Българинът – болен: Малцина злоупотребявали с помощи

Митовете в социалната политика, коментират специалисти
26 юни 2018 10:20, Петя Славова
29

3194 гледания   |  Още видео
Дялът на регистрираните злоупотреби със социални помощи и инвалидни пенсии в България е нищожен и е между 0,04 и малко над 1%. Това показват данните от проучване на Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По думите й, обществото вярва, че има проблеми и злоупотреби в социалната система. Но това се дължи на невярна обществена нагласа от анализатори, които твърдят, че има социални помощи за безработни, каквито всъщност не се дават.

Още по темата

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" обясни, че НОИ е заинтересован да има контрол над решенията на ТЕЛК, защото именно той разпределя финансовите средства.

"Имало цели села, в които деца са със сходно заболяване. Всеки може да твърди каквото иска. Ако за това няма документи и доказателства, става въпрос за лъжи. Всички механизми и инструменти са в ръцете на правителството. Има данни за фалшиви инвалидни ТЕЛК решения, но хората, които са го направили плащат глоба и лихва. Системата работи. Празното говорене е лъжа", заяви в студиото на Bulgaria ON AIR Григорова.

Икономистът Стоян Банчев контрира, че хората имат реална представа какво се случва в живота. Той даде пример с корупцията, която никъде не е документирана, но е факт. "Подобна е ситуацията с пенсията за инвалидност", допълни той.

Банчев обърна внимание на широката дефиниция на човек, нуждаещ се от инвалидна пенсия и какво точно представлява системата за хора, които имат нужда от нея.

Ваня Григовакоментира, че политика не се прави въз основа на усещания. Тя акцентира и върху групата на майките с увреждания. "Тази група са едни от най-облагодетелстваните в момента. Исканията им са справедливи, но за да бъдат изпълними, трябва да се промени кардинално социалната система. Най-голямата социална помощ получават децата с увреждания. Те трябва да знаят, че това струва пари и именно това да искат от правителството", каза още тя.

Григорова допълни, че дофинансирането може да стане с европеизиране на данъчната система, както и с "изсветляване" на сивата икономика.

"500 000 души не са много. Българският народ е болен и изтощен от експлоатация и несигурност. Много хора не минават през ТЕЛК, защото са дискриминирани от работодателите. Уязвимите работници се ползват с по-голяма защита, но въпреки това ги уволняват", каза още тя в "България сутрин".

Григорова акцентира върху данните от проучването, потвърждаващи, че от произведени 1000 лв. се отделят 430 лв., от които 3 лв. са за групите на уязвимите граждани. Тя обобщи, че реториката на управляващите води до това хората да се демотивират да се осигуряват и да плащат данъци, както и че едно от решенията се корени в понижаването на дела на сивата икономика.


29
Още по темата: НОИТЕЛККТBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това изказване показва, че Синдикатите подкрепят властта и са против хората.
На Синдикатите не им е работа да се бъркат в този казус.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре че германците поеха около 20% от наще роми и им плащат издръжки там ,,,е на тва му викам аз ДЕМОКРАЦИЯ ,,иначе щеше да е още по зле . Ама и они са едни улафци....
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Миналата година ходис с майка ми която е на 75 до ТЕЛК , след 300 зора и 32 месеца ходене по мъките и дадоха 18 лева допълнение кът 207 левовата и пенсия . В телк видях 2 жени на по 70 г и около 18 роми между 17 и 30 г . СИСТЕМАТА НИ УБИВА
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
важното е да гласуват за Гербо
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Злоупотребите са много и от лекарските среди-сестри, санитарки, лекари -19
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тотална глупост - поне 60-70% от телковете са напълно фалшиви.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уви, злоупотребара с помощи е средство да се издържат много хора особено от ромския етнос, където болните деца не получават нужната грижа, а парите отиват за издръжка на мързеливите му родители.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 8
Как така цели ромски махали населението там е “болно“ от едно и също заболяване.

Съвсем резонен въпрос.Кога ще попитаме за това крадливите лекари?Без суответната лекарска намеса това не може да стане нали така?Тогава защо не разгледаме първоизточника на този проблем?
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На българина последното нещо, за което му дреме е здравето.По-важно му е състоянието на комшията, американците, ******** , еврогейците и т.н.
Когато баба ми казваше - Най-важно е здравето, дядо ми й отговаряше с присмех:
- Таа па!
Един познат го оперираха от рак на пикочния мехур.Казаха му да не пуше и да не пие вино.Той пуши и пие вино.Комшииката я оперираха от рак на белия дроб.Казаха й да не пуши, тя естествено пуши.
После илюминатите били виновни и разбира се кемптрейлс.
16
0
 
12
 
! Отговори
БАСТА преди 8 месеца
- КОЙТО ОТКАЗВА ПРЕДЛОЖЕНА РАБОТА

- КОЙТО ПЪТУВА В ЧУЖБИНА

- КОЙТО ПРИТЕЖАВА ИЛИ ПОЛЗА МПС

- КОЙТО ЖИВЕЕ В НЕЗАКОННА КЪЩА

НИКАКВИ ПОМОЩИ И ДЕТСКИ
15
0
 
12
 
! Отговори
Ало лъжкиньо преди 8 месеца
Ваничка ... Григорова >>> ти работила ли си до изтощение в шивашките фирми.
където няма нито една работеща *** ?

********* си лежат в къщи и раждат непрекъснато, а българките работят за да им изкарат помощите и детските.

Цели ****** квартали децата са с телк за да взимат *** по над 500 лв. детски
Сега искат и Закон за личната помощ та тези *** да взимат още 2 минимални заплати че гледали увредени деца

*** отдавна карат луксозни лимузини и джипове, но Григорова не вижда
14
1
 
7
 
! Отговори
Лелка Зелка преди 8 месеца
Като съм работил като луд, от 18 годишен, сега на 50 год. съм с 80% и 500 лв. инвалидна пенсия. Да я оставя ли? Ами добре поне, че още мога да работя и да не чакам на нея. Но болшинството от истинските инвалиди не са работили, не могат да работят и получават мижави пари. Сигурно има и много фалшиви, но не виждам как ще ги отсеят
13
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 8 месеца
Сега забелязах, че пишещите под мен са 80% анонимни. Невероятно! За онези 80% ли става дума?
12
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 8 месеца
До Анонимен: Възхитен съм от грамотността ви!
б.а. Умишлено "ви" е с малка буква.
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много злобни хора има тук. Явно и вие не сте цъфнали и вързали щом гледате към мизерните средства на инвалидите. Богатият човек не се интересува от 250 лева инвалидна пенсия. А че българина е болен е очеизеадно. И за това има много причини. Като се почне от Чернобил та се свърши с напрежението в което живее. Но виждам, че богати и известни хора ще лекуват с тояга.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е невъзможно да се направи справка в съдилищата колко юнаци злоупотребяват и използват ТЕЛК решенията ,за да им се намалят глобите и нарушенията на законите.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До "хахаха". Да започнем от теб. Дай личен пример как оправяш недъзите ти с "тоягата"
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как така цели ромски махали населението там е “болно“ от едно и също заболяване. То да не е грип, че всички са болни от едно и също. Кой контролира ТЕЛК и НЕЛК?
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българска работа срама няма те
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Дялът на регистрираните злоупотреби със социални помощи и инвалидни пенсии в България е нищожен и е между 0,04 и малко над 1."
А това кой и как го сметна? Невъзможно е да се установи този факт, при наличието на фалшиви документи, удостоверяващи здравословно състояние и в това е проблемът - фалшивите инвалиди и болни си остават такива и цицат помощи и осигуровки точно защото не се знае официално за тях.
Тази Ваня не знам какъв специалист е, но може да започне работа в някое шивашко предприятие.