Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?

Министерството на земеделието готви нови правила
28 май 2018 14:00, Петя Славова
144
Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?
Снимка: архив, Reuters

Министерството на земеделието готви нови правила като мярка срещу двойния стандарт при храните, съобщава "24 часа".

Новите норми ще определят минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренфиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо.

Още по темата

Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-висока - вероятно 70-80%.

За млечните продукти пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолните напитки, шоколадите и другите храни.

Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа.

Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок.

В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също още не е задължителен.

Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A, защо така, бе??Нали, уж, българското беше най0хубаво?Да заложим на българското...*** от чужбина били фалшиви и т.н. и т.н.А, също и "едно време" всичко беше страхотно...Пълни глупости.Предпочитам, който и да е италиански салам или прошуто или френско сирене и кашкавал, пред родните ***.Единствено киселото ни мляко е хубаво, и то не всяко.
32
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
от 1989 не консумираме такива неща а като показаха 20 годишното ирландско месосьвсем се отказахме станахме вегетарианци
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли защо свинското месо от Франция във вид на вратни пържоли е 5.20 лв?А свинско трупно белено от България е 5.70 лв?Вижте в нета ще ви стане интересно.Колкото и да сте бедни няма да си купите повече френски пържоли.Не се лъжете хора по цената.Евтино няма.А безплатно - изобщо.
30
0
 
22
 
! Отговори
е преди 5 години
Ако си ял кренвирш, значи си ял всичко...
29
0
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
От месо до месо има голяма разлика.Едно е кренвирши от вратно месо,контра филе или месо от бут ,друго е кренвирши от карантии,кожни емулсии ,сланина и черва !!!Така ,че най-добре си спестете платените статии за бу.клуци.Аз колбаси не консомирам.Само чисто месо!
28
1
 
6
 
! Отговори
кренФирш преди 5 години
,,Така например за кренфиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо.,,A за неграмотните...?!
27
1
 
9
 
! Отговори
Мръшляка преди 5 години
Не ми спирайте тоалетната хартия. Поне веднъж на седмица си хапвам кренвирши и така си ми харесват. Даже и домашна рецепта си имам. С две ролки тоалетна хартия стават превъзходни.
26
3
 
11
 
! Отговори
Св преди 5 години
Каквото и преработено месо да се консумира, то вече е вредно, независимо от съставките. Важно е количеството - всичко трябва да е с мярка. Аз до 25 год. възраст консумирах изцяло ЕКО храна, от две села, дори и хляб не съм купувал. След това заболях от две много тежки хронични болести. Та толкова с еко, мулти полезните храни. Няма здравословно хранене. Има нездравословно плюскане. Дали ще ядеш 10 кила ЕКО свинско, 2 литра мин. вода или 1 кило 20 год. ирландско свинско с 2 литра СОДА - все тая.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай Миро МръшлякаТи да не си пил Новичок бе?
24
2
 
11
 
! Отговори
дъртий преди 5 години
Едно време си правих домашна наденица,луканка и буркани щот нямаше по магазините, а сега си правим щот има всичко, ама е пълен ментурник и отровно. Та въпросът ми е, освен дебелите лихви и милицонерите /които сега са си пак същите тюфлеци/ ква е разликата от едно време ве? Тогава нямаше кинти, ама лихвите по кредитите бяха 1 % за година, а сега кинти бол ама лихвите по кредитите 10-15%, апропо по влоговете както по едно време пак по 1%
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като плащаш за 100% месо ще получаваш 100% месо, ама да ви призная нито са много тия, които могат да си платят за 100%, нито са много тия, които биха го направили.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен говорим за точните продукти да са на 100%
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.е. вместо 50% смлени кожи, човки и нокти, ще са 100%. Няма да има вече тоалетна хартия.. Ще се пълнее...
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трупното месо от частните месокомбинати отива в Германия немеца плюска месо, a българина яде соя и витацел и копита и рога и малко месо от същия тоя немец. Но за това не е виновен немеца, а националните предатели които довлякоха частния капитализъм.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да са 100 % месо защото по рецепта 30% е сланина.И все пак ако се спази рецептата стават превъзходни кремвирши.Аме се наблъскват с разни *** заместители на месо и т.н.
18
14
 
2
 
! Отговори
Бай Миро Мръшляка преди 5 години
Купувам само Стара планина и качеството ми е гарантирано. Не бъдете будали и вие. Само Стара планина търсете. И европейците признават родното качество. Няма по-добро и в Германия даже.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
никога продуктите не са били на 100% ОСВЕН АКО НЕ СИ ГИ ПРОИЗВЕДЕШ САМ
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станат ли 100% месо цената скача до 15 лв. за кило. А кой луд яде кренвирши въобще!
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкупните цени са изкуствено ниски заради ГЕРБ и намаляват производителите и недостигът се запълва с ***. Няма овчари и говедари и няма и животни.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да дефинират и какво е месо, че пак ще слагат кожи, мас и тоалетна хартия