Първи сме в Европа по бедност, всеки трети живее в недоимък

Най-добре са в Швеция и Люксембург, отчитат от Евростат
Обновена: 25 апр 2018 14:08 | 25 апр 2018 07:00, Камелия Цветанова
218
Първи сме в Европа по бедност, всеки трети живее в недоимък
Снимка: Reuters, архив

Около 30 процента от българското население или почти всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора живеещи в тежки материални лишения, е 6,7 на сто.

Още по темата

Все пак страната ни е постигнала значителен ръст в социалната си политика, тъй като през 2010 г. делът на хората в тежки материални лишения у нас е бил 46 процента, докато за миналата година той е отчетен на 30 процента, показват данните на Евростат, цитирани от БТА.

Отнесени към населението на страната цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живяли около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн. души на лицата у нас, които са имали сериозни материални лишения.

Според актуални данни на НСИ най-висок дял на хората у нас, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, е най-голям сред българите на възраст 65 + години - около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души.

Втората група, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения е на младите българи до 17-годишна възраст, които са около 42 процента или над 550 хиляди. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на родната статистика.

Около 33 милиона европейци или 6,7 на сто от гражданите на Евросъюза са били в ситуация на сериозни материални лишения през 2017 г., отчитат данните на Евростат.

Най-ниски нива на материални лишения са регистрирани в следните страни-членки: Швеция /0,8 на сто/, Люксембург /1,6 на сто/, Финландия /2 на сто/ и Холандия /2,6 на сто/, показват данните на европейската статистика.

В другия край на скалата, страните от ЕС, в които се регистрира най-висок процент на хора в материални лишения са: България - 30 на сто, Гърция - 21 на сто, Румъния - 19, 4 на сто и Унгария - 14, 5 на сто.

Най-високи дялове на хората в ЕС, които са били в тежки материални лишения са регистрирани сред домакинствата с един възрастен човек - около 10 на сто. Още по-висок е делът на хората с материални лишения сред възрастните домакинства с деца - 14 процента.

За домакинствата с двама или повече членове /с деца или без деца/ показателят за бедност е значително по-нисък и варира между 5 - 6 процента.

Според европейската практика се счита, че един човек е изложен в риск от бедност, когато не може да си позволи поне четири от следните неща, за които повечето хора смятат, че са желателни или необходими, за адекватен социален живот: да плащат сметките си навреме; да поддържат дома си топъл; изправени пред неочаквани разходи да ги поемат без проблеми; да ядат месо /или вегетариански еквивалент/ редовно; да могат да си позволят една седмица почивка далеч от дома; да ползват без проблеми телевизор, пералня, кола, телефон.


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
1
 
! Отговори
Справедливост преди 8 месеца
Вярно е че сме първи!и на кого е вината на народа или на управлението????????
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 174
Да ти напомня ли, че преди 28години соц държавата фалира за трети път от 1944г.насам? Не знам за какво плачете? Нямаше вече накъде. Лъсна, че царя е гол. А сега нито е пазарна, нито е демокрация. Същите комунисти управляват същия матреал. Поне имаш правото да напуснеш.
192
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само дето години наред всеки ден по няколко от бедстващите пенсионери хвърля по 10-20хил.лева джобни пари на "ало" измамници. В близък до София град, дето се слави с безработица и бедни хора, няма място от паркирани автомобили по тротоарите. Магазин за хранителни стоки крета няколко години. Откакто започна да продава алкохол и цигари прави луди обороти. А цените на жилищата растат с космичека скорост. Строи се поголовно, а има жилища само на "зелено". Всичко се изкупува. Нещо не се връзва?
191
0
 
3
 
! Отговори
девиз преди 8 месеца
До докога?

Дока то последните ще бъдат първи!
190
2
 
2
 
! Отговори
докога? преди 8 месеца
До ????

Докато не се отърсим от долната червена комунистическа ***, ще мизерстваме!
189
0
 
0
 
! Отговори
джо преди 8 месеца
Съгласен съм , че написаното в статията е депресиращо, но нашите медии допускат стратегическа грешка , като постоянно публикуват изкривени социални статистики по някакви "витиевати" критерии от които е видно колко сме "добре" и какви "отличници" сме в ЕС. Медиите трябва да са рупор на народа и тяхната дейност да допринася за корекция курса на властимащите, Ние в повечето случаи слушаме само оправдания или безумни изявления на хора отдавна изметени от политическата сцена.
188
0
 
4
 
! Отговори
айнзацгрупен преди 8 месеца
До 49
За да сте постоянно със смачкана психика и да се чувствате като нищожества с извинение. затова ги пускат през седмица тия новини. Бедна ви е фантазията кви същества са заинтересовани България да си остане бедна. нещастна страна с висока смъртност.
187
0
 
18
 
! Отговори
Терминал 1/2 преди 8 месеца
Написаното отговаря на реалностите в прокълнатата територия.Много богати малцина и множество в различна степен бедняци.Средна класа почти липса,а тя е гръбнака на икономиката.Трябва стадото да престане да блее-не може да осъзнаете наистина колко сте жалки,бедни,мизерни вие от множеството!!!Ако можехте да се посетите развитите страни поне да разберете в каква разруха живеете и да спрете само да констатирате колко допълнително сте обедняли,намаляли ,измряли и т.н.
186
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Реалист 186

Ама разбира се ! Всичките са маскари ! То и неонацисти не съм чувал, така да ни хулят нацията... Срам нямаш ли ? Не всичк е цветя и рози, ама такива като теб, ХИЧ не помагате.
185
12
 
8
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 8 месеца
До 192 червендалест анонимник. ГЕРБ съществуват от 10 години - преди това България цъфтеше, течаха мед и масло ли? А при управленията на БСП богати ли бяхме, бе, да та ева долния манипулатор?
184
16
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Глуппости, не е вярна тази статистика, защото тя отчита само официални данни, а е повече от ясно, че Ганьо си докарва много доходи по друг начин.
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 184

Такива мисли, водят до депресия... И бедност.
182
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин не ни евиновен-да е отпъналот България 2-3 милиарда на година. Останалите пари къде са!?
181
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бедност за всички - гарантирано от ГЕРБ!
180
3
 
12
 
! Отговори
Бранник преди 8 месеца
Пак ще се оправдаваме с Путин. Това е, но балъците свършват.-
179
1
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 8 месеца
Политиците казват-и какво от това.
178
1
 
19
 
! Отговори
Съгражданин преди 8 месеца
Аз бих казал всеки втори, 2.1 мил от 7 мил е 30% ама ако не сме 7 мил а само 5? Какво правим тогава...
177
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Първата вярна статия на днеса от има няма 10 години. Напълно потвърждавам. Всеки проси пари, за това искайте им вие първи, за да си мислят, че нямате. :D
176
22
 
3
 
! Отговори
Жиб. преди 8 месеца
Значи добре изпълняваме насрещния план,спуснат от Кремълските думбази- скоро ще бъдат определени наградите за знатните комбайнери и вършачи,които са с най-голяма заслуга за това.
175
8
 
7
 
! Отговори
до 174 преди 8 месеца
На крива ракета - космоса и пречи!
Попитай швейцарците - как изнемогват с тази пазарна икономика!