Системата (не) убива: Отказва инвалидна количка на дете

Мишо и майка му: Поредните здравни мигранти
23 юни 2018 13:30, Петя Славова
62
Системата (не) убива: Отказва инвалидна количка на дете
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалните в Стара Загора отказаха инвалидна количка на 6-годишно дете с детска церебрална парализа. Мотивът - въпреки, че е със 100% инвалидност, Мишо е прекалено малък, а законът не предвижда колички за деца като него.

"Детската инвалидна количка, каквато тя иска, не фигурира в така наречено Приложение 7 към Правилника за прилагане на Закона интеграция на хората с увреждания. Ние просто го нямаме по списък", обясни пред Нова тв Павлина Делчева, директор на "Социално подпомагане" – Стара Загора.

Още по темата

Докато чака това да бъде променено, за да може да извежда момченцето си навън, майка му Антония купила това, което може да си позволи -  количка за бебета.

Жената отглежда двете си деца сама. За да се грижи подобаващо за тях и да покрива специалните нужди на Мишо, работи. Тегли и кредити, за да осигури необходимите за сина й терапии, които на месец възлизат около 2000 лв. От държавата получава 930 лева.

Мишо има занимания с логопед два пъти в седмицата. Всеки ден следобед има рехабилитация. Два-три пъти в месеца ходи на басейн. Цената на количката, която му е нужна е между 500 и 3000 лв.

А за да не бъдат деца като Мишо затворници в домовете си, докато не станат възрастни, се готвят промени, обясняват социалните и карат жената да кандидатства с друг формуляр.

Но Антония е сигурна, че не може да води повече тази борба, защото има друга - Мишо. "Започвам да подготвям документи и багаж за миграция. Не мога да се боря със системата!", категорична е Антония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната самотна майка дарила данъкоплатците в България с "дете". Едно време беше голяма рядкост да видиш такова дете на улицата. Защо вече е масово? Каква е причината? Лекува се причината, а не последствието. Обвинявайте ме в каквото си искате! Нещо не е наред.
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико недоразумение такова ти си срам и позор пред света
17
5
 
9
 
! Отговори
Станимир Халков преди 5 години
Може ли контакти на майката има добри хора в Стара Загора който ще помогнат
16
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като му правят на това дете за 2 бона/мес рехабилитация и плащат за логопед и превръщат живота си в ад заради него, то ще се оправи ли? От него самостоятелен човек ще стане ли? А когато майка му се спомине и се оттърве от мъките, то на чии грижи ще легне? Смисълът от такъв живот какъв е?
15
12
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 5 години
Ами нека червените чиновници,които са окупирали тоя вид служби да си размърдат дебелите *** и затлъстелите мозъци,за да направят нещо. Или сега техните не са на власт и трябва да правим саботажи на Бойко?
14
2
 
2
 
! Отговори
Не е по темата..но.. преди 5 години
Снощи Шкумбата в Шоуто на Слави..Баба и дядо на по 102 и 105 години отиват на бракоразводно дело и се "нареждат" взаимно пред съдията..."оная такава, оня такъв".И съдията накрая не издържа и им вика:"Хубаво де, като се мразите толкова що не се разведохте преди 20-30 години?И бабата: Чакахме да измрат децата, че да не ги притесняваме!
13
7
 
4
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Съжалявам, че може би ще ви се стори извратено. От емоционална гледна точка, вероятно ДА, но железните принципи на логиката казват друго. Та, количката с Мишо, натоварена с какъвто взрив намеря. Амонали, амонити, каменарски истории и т.н. Разбира се, пирони и всякакви шрапнели. За най високо поразяващо действие. Вече знаете къде бих отишъл нали? Е, не, в парламент няма да ме пуснат. Но непременно на събитие, събиращо много хора. Повярвайте, 2...3.. подобни взрива и нещата ще се променят.
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Синдикат Манолов ми идва да хвана една ръчна количка и да го заблъскам с нея по картуната!
11
18
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
В тази връзка за тази Новина имам Въпрос - Майката на Детето , Майка ли е ?Или е Приемен Родител ?Нямам Против това , но в Последните 10 години се наблюдава Бизнес с Деца в България ??Ползват ги като Бели Роби и Източват Пари от Бюджета , и това е в Корупция организирана от Социалното Министерство и Частни Организации като ПУЛС .
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да има количка за това детенце , като някой близък до властта е спечелил държавната поръчка! Внесъл е най- долнопробните колички от Китай, без оглед на това за деца ли са , за възрастни ли са? Омерзен съм ! Всеки ден чета такива статии и не мога да повярвам , че това се случва! Ей, чиновници - (тези от които зависи нещо да се промени) разберете, че има възмездие!
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,Жената отглежда двете си деца сама.-----------------------------------------------------------А мерзавеца ще го хване ли някой някога да понесе някаква отговорност???! Сигурен съм, че повечето такива са живи и здрави, и като видят проблема си дезертират на воля! А майките уж живи да ги оплачеш!
8
3
 
8
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Как е възможно да се случва това нещо след като си плащам 4000 лв данъци? Къде отиват парите ми? Трябваше да отидат да се подпомогнат инвалиди като тези горе!Ужасни са индивидите от Стара Загора. Дори и куче не бих си взел от тоя край :-0Тотален брак са и това е.
7
3
 
16
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 5 години
За да има база за сравнение, човек трябва да поживее извън пределите на България за известно време. Когато има щастието да познава живота в "бяла" държава, такива като Мишо няма и плюнката си да хвърлят в нашата страна. За жалост, това е реалността !
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава покажете на кое 7 годишно дете е дадена инвалидна количка.
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закони измислени от некадърници или олигарси прогониха милиони от България
4
9
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Тежка и тъжна е съдбата на тези деца и родители. Не приемам веднага да се обвинява държавата за това. А заплахата, че ще емигрира съвсем.
3
27
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Да заминава. Един по-малко.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора се възмощават, че тези хора искали само пари, но понякога не е до пари. Във Варна на пример похарчиха парите на данъкоплатците да построят подемни платформи по подлезите и всички до една не работят, или в случая нямали конкретен тип инвалидни колички в наредбата. За това не са необходими средства, а само да се разритат мързеливи чиновници.
1
5
 
27
 
! Отговори
Недъгав преди 5 години
За да не бъдем затворници в домовете си, трябва автомобилите ви да не са затапили всеки подход към входа, тротоарите да са чисти от МПС и да са в отлично състояние, да има рампи на всеки, зебри, асансьори в подлезите, достъп до всякакви институции и публични места, а това липсва. Системата и материала са на един хал. Добре че работя с главата си, та мога и аз като жената да мигрирам по двигателни причини.