Почва се! Погват майки, неваксинирали децата си в Пловдив

Лекари плашат, че малките няма да влязат в чужди вузове
Обновена: 29 апр 2018 21:43 | 29 апр 2018 21:30, Петя Славова
236
Почва се! Погват майки, неваксинирали децата си в Пловдив
Снимка: Reuters

Глоби от 50 до 100 лв грозят 40 майки, които са отказали задължителни имунизации на децата си.Преди да се наложат санкциите, до родителките ще бъдат изпратени писма с обратна разписка да се явят в РЗИ за разговор.

Това бе оповестено на работна среща в здравната инспекция в Пловдив, на която присъстваха представители на пациентски и ромски организации и на общината, пише "24 часа".

"Практиката ни е да провеждаме срещи със семействата, за да се опитаме да ги убедим в необходимостта от ваксините. Благодарение на тях смъртността от инфекциозни заболявания у нас е спаднала рязко", обясни д-р Петринка Крачанова от РЗИ. И даде пример с детския паралич, от който има само единични случаи след 1958 г., когато е започнала имунизацията срещу него.

"Много образовани майки се подвеждат от форуми и отхвърлят ваксините, рискувайки здравето на децата си. Обжалват глобите в административния съд не заради размера им, който е нисък, а защото приемат за своя кауза войната срещу имунизациите", посочи д-р Крачанова.

Такъв бил случаят със съпруга на бивш летец от карловското село Иван Вазово, на чиито 5 деца не са поставени никакви ваксини. Жената е оспорвала в съда всички санкции от РЗИ. По думите на д-р Крачанова в момента имало яростна съпротива срещу тривалентната ваксина против морбили, паротит и рубеола.

В социалните мрежи се бълвала невярна информация, че препаратът отключвал аутизъм или множествена склероза. Истинска истерия се е разразила в интернет и срещу реимунизацията срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиеомиелит при 6-годишните.

"Ако не се направи, децата няма да бъдат предпазени от тези тежки инфекции", категоричен е директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева. Тя добави, че вузовете в чужбина не приемат наши студенти без имунизационен паспорт. Документът се изисква и при по-дълго пребиваване зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
4
 
14
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
Ако искаш може да се обадиш и на бащата на Младенчо има страница във фейсбук. В мномента в следствие на ваксина младенчо е като зеленчук.
183
5
 
16
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
Доказателсва ли искаш? Ела у дома едното ми дете е с аутизъм а другото с цьолиакия(автоимунно заболяване). И им нямаше нищо преди да бъдат ваксинирани.
182
1
 
5
 
! Отговори
До 194 преди 6 години
Ето какво казва великият ти професор: "Антибиотиците и ваксините са много важен път за превенция на заболяванията..." И после: "чрез ваксината алуминий влиза в нашия мозък, което МОЖЕ да бъде вредно". Само дето пропуска да се позове на какви емпирични изследвания почиват тези твърдения и ако има такива каква е вероятността от усложнения. Несериозно изказване като цяло. Даже по-надолу сам казва "Понякога има смъртни случаи. Трябва да си задавам въпрос, макар да НЯМА НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА.
181
1
 
6
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
Е щом за теб Професор Люк Монтание е псевдоучен спирам да говоря. Дори и линкът да не ти работи можеш да напишеш в гугъл "Люк Монтание за ваксините" и ще ти излезе много инфо
180
7
 
1
 
! Отговори
До 194 преди 6 години
Дори и линкът ти с някакъв псевдо учен, думите на който най-вероятно са извадени от контекста не работи.
179
0
 
5
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
Трола вика дръжте трола...
178
0
 
9
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
Не слушай мен слушай Люк Монтание...
177
9
 
5
 
! Отговори
До 192 преди 6 години
Кое е глупост от написаното? Нямаш аргументи и почна с нищоказващи коментари. Спирам да се занимавам с теб, ***. Важното е, че в почти цяла Европа ваксините са задължителни и аз мога да съм спокоен, че като не си ваксинирате децата ще си ви глобяват докато не ви уврат главите. Жалко само, че са толкова ниски - само 100 лева. Трябва глоби като в останалата част от Европа - от 800 евро нагоре
176
2
 
8
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
https://btvnovinite.bg/bulgaria/prof-ljuk-montanie-za-vaksinite-antibioticite-i-receptata-za-zdrave.htmlЕто поствам го още веднъж специално за конете с капаци!
175
6
 
7
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
До 191Има много учени и един наскоро ко каза в прав текст по БТВ че ваксините причиняват аутизъм и други автоимунни заболявания и той каза че ако питат него ще даде съвет да не се поставят многовалентните ваксини. Името му е Люк Монтание и аз го написах по долу. Даже съм постнал и линк от интервюто...
174
3
 
6
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
Do 190Като не си сигурен не пиши глупости.
173
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме хиляди учени в страната. Такамли един не установи, че има нещо вредно в Тея ваксини ? Или вярваме, че има специален кръг от социопати, които ни лъжат ?
172
8
 
4
 
! Отговори
До 187 преди 6 години
А твоето не е ли манипулация да твърдиш, че в Германия не били задължителни ваксините. Може да не е изрично написано, но когато не можеш да си запишеш детето на градина или училище (за училище не съм сигурен, да не кажеш пак, че лъжа), но на градина със сигурност, то това е по-голяма рестрикция отколкото в България, където на хартия задължително. В Германия де юре може още да не е, но де факто си е задължително и хората ваксинират ако не искат детето им да остане в социална изолация.
171
5
 
7
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
И ако ще да те глобят всичките пари на света нямат право да поставят ваксина на детето ти без твое разрешение. КРАЙ НА СПОРА
170
3
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
...zashto da nemoje ako deteto ti ne e vaksinirano da go zapishesh na gradina ili kadeto I da bilo ?
169
2
 
5
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
До 186Не това което правиш ти е манипулация. Тоест ако мине номера! Е не мина...
168
8
 
3
 
! Отговори
До 185 преди 6 години
Викат му четене с разбиране, може да го пробваш Казах, че има глоба ако не се консултираш. Тоест ако те привика лекарят да ти изнесе лекция и ти не отидеш. След това пак може да си откажеш и няма да те глобят, но ако не отидеш на консултацията глобата е 2500 евро. Убеден съм, че до няколко години ще има задължителни имунизации в Германия. А в Англия пак искат да връщат задължителните ваксини, защото видяха, че този експеримент с премахването им не е сполучлив. Нещо друго да ти разясня?
167
6
 
10
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
До 178Само да ти кажа че говориш откровени лъжи. Най-добрият ми приятел от детинство е в Германия и няма ГЛОБИ!!! Има 2 момчета(на 4 и 7 години) да са му живи и здрави. А ти си отговори на въпроса как се наричат хора които говорят лъжи!П.С. А в Англия са били задължителни и са ги премахнали преди години заради скандал заради една много "полезна" МПР ваксина довела до висока смъртност от менингит...
166
4
 
11
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Знаете ли,че президентите на няколко Централно Африкански държави изгониха "хуманитаристите" след избухването на епидемии вследствие на опитите с ваксини?
165
2
 
11
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Чичо ви Уиндоус преди известно време заяви,че населението на Земята трябвало да се намали поне с 3 милиарда души.Преди няколко дни каза,че разработвал универсална ваксина против всички видове грип(но как е възможно,що е това?).Да си бия неговата ваксина казвате,така ли?Вие оглеждали ли сте се,знаете ли в какъв свят живеете?Мислите,че някой от властимащите на тази планета го е еня за вашето добруване и благоденствие ли?