На море в България - 13 плажа са отличени със "Син флаг"

Концесионерите броят по ?450 за сертификата
Обновена: 21 апр 2018 10:39 | 21 апр 2018 10:19, Анисия Иванова
49
На море в България - 13 плажа са отличени със "Син флаг"
Архив: Булфото

13 български плажа са отличени със световния сертификат "Син флаг" за тази година. Ивиците, които са част от световната ранглиста, се увеличават спрямо 2017 г., когато тяхната бройка беше 11.

Високото отличие, което оценява плажовете за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят, са получили плажовете "Оазис“, "Дюни“, "Созопол-Харманите", "Поморие-Изток", "Несебър-юг", "Слънчев бряг-юг“, "Слънчев бряг-север“, "Свети Влас-нов плаж“, "Свети Влас-Изток“, "Елените“, "Слънчев ден“, "Албена", "Бялата лагуна".

Яхтеното пристанище "Марина Диневи" също ще получи документ за качество. Това съобщи за "Монитор" Станимир Георгиев, председател на УС на българското движение "Син флаг”.

Новите ивици по Черноморието ни със световния сертификат са "Несебър-юг" и "Елените". Към списъка през 2018 година се присъедини и "Слънчев бряг-север", който миналата година не се е сдобил с флаг поради концесионни неуредици.

"Тази година обаче има нов концесионер, който кандидатства по съответния ред и имаме резултат от международното жури, че е отличен за тази година", коментира Георгиев.

Единственият плаж, който миналата година е бил в списъка на отличниците, но това лято няма да окачи синьо флагче, е "Свети Влас-централен", отново поради проблеми с концесията.

Тази година плаж "Албена" получава значката за 20-и юбилеен път. Истинският първенец обаче е ивицата в Слънчев бряг, който е първият отличен плаж у нас през 1995 г. "Слънчев ден" и "Дюни" пък вече 22 години развяват синия флаг над крайбрежието си.

Станимир Георгиев разясни, че кандидатстването за документа е доброволно, като всички, които са кандидатствали, са получили сертификат за качество. Таксата за участие е 450 евро, като през тази годината сумата е увеличена с 30 евро.

Причината е, че според международната организация "Син флаг" нашата страна попада в по-горен икономически раздел, което налага и по-високи такси за разглеждане на документите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
3
 
! Отговори
Мръсно Моренце преди 6 години
Аахх българското черно моренце знаете ли защо морето ни е черно защото ние българите сме най мизерните мръсни колелета на планетата не можем да опазим морето ни синьо и чисто да бъде като при юга като мраморно море. Постоянно хвърляте буклуци и точите канала в морето как не ви е срам и после се къпите в една гадост. Направо ми идва да повърна. Дори цял тон хлорин няма да може да изчисти морето да го направи пъстро синьо като мраморно.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ъъъъъъ, ко?! Не!
38
0
 
0
 
! Отговори
Odarad преди 6 години
O, haide da praznuvame togava v manastira siniata meduza...
37
0
 
6
 
! Отговори
Rainbow преди 6 години
Beautiful...blue flag, gold sand, green plankton, black mazut and braun water...
36
0
 
1
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
... ще продължим след рекламите за плажове сини флагове и всякакви такива продукти ..
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даааааааааааа отново реклама на пикливото южно черноморие. Освен Албена не видях нищо за севера. А там е красотата на българското черноморие .
34
4
 
13
 
! Отговори
БГ никога вече преди 6 години
Дреме ми и за българското черноморие и за сините им флагове докато се държат от такива хотелиери и ресторантьори, които гледат само как да скубят почиващите българи и да им отравят почивката с евтините си номера, които винаги ги има. Ето заради тях от години вече не ходя на черноморието, както и за да не се къпя сред фекалиите изпускани направо в морето. Почивам само в Гърция, където обслужването е в пъти по-добро и без БГ номера.На българските хотелиери и ресторантьори няма да дам и 1 стотинка.
33
0
 
3
 
! Отговори
Някъде на ЮГ преди 6 години
А бе къде са Маргените?А бе кеде са братя Галеви?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялото черноморие е бордело....
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нашето черноморие отиваш,плащаш и като чуят,че си българин се държат все едно си натрапник!!!!Затова,Турция или Гърция,там за парите си получаваш,най малкто човешко отношение.
30
1
 
14
 
! Отговори
келнерска песен преди 6 години
До VuioКойто през лятото не краде - зимата няма какво да яде! Омръзна ни от надписване!!!
29
6
 
8
 
! Отговори
държавен като БДЖ преди 6 години
До Измислена класацияСтига сме пълнили гушите на бармани,келнери и местни наемодатели!Имаше предложение за военна мобилизация на персонала през сезона.......
28
1
 
18
 
! Отговори
Vuio преди 6 години
След разочерования от родното море започнах да търся из сайтовете! Ходих няколко пъти в Гърция, Испания, Турция! Същите пари, ноооооо......не се държаха зле с мен, обслужването и храната бяха на ниво! Писна ми от нелюбезни хора по Черноморието, ментеливи агенции и управители и собственици, държащи се като мутри при оплакване!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27Ама ядеш от шофьорите нали :) Техните пари рано или късно стигат до всички. Пак морето ни какво е ...Ти очевидно най-малко знаеш. Копай на село чесъна и не се надъхвай много.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Значи закриваме туризма заради твоя приятел. То с такъв анализ, как да продължим работа :) Оставаме 1/3 от държавата на помощи , докато твоя приятел си промени мнението.
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попитах едни приятелчета от чужбина "Хей, искате ли на почивка в България това лято ? Знам супер места !"Те ми отговориха с : "Не, бе ни интересуват евтин алкохол и наркотици...". Това им бе първата реакция. И не, не са от хората, които искат това. Просто черноморието ни има този покварен образ.
24
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца морето ни беше екзотично ,чисто и достъпно за всеки българин.Беше пълно с чужденци,германци скандинавци чехи ,поляци,руснаци.Сега е една помия,пълна с дрогирани и пияни англичани и всякаква друга ***.
23
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко по морето трябва да стане Държавно.Така до стотинка парите ще пълнат хазната,а не да пълнят джобовете не богаташи,мутри милионери и престъпни групировкиа те пък от своя страна да купуват на мутрсите си последни модели джипове ,поршета ферарита и т.н.По добър капитализъм не очаквайте в близките 100 години.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Хубавото е че ще си преди мен :))) Разликата между тебе и мен е ...че аз уважавам труда на хората е нашата държава. Запомния тази разлика. Защото тя прави това аз да съм важен, а ти злобен.
21
15
 
8
 
! Отговори
пълен упадък преди 6 години
До дизайнНикога няма да се върнат първите години на черноморските курорти!По-добре ще се стопанисва от гърци и турци! Соца го опозори като руско езеро!