Българинът – болен: Малцина злоупотребявали с помощи

Митовете в социалната политика, коментират специалисти
26 юни 2018 10:20, Петя Славова
29

Дялът на регистрираните злоупотреби със социални помощи и инвалидни пенсии в България е нищожен и е между 0,04 и малко над 1%. Това показват данните от проучване на Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По думите й, обществото вярва, че има проблеми и злоупотреби в социалната система. Но това се дължи на невярна обществена нагласа от анализатори, които твърдят, че има социални помощи за безработни, каквито всъщност не се дават.

Още по темата

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" обясни, че НОИ е заинтересован да има контрол над решенията на ТЕЛК, защото именно той разпределя финансовите средства.

"Имало цели села, в които деца са със сходно заболяване. Всеки може да твърди каквото иска. Ако за това няма документи и доказателства, става въпрос за лъжи. Всички механизми и инструменти са в ръцете на правителството. Има данни за фалшиви инвалидни ТЕЛК решения, но хората, които са го направили плащат глоба и лихва. Системата работи. Празното говорене е лъжа", заяви в студиото на Bulgaria ON AIR Григорова.

Икономистът Стоян Банчев контрира, че хората имат реална представа какво се случва в живота. Той даде пример с корупцията, която никъде не е документирана, но е факт. "Подобна е ситуацията с пенсията за инвалидност", допълни той.

Банчев обърна внимание на широката дефиниция на човек, нуждаещ се от инвалидна пенсия и какво точно представлява системата за хора, които имат нужда от нея.

Ваня Григовакоментира, че политика не се прави въз основа на усещания. Тя акцентира и върху групата на майките с увреждания. "Тази група са едни от най-облагодетелстваните в момента. Исканията им са справедливи, но за да бъдат изпълними, трябва да се промени кардинално социалната система. Най-голямата социална помощ получават децата с увреждания. Те трябва да знаят, че това струва пари и именно това да искат от правителството", каза още тя.

Григорова допълни, че дофинансирането може да стане с европеизиране на данъчната система, както и с "изсветляване" на сивата икономика.

"500 000 души не са много. Българският народ е болен и изтощен от експлоатация и несигурност. Много хора не минават през ТЕЛК, защото са дискриминирани от работодателите. Уязвимите работници се ползват с по-голяма защита, но въпреки това ги уволняват", каза още тя в "България сутрин".

Григорова акцентира върху данните от проучването, потвърждаващи, че от произведени 1000 лв. се отделят 430 лв., от които 3 лв. са за групите на уязвимите граждани. Тя обобщи, че реториката на управляващите води до това хората да се демотивират да се осигуряват и да плащат данъци, както и че едно от решенията се корени в понижаването на дела на сивата икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: НОИтелкКТBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това изказване показва, че Синдикатите подкрепят властта и са против хората.На Синдикатите не им е работа да се бъркат в този казус.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че германците поеха около 20% от наще роми и им плащат издръжки там ,,,е на тва му викам аз ДЕМОКРАЦИЯ ,,иначе щеше да е още по зле . Ама и они са едни улафци....
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година ходис с майка ми която е на 75 до ТЕЛК , след 300 зора и 32 месеца ходене по мъките и дадоха 18 лева допълнение кът 207 левовата и пенсия . В телк видях 2 жени на по 70 г и около 18 роми между 17 и 30 г . СИСТЕМАТА НИ УБИВА
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
важното е да гласуват за Гербо
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тотална глупост - поне 60-70% от телковете са напълно фалшиви.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уви, злоупотребара с помощи е средство да се издържат много хора особено от ромския етнос, където болните деца не получават нужната грижа, а парите отиват за издръжка на мързеливите му родители.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Как така цели ромски махали населението там е болно от едно и също заболяване.Съвсем резонен въпрос.Кога ще попитаме за това крадливите лекари?Без суответната лекарска намеса това не може да стане нали така?Тогава защо не разгледаме първоизточника на този проблем?
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българина последното нещо, за което му дреме е здравето.По-важно му е състоянието на комшията, американците, ******** , еврогейците и т.н.Когато баба ми казваше - Най-важно е здравето, дядо ми й отговаряше с присмех: - Таа па!Един познат го оперираха от рак на пикочния мехур.Казаха му да не пуше и да не пие вино.Той пуши и пие вино.Комшииката я оперираха от рак на белия дроб.Казаха й да не пуши, тя естествено пуши.После илюминатите били виновни и разбира се кемптрейлс.
12
1
 
7
 
! Отговори
Лелка Зелка преди 5 години
Като съм работил като луд, от 18 годишен, сега на 50 год. съм с 80% и 500 лв. инвалидна пенсия. Да я оставя ли? Ами добре поне, че още мога да работя и да не чакам на нея. Но болшинството от истинските инвалиди не са работили, не могат да работят и получават мижави пари. Сигурно има и много фалшиви, но не виждам как ще ги отсеят
11
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Сега забелязах, че пишещите под мен са 80% анонимни. Невероятно! За онези 80% ли става дума?
10
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Анонимен: Възхитен съм от грамотността ви! б.а. Умишлено "ви" е с малка буква.
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много злобни хора има тук. Явно и вие не сте цъфнали и вързали щом гледате към мизерните средства на инвалидите. Богатият човек не се интересува от 250 лева инвалидна пенсия. А че българина е болен е очеизеадно. И за това има много причини. Като се почне от Чернобил та се свърши с напрежението в което живее. Но виждам, че богати и известни хора ще лекуват с тояга.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "хахаха". Да започнем от теб. Дай личен пример как оправяш недъзите ти с "тоягата"
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така цели ромски махали населението там е болно от едно и също заболяване. То да не е грип, че всички са болни от едно и също. Кой контролира ТЕЛК и НЕЛК?
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа срама няма те
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дялът на регистрираните злоупотреби със социални помощи и инвалидни пенсии в България е нищожен и е между 0,04 и малко над 1."А това кой и как го сметна? Невъзможно е да се установи този факт, при наличието на фалшиви документи, удостоверяващи здравословно състояние и в това е проблемът - фалшивите инвалиди и болни си остават такива и цицат помощи и осигуровки точно защото не се знае официално за тях. Тази Ваня не знам какъв специалист е, но може да започне работа в някое шивашко предприятие.
4
4
 
22
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Знаете ли този болен народ как яде,пие и хвърля гюбеци по дискотеките.Само дебела тояга ще оправи положението.
3
10
 
2
 
! Отговори
hahaahah преди 5 години
До Анонименразвита е била.. ммда... вервай си. беше едно огромно аграрно село като русия... овце и кози. и мазна монархия и турска свинщина. това беше преди 1945. а за след няма нужда да се коментира.
2
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво може да се очаква след 45 години социализъм и руска окупация. Преди 9ти сепрември 1944 г. България беше една от най-развитите страни в Европа със стандарт като в Швейцария, Франция и Германия, но когато дойдоха комунистите и руската окупация здравеопазването и образованието бяха съсипани, затова днес сме в това положение.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шоту не могат тука.Ама виж в чужбина, как цоцат, малииииии !