Отпада реимунизацията на 11-годишни за туберкулоза

Неразумен ход, настоя доктор Атанас Мангъров
13 юни 2018 09:50, Петя Славова
11

До края на годината вероятно ще отпадне реимунизацията на 11-годишните деца срещу туберкулоза. Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години.

Още по темата

"Това е един неразумен ход, който след време ще покаже своята неадекватност. Човек още при раждането си се заразява с доброкачествени туберкулозни бацили. Пробата на Манту, която настояват да отпадне всъщност, представлява изследване, използвано за откриване на инфекция с микобактериум туберкулозис - бактерията, причинител на туберкулозата. Чрез това изследване се прави оценка на имунния отговор на организма към туберкулозните антигени", обясни в студиото на "България сутрин" завеждащият детското отделение в Инфекциозната болница доц. д-р Атанас Мангъров.

Toй посочи още, че туберкулозата освен инфекциозно е и социално заболяване.

"Има я където има бедност, където хората ровят по кофите за боклук. Макар по-голямата част от българското общество да не е такава, все пак живеем сред подобни хора", допълни д-р Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Предвижда се през 2021 г. у нас да бъде въведена ваксината срещу варицела. Миналата година от дребна шарка у нас са се разболели близо 26 000 деца, 460 са били хоспитализирани. Смъртните случаи са два.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
До Бай Иван преди 5 години
Ми ти си се ваксинирай, кой те спира, но както виждаме, въпреки ваксините и реимунизациите у нас заболяемостта е най-висока.Дори руснаците приеха друг, по-щадящ метод за установяване наличието на съпротивителни сили в организма от реимунизацията, редица европейски държави също не правят БЦЖ, но ние сме още в 20-ти век и не като магарета сме се запънали там, без да мърдаме. И пеем мантри колко полезно е де що е ваксина. Ми ваксинирайте се и за хрема, ако щете. Специално тази обаче е безполезна.
8
1
 
0
 
! Отговори
France преди 5 години
Ето заради такива недомислици, в момента всяко нипълнолетно лице, което пътува от Франция до България трябва да се ваксинира за туберкулоза - обясняват го с високата заболеваемост у нас
7
2
 
1
 
! Отговори
ЗАЩО преди 5 години
Всичко става за пари- икономии Отпаднаха на 17 годишните сега искат и на 11 годишните
6
10
 
14
 
! Отговори
"Браво" преди 5 години
Ваксината за варицела продължават да я отлагат вече над десетилетие. "Браво" на тиквите, всички човешки животи са на вашата съвест. Ваксината не гарантира на 100% безопасност от заразяване но гарантира на 100% липсата на усложнение, което предизвиква смъртността. Явно от бг мама форумите са на ръководни длъжности по всички експертни комисии. Държавата на "калинките"
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо общо с бедността. Имунната система може да падне по какви ли не причини, а вероятността всеки десети да се окаже заразен у нас е много голяма, ако няма имунизации. Една пневмония може да се развие в туберкулоза, ако има преносител до теб.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютна лудост! В България върлува туберкулоза, а съвременните храни и въздух, коио са най-важните за справяне с тази бактерия, са напълно безполезни и даже улесняват развитието на болестта! Експертният съвет няма как да е експертен - това са някакви откачени дилетанти!
3
11
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Гениално ,сега не само децата на образовани от бгмама родители ще *** ,ами и нормалните ;) !!!
2
5
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Насето първо да каже какво е безопасното количество живак за организма.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вероятно е свързано със скандала, свързан с турските ваксини.. Оказа се, че сме изнесли и може би продължаваме да изнасяме тези ваксини за Турция.. Вижте предаването на Валя Ахчиева на тая тема. Грозна история!