При липсата на кадри... Бабите сгъват чаршафите по морето

Недостигът ще си проличи още в началото на юни
Обновена: 30 май 2018 07:12 | 30 май 2018 07:11, Петя Славова
83
При липсата на кадри... Бабите сгъват чаршафите по морето
Снимка: архив, Булфото

Масово наемане на пенсионери за обслужващ персонал тече в хотелите и ресторантите по морето. Това съобщи пред "Монитор" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Причината за назначаването на хора в пенсионна възраст за оправяне на легла и миене на чинии е липсата на кадри в курортите. Наемането им обаче не решава проблема, тъй като с напредването на възрастта служителите ставали по-неработоспособни. Освен това се появяват ред здравословни проблеми, които не им позволявали да изпълняват задълженията си.

Още по темата

Към момента липсата на персонал по морето е около 15%, но реалният недостиг ще си проличи в началото на юни, когато започва и активният сезон, обясняват експертите.

Основен проблем за стагнацията в туризма е прекъсната връзка между образование и реализация на учениците. "Голяма част от завършващите езикови гимназии не знаят, че имат професионално образование, т.е. те могат да работят като екскурзоводи", обясни Драганов.

Бизнесът по морето има нужда от хора с френски, английски, немски, чешки и полски езици. Най-сериозно раздвижване в обявите за работа се наблюдава в сектор ресторантьорство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Бога, братя, не работете за по-малко от 1000лв, без значение от образованието ви. Освен труда си, вие продавате и време от вашия живот, ценете времето си. Дори и нищо да не правите на работното място 1000лв трябва да искате.
40
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да си купят миялни за чиниите, както е по стандарт бе!
39
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо жените и децата на тези хотелиери не бачкат в хотела, ами ходят на почивки в Испания, Италия, Португалия...
38
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обещават 2-3000 лв заплата ... после ти удържат 80% от заплатата, работиш в жегата по 14-15 часа като роб !Е, няма да има млади кадри, естествено ;)
37
0
 
38
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 5 години
ТАКА ИМ СЕ ПАДА!СЛЕД КАТО НЕ ПЛАЩАТ ПОДОБАВАЩО И СЕ ПОДИГРАВАТ С ХОРАТА И НЕ ИМ ОСИГУРЯВАТ ПРИЛИЧНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД,КАК ДА ДОЙДЕ НЯКОЙ ДА РАБОТИ ОСВЕН БАБИТЕ ИЛИ ОТ БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ!
36
0
 
52
 
! Отговори
Лютов преди 5 години
Основния проблем са ЗАПЛАТИ,ЗАПЛАТИ,ЗАПЛАТИ!Докато се правят на луди тъй ще е.
35
4
 
38
 
! Отговори
работещ на слънчака преди 5 години
Обръщам се към всички които искат да дойдат да бачкат тук не идвайте за помалко от 1500 с един почивен ден все пак напускаш дома и семейството си за да спестиш някой лев . А Ида не ви казвам какви хора вече наемат на работа сега даже работим без почивен ден защото нали се сещате нямало хора ! Моя съвет към по младите а и не чак толкова младите е учете немски и английски и бегом в чужбина !
34
0
 
35
 
! Отговори
от вътре преди 5 години
Работих за малко в София в пет звезден хотел в центъра име АдС/там където в подземията има запазени старени от арената на Сердика/аз се чудя как хората работят в този хотел,ниски заплати,постоянно текучество,скандално некадърно ръководство,един човек върши няколко дейности за една заплата просто ужас и за съжаление това е жестоката истина не само в този хотел.
33
0
 
53
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Не искат да плащат -това е проблема !как в Гърция плащат по 1000 евро за обслужване на Същите бг туристи ?а нашите искат да дават по 500 лв ,та и лъжат и накрая и това не изплащат.
32
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За един сезон всички там молдовци, украинци и т.н. разбраха колко струват червените "бизнесмени" и повече няма да стъпят да работят тук.
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните държави ,учениците може да работят с позволение на родителя ..А ако е през учебната година с бележка от училището ...И в България е позволено но ти трябва да отидеш в 10 институции ...и тоест не можеш Що за простотия е това ??
30
2
 
25
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До ГинчоСтагнация в туризма?от де на де?Тези дни отчетоха най-добър зимен сезон за последните 15 години.Иначе с мрънкане, с кандърми, ще си мине и летния сезон успешно.По един или друг начин, с бабички, с дядовци никой няма да остане без персонал.
29
0
 
59
 
! Отговори
факт преди 5 години
Какво очаквате от един сектор в който разни бандити перат пари като строят хотели,и въпреки това унижават и обиждат своите служители с ниски заплати и малоумно управление....
28
0
 
84
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Кадри има! Започнаха да изчезват тези, които работят като магарета по 12 часа на ден за 5-600лв на месец. Затова е целият този рев. Полулегалните ни, назначени бизнесмени, започнаха да усещат мириса на истинския капитализъм.
27
0
 
21
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
По-добре да наемат украинки!!!
26
2
 
49
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
Нали щяха да наемат украинци-аз съм ЗА...Албанци няма да наемат защото те като не си вземат парите мушкат чорбаджията а нашите бизнесмени не са научени да плащат а само да предлагат мнооогооо работа.
25
0
 
75
 
! Отговори
@ преди 5 години
Де що бизнесмен познавам, оплакват се от липса на кадри и искания за високи заплати.Един тук срещам, има комбайни, занимава се със земеделие, вика "не мога да намеря комбайнери за 700лв заплата, малко им било". Вика "по цял ден седи в комбайна, слуша си радиото, климатик има даже, какви пари да плащам за седене цял ден?"Е това е проблема на много работодатели.Що за бизнесмени са това, как са станали милионери е загадка.
24
1
 
35
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
При липсата на кадри... Бабите карат джетове и сърф по морето...
23
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след като прочетох, че ще наемат тайландци в туристическия бранш, силно се надявам поне 90% от тях да са тренирали муай-тай. запазих си билет на първа линия да гледам сеира със не/даването на заплатите през септември и нашенските мутри :)
22
5
 
14
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
един познат на мой познат чул как друг казал:) араби няма как да има в проект с казино, защото е залагане, а религията им го забранява. поне малко се интересувайте, преди да пишете небивалици.