ми няма нужда да си пуска човека документални филми. Аз виждам с очите си и усещам с банковата си карта- 2000 евро на месец, без квалификация (българската диплома и трудов стаж не ми ги признават, което е общо взето нормално), на 8 часов работен ден. Няма напрежение, няма обиди, няма претоварване. Нормален , спокоен работен процес. Коректност отвсякъде, законът се спазва. Отношение към работника- любезно, приятелско. Заплащането- безотказно, навреме. Няма измислени глоби, няма ваучери.
40
0
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 43Че ти ква заплата вземаш бе.Още ли не си отишъл на черешите
39
15
 
7
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До Bay Hoyето пак отбягваш въпроса ми. Защо не седнеш и не направиш фирма и не даваш високи заплати? Това те попитах, а не какво ти се е случило в миналото. Ще отговориш или не?
38
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40тоест искаш да ми кажеш че той плюе че другите са некомпетентни работодатели, но той самия не прави фирма защото е некомпетентен да я развие? А след като е некомпетентен как така преценява кой е компетентен и кой не?
37
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да изпратят всички, които са на помощи от борсата(дълготрайно безработни и социално слаби) - при отказ кранчето секва.
36
3
 
58
 
! Отговори
Bay Hoy преди 6 години
До от 5 20... Преди 5 години в при нас дойде човек от външна фирма - да монтира и пусне в експлоатация машина, със съответната гаранция. Човека турчин - заедно с един поляк работеха за немска фирма. Същата работа като моята - съизмеримо качество на труда !Работеше точно 8 часа на ден, със съответните почивки за кафе и храна !Да те светна ли нещо ?!?!Надника им за ден се равняваше на моята МЕСЕЧНА заплата - БРУТО !!!... Срамът беше голям... но за сметка на това го помня и до днес !!!
35
3
 
29
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Няма да работя на капиталистите ! Да си берат и сортират сами !!!
34
2
 
29
 
! Отговори
1 преди 6 години
Чужденците,на тълпи,ще идват да берат череши,дали си вярват,така наречените ''бизнесмени'',те да се молят,на братята роми,иначе,реколтата им,ще бъде нулева.
33
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 кинта на ден. Звучи примамливо за хора без доходи кфалификация. Но измамата е пълна. Предлагат поне 12 часаво бячкане, за евентуални 40 инта. Т.е 3,33 лв. на час. От там отиваме на 40 часа работна седмица.. Т.е. 40 по 3,33 равно на 133,32 лв за седем дни. Средно 21 работни дни в месеца или 840 часа по 3,33 лв......или няма 700 бруто, смятай 500 чисто плюс разходи по пътуване спане, храна....*** наглите черешари.
32
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Bay Hoyами предложих ти да направиш фирма и да плащаш колкото ти сам предложи - 40лв. на час. Защо отклоняваш темата? Защо не правиш това което изискваш от другите?
31
1
 
27
 
! Отговори
БайБулгар преди 6 години
Който не работи взема помощиНова българска поговорка
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 лева бива ,ама до обед. Като не им харесва да си закупят комбайни по 200 250 хиляди евра