Българинът – болен: Малцина злоупотребявали с помощи

Митовете в социалната политика, коментират специалисти
26 юни 2018 10:20, Петя Славова
29

Дялът на регистрираните злоупотреби със социални помощи и инвалидни пенсии в България е нищожен и е между 0,04 и малко над 1%. Това показват данните от проучване на Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По думите й, обществото вярва, че има проблеми и злоупотреби в социалната система. Но това се дължи на невярна обществена нагласа от анализатори, които твърдят, че има социални помощи за безработни, каквито всъщност не се дават.

Още по темата

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" обясни, че НОИ е заинтересован да има контрол над решенията на ТЕЛК, защото именно той разпределя финансовите средства.

"Имало цели села, в които деца са със сходно заболяване. Всеки може да твърди каквото иска. Ако за това няма документи и доказателства, става въпрос за лъжи. Всички механизми и инструменти са в ръцете на правителството. Има данни за фалшиви инвалидни ТЕЛК решения, но хората, които са го направили плащат глоба и лихва. Системата работи. Празното говорене е лъжа", заяви в студиото на Bulgaria ON AIR Григорова.

Икономистът Стоян Банчев контрира, че хората имат реална представа какво се случва в живота. Той даде пример с корупцията, която никъде не е документирана, но е факт. "Подобна е ситуацията с пенсията за инвалидност", допълни той.

Банчев обърна внимание на широката дефиниция на човек, нуждаещ се от инвалидна пенсия и какво точно представлява системата за хора, които имат нужда от нея.

Ваня Григовакоментира, че политика не се прави въз основа на усещания. Тя акцентира и върху групата на майките с увреждания. "Тази група са едни от най-облагодетелстваните в момента. Исканията им са справедливи, но за да бъдат изпълними, трябва да се промени кардинално социалната система. Най-голямата социална помощ получават децата с увреждания. Те трябва да знаят, че това струва пари и именно това да искат от правителството", каза още тя.

Григорова допълни, че дофинансирането може да стане с европеизиране на данъчната система, както и с "изсветляване" на сивата икономика.

"500 000 души не са много. Българският народ е болен и изтощен от експлоатация и несигурност. Много хора не минават през ТЕЛК, защото са дискриминирани от работодателите. Уязвимите работници се ползват с по-голяма защита, но въпреки това ги уволняват", каза още тя в "България сутрин".

Григорова акцентира върху данните от проучването, потвърждаващи, че от произведени 1000 лв. се отделят 430 лв., от които 3 лв. са за групите на уязвимите граждани. Тя обобщи, че реториката на управляващите води до това хората да се демотивират да се осигуряват и да плащат данъци, както и че едно от решенията се корени в понижаването на дела на сивата икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: НОИтелкКТBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари