Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре

В някои райони на страната насъщният скочи с 10-15 стотинки
5 юли 2018 09:02,
152
Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре
Снимка: Pixabay

Поскъпването на цената на природния газ и на течните горива, както и непрекъснатите дъждове водят до поскъпване на хляба.

Особено отражение върху цената на насъщния може да даде поскъпването на природния газ с почти 11%, което е твърде високо, смята председателят на  Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Повечето от големите хлебозаводи използват именно това гориво в производството си, обясни той, читиран от "Монитор".

Според Людиев малките фурни, които са на ток и нямат големи транспортни разходи за реализация на продукцията, най-вероятно няма да вдигнат цената, защото електроенергията е поскъпнала с около 2%. Но и това увеличение може да се окаже опасно за бизнеса според него, защото ако твърде често има подобно поскъпване на тока, то се акумулира.

Още по темата

В Пазарджик от вчера цената на всички видове хляб е повишена с между 10 и 15 стотинки. Поскъпването се свързва с увеличението на тока, което влезе в сила от 1 юли. При пълнозърнестите изделия поскъпването достига до 20 ст., информира БНР.

Ценовият скок обхваща не само местните фирми за производство на хляб, но и тези от страната, които доставят стока в Пазарджик. Според Людиев в този район на страната обикновено продават на ръба на производствените си разходи и в един момент, искат не искат, трябва да вдигат цените.

"Работещите на ръба винаги първи вдигат цените", добави браншовикът.

Дъждовете през последните седмици започват да се отразяват негативно на реколтата от пшеница и това също може да доведе до поскъпване на основната суровина за хляба смятат още зърнопроизводители.

"Валежите дойдоха в повече и като количество, и като времетраене", каза Радослав Христов, председател на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите.

"На места пшеницата започва да покълва на класа, което не е добре и има риск да паднат добивите от хубава пшеница, от която може да се прави качествен хляб", поясни той.

Според него дефицитът на българско качествено жито от тази реколта е гарантиран. "В момента цената на едро на такова зърно вече скочи от 30 на 35 ст. за кг, защото трудно се намира", уточни земеделецът. Христов поясни още, че в последните години и площите, засети с качествените сортове пшеница, подходящи за хляб, намаляват, защото те дават по-малки добиви. "Повечето фермери предпочитат други сортове, известни на жаргон като фуражна пшеница", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
20
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Преди два дена един форумен геребастки тъпунгел дуднеше 'няма да усетине увеличението, няколко лева отгоре в сметката'. Как да обясниш на такъв, че е тъпунгел, той не осъзнава какво се случва.
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо за Германия е ефтино.Германия има 7 доставчика и ако не продава на цена която поискат от Русия . Направо отпадат
27
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прости селяни като си имате един доставчик Русия е така.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма страшно,ще внесем от миналогодишната пшеница дето я продадохме,имаме опит от жан виденово време,или пък ще намалим яденето на ляп и ще станем по стройни,стига да не залитнем към шоколада
25
7
 
20
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 22Аз пък си мисля, че трябва да честитим на нашите мили братя-славяни "братучките", че техния Лукойл и най-вече сега - Газпром така хубаво ни сурвакаха и вдигнаха цените. Европата другарю, в случая няма нищо общо. Братушките продават суровини на Германия в пъти по-евтино отколкото на нас, явно защото много ни обичат. Все пак една македонска азбука споделяме, нали така каза Вожда на *** :))))
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като няма хляб, яжте баница с трюфели.
23
3
 
14
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Няма да. Баба ти и дядо ти все пълнозърнест са яли . Промиха ви мозъците тотално за няма и 30 години
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това европредседателство дойде дюшеш на управляващата коалиция за да прикрият в безпътицата, в която водят страната. Най-лошото е, че народа се връзва на всичко което същите управляващи им поднесат грижливо по новините. Достатъчно е всеки един от нас да се огледа около себе си, до осмисли ежедневието и проблемите с който се сблъсква и сам ще се обеди, че ние сме много далеч от нормална страна.
21
0
 
19
 
! Отговори
nm преди 5 години
Че горивата преди 3 години бяха по скъпи, алу
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то излиза, че един хляб с един литър газ се прави ...
19
3
 
10
 
! Отговори
Cucurbita преди 5 години
До Анонимен 22А къде са ви доказателствата, че е успешно?Дайте 100% доказателства!
18
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито ви успешно европредседателство! Честити ви нови цени на тока и природния газ!Само така!Между другото един познат оня ден каза, че трябва моментално да се излиза на улицата само при започване на каквито и да е разговори за повишаване. Някой излезе ли? А? На ви сега успешно европредседателство и баница с трюфели....опа, тя беше за чужденците....
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То по принцип хубав хляб от пшеница няма.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е ,че сме отличници ,какво европредседателство направихме и домашното си написахме.
15
2
 
26
 
! Отговори
да , амааааааа преди 5 години
До Кой не скача е... 10 А когато цената на горивата примерно , или други суровини на международните пазари пада в пъти , защо цените в БГ не тръгват надолу ????
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България децилният коефициент по отношение на имуществото на 10-те процента най-богати към 10-те процента най-бедни хора е с 40 пъти разлика. В света е известно, че ако този децилен коефициент е над 20-25 пъти, стават конфликти, революции, граждански войни. Тиквата, свинчо и цаци дали следят децилния коефициент.
13
4
 
30
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Значи 11% увеличение на газта, рефлектира с 15% увеличение на цената на хляба...гледай ти...Демек по тази формула излиза, че газта сформира над 100% от производствените разходи за един хляб...Ама той Бг производителя не ги разбира тези неща....
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качествено зърно за хубав хляб" такова нещо няма по магазините от времето на Виденовата зима,
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще минавам на пасти явно.
10
0
 
20
 
! Отговори
Az преди 5 години
Едно време , майка ми и баща ми разказваха, че на времето е имало криза и сами са си месили хляба .Беше ми много смешно тогава , а сега ми се струва реално .