Цените на горивата летят рязко нагоре. На какво се дължи?

Пазарът е географски ориентиран, обяснява експерт
12 юни 2018 16:20, Петя Славова
79

Цените на горивата тръгнаха рязко нагоре. В рамките само на месец те се увеличиха с около 10 стотинки.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация подчерта, че това се дължи на котировките на суровия петрол на борсите.

"За период от една година петролът се е повишил почти двойно. Не мисля, че се случва нещо извънредно на пазара. Цената на горивата в България е най-ниската в ЕС. Ние сме под средноевропейския тренд", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Бенчев добави, че се очаква да видим до каква степен летните пътувания ще окажат влияние на цените на горивата. По думите му влиянието ще бъде в рамките на няколко стотинки.

"Петролът е борсова суровина. Цената на петрола и на горивата не зависи от покупателната способност на хората", отбеляза той и посочи, че трябва да си зададем въпроса европейски ли са нашите заплати.

"Напълно нормално е да има различни цени в различните градове. Има значение къде се намира обектът, колко хора работят и какви количества продават. Пазарът е изцяло географски ориентиран", обясни още Светослав Бенчев.

Икономистът Стоян Панчев допусна, че в по-дългосрочен план най-вероятно горивата ще се отразят и на цените на стоките. Основният въпрос е какво ще стане на международните пазари, смята той.

"Цените се влияят от търсенето и предлагането от двете страни на границата. Това са нормални процеси", каза Панчев, запитан за вариращите цени на горивата в различните български градове.

"Трябва да работим за по-ниско ДДС или по-нисък акциз. Ако политиците искат да направят нещо, това е посоката, в която трябва да мислят", подчерта Панчев в студиото на Златимир Йочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това че Боко Тиквата и другите крадливи герберасти се грижат за партньора му на белот - Вальо Златев. Да не заслабне.
3
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дължи се на спекулата
2
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А КАСИЧКАТА НА РУСИЯ СЕ ПЪЛНИ ВСЕ ПО-БЪРЗО, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОМОЩТА НА ТРЪМП, КОЙТО ОРГАНИЗИРА РАЗНИ КРИЗИ В ИРАН И НА ДРУГИ МЕСТА.
1
16
 
58
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Дължи се на монопола на руския лукойл. Който все работи на загуба.Ама никой не смее да им пипне монопола над акцизните складове.