На море в България - 13 плажа са отличени със "Син флаг"

Концесионерите броят по ?450 за сертификата
Обновена: 21 апр 2018 10:39 | 21 апр 2018 10:19, Анисия Иванова
49
На море в България - 13 плажа са отличени със "Син флаг"
Архив: Булфото

13 български плажа са отличени със световния сертификат "Син флаг" за тази година. Ивиците, които са част от световната ранглиста, се увеличават спрямо 2017 г., когато тяхната бройка беше 11.

Високото отличие, което оценява плажовете за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят, са получили плажовете "Оазис“, "Дюни“, "Созопол-Харманите", "Поморие-Изток", "Несебър-юг", "Слънчев бряг-юг“, "Слънчев бряг-север“, "Свети Влас-нов плаж“, "Свети Влас-Изток“, "Елените“, "Слънчев ден“, "Албена", "Бялата лагуна".

Яхтеното пристанище "Марина Диневи" също ще получи документ за качество. Това съобщи за "Монитор" Станимир Георгиев, председател на УС на българското движение "Син флаг”.

Новите ивици по Черноморието ни със световния сертификат са "Несебър-юг" и "Елените". Към списъка през 2018 година се присъедини и "Слънчев бряг-север", който миналата година не се е сдобил с флаг поради концесионни неуредици.

"Тази година обаче има нов концесионер, който кандидатства по съответния ред и имаме резултат от международното жури, че е отличен за тази година", коментира Георгиев.

Единственият плаж, който миналата година е бил в списъка на отличниците, но това лято няма да окачи синьо флагче, е "Свети Влас-централен", отново поради проблеми с концесията.

Тази година плаж "Албена" получава значката за 20-и юбилеен път. Истинският първенец обаче е ивицата в Слънчев бряг, който е първият отличен плаж у нас през 1995 г. "Слънчев ден" и "Дюни" пък вече 22 години развяват синия флаг над крайбрежието си.

Станимир Георгиев разясни, че кандидатстването за документа е доброволно, като всички, които са кандидатствали, са получили сертификат за качество. Таксата за участие е 450 евро, като през тази годината сумата е увеличена с 30 евро.

Причината е, че според международната организация "Син флаг" нашата страна попада в по-горен икономически раздел, което налага и по-високи такси за разглеждане на документите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
10
 
! Отговори
дизайн преди 6 години
До дас капиталБългарското черноморие ще се възроди, когато, го превземат турците до Варна
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и стандарт "Стара планина " да им дадат,все тая.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости ,все по-*** квалификации,критерии,референции и прочие простотии във всяка дейност. За пари.
17
3
 
31
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Това синия флаг е голяма измислица. Някаква чиновническа недомислица. Не може на плаж на който са чедър до чедър и фасове в пясъка да се дава син флаг или просто дефиницията е сбъркана. Истински син флаг заслужават Малдивите.
16
10
 
2
 
! Отговори
Bg more преди 6 години
Sprete da davate kasovi aparati po moreto i tegki elementi ot 5 grupa na mendeleev i moge da Vi doidat invistitori i dr. Toristi osven obi4ainite. Horata po moreto nqma da se promenqt prosto taka no kato motirat kakvo im se promenq osven gelanieto za oshte mutaciq.
15
2
 
18
 
! Отговори
дас капитал преди 6 години
Българското черноморие запада още от преди 5 години когато повечето разбраха че в турция и гърция ще платят същите пари а насреща ще получат облслужването на нивото за което са запалтили а тук какво става преход мут.рафони псевдо.капиталисти които си немат на представа въобще от георграфия икномика или най малкото от това да си направиш сметката 1+1 сега 30 години по късно ревът немаме кадри а сме увеличили запалтите ?с колко а отношението и услугите ще с епроменят ли ...затова море на юг от БГ
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 14 ... WTF Защо думата швед е цензурорана ? Хора от Швеция, заюеа доста повече място ....
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3 Пробвай с хранителни натравяне, буболечки , запушени ролетни, грубо и най-вече неадекватно обслужване, фалшив алкохол, надрусани кандидати мутри, еитащи шведи ... Ако не едно, то поне някаква комбинация от гореизброените би била способна, да ти скапе ваканцията.
12
4
 
37
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
И ПЕМБЯН ФЛАГ да си сложат - Нашето море е плитко в крайбрежието си - не повече от 15-20 метра е дълбочината на 2 мили! ( не е като океана - след 100 метра имаш над 80 метра дълбочина) Нашето море е затворено почти -Горе ч КЕРЧ канала с Азовско Море - Долу е Босфора- Нашата ивица е плитка и хиляди хотели и големите градове бълват "меки миди" на има няма 200 метра от брега- Да не говорим за хилядите тонове перилни препарати за миене и пране на хотелите-Морето е отровено ! ЧЕРЕН ФЛАГ ще е малко
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9 Един ден, когато умираш от глад по улиците, някой хора ще ти казват същото... Ще си спомняш, за дните, когато си бил безразличен и си се правиш на много важен, след което ще умреш.
10
0
 
27
 
! Отговори
Измислена класация преди 6 години
Къде са плажовете Силистар, Аркутино, Бургас - Север, Иракли?
9
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние го местим в другия , че от 10 години не ходиш на море :) С твоите 5 лв ...икономика не се прави. Германци, Англичани , Руснаци , Поляци , Румънци и тн. В милиони бройкии идват ...ти си невидим.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Яхтеното пристанище "Марина Диневи" също ще получи документ за качество."Аз мислех, че това става проверка по стандарт, някаква норма и.т.н.Всичко е ясно!
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахахахаха голям смях, от 10 години не ходя на бг черноморието и няма да им стъпя. а тук само фалшиви новини.
6
3
 
26
 
! Отговори
фекалии преди 6 години
А тръбите където изтичат фекалиите в морето махнаха ли ги? Щото няма модерна канализация още , значе фекалиите отиват все още в морето , ами приятно море с *** в водата
5
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм бил на 5 от тях добри са. Успех с новия сезон. Да не ви пука за балалайките те и без това нямат пари за такива места :)))
4
0
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Това е малко като конкурсите за красота на Митьо Пищова или на онези с "Коректна фирма" ...
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е лятото да бъдеш на море,всичко е наред и купона си тече,никой никъде никъде не може да ме спре,да се чувствам добре.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това лято няма да окачи синьо флагче, е "Свети Влас-централен.......ами като не си е платил 450 евро за сертификата....
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След информацията за смърдящия Дунав спокойно може плажовете да бъдат оценени с кафяв флаг!