Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?

Министерството на земеделието готви нови правила
28 май 2018 14:00, Петя Славова
144
Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?
Снимка: архив, Reuters

Министерството на земеделието готви нови правила като мярка срещу двойния стандарт при храните, съобщава "24 часа".

Новите норми ще определят минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренфиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо.

Още по темата

Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-висока - вероятно 70-80%.

За млечните продукти пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолните напитки, шоколадите и другите храни.

Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа.

Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок.

В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също още не е задължителен.

Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 % месо е ако върнат ТКЗС и българина се върне от София да бачка по селата.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соеви глупости! Нямам идея как имащите алергия към своя се хранят, след като вече във всичко я слагат.
11
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Изпадам в умиление, когато в реклама на кренвирши кажат "СЪС свинско месо", а не "ОТ свинско месо", а до колко и дали не е само "с натурално идентичен аромат на свинско месо" е съвсем друг въпрос...
10
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на правешкия овар Живков ги правеха от бракувана тоалетна хартия.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без кожа, копита, нокти, хрущяли и мононатриев глутамат не сядам на масата.
8
1
 
22
 
! Отговори
Мизерия преди 5 години
Може да е банално ама да ядеш кренвирши е равно да си изядеш чорапите.Много ги обичах на времето и ми е мъка, че няма хубави кренвирши вече.
7
9
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
да точно си бяха 100% и който ги е опитвал знае,със сигурност ти не си
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напрaвете си никой не ви спира, а защо някой да прави кренвирщи стара плАнина със месо като може да направи некакви фекалии и да ги продаде във Германия. Защо унищожихте държавните месокомбинти и сега ядем някакви помии, ЕС ли е виновен или наркомана Костов ?
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, кога кренвиршите са били 100% месо.......при Тошо ли !?
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
прах в очите на хората
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A за кИфтетата и кебапчетата колко процента?Кога?
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смех :))))) ами никога !
1
0
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Е тия сега ще искат и месото да е от прасе или теле ....