Опасната съставка валсартан: Как да я разпознаем?

Обозначен е върху опаковките на продуктите, обяснява специалист
7 юли 2018 12:30, Петя Славова
44
Опасната съставка валсартан: Как да я разпознаем?
Снимка: Reuters

"Съставката валсартан е възможно да попадне в организма ни благодарение на голяма част от продуктите, които консумираме. Основно те са продукти, които се обработват, за да се повиши тяхната трайност като обработени меса, риби, съдържа се дори в някои сирена и алкохолни напитки.", обясни пред Нова тв фармацевтът Стефан Минков.

Той уточни, че валсартанът е разрешен за използване от Агенцията по храните, и може да се разпознае като натриев нитрит върху опаковките на продуктите".

Още по темата

Изказването му идва по повод блокирането на продажбата на медикаменти, които съдържат валсартан, инициирано в петък от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Партидите са блокирани заради наличие на вероятно канцерогенни примеси в активното вещество. Тази съставка се съдържа в лекарства за високо кръвно, сърдечна недостатъчност и терапия след инфаркт. Ограничението важи за целия Европейски съюз.

"Има поне три компании, които произвеждат продукти с абсолютно същия състав, и чиито продукти не са в списъка с блокираните продукти на Изпълнителната агенция по лекарствата", каза още магистър-фармацевтът Стефан Минков. Той поясни, че смяната на лекарствата няма да оскъпи терапията на хората, които използват блокираните лекарства.

"Добре е да се знае, че в съобщението, което посочва Изпълнителната агенция по лекарствата, се казва, че тази допълнителна съставка валсартан има потенциално канцерогенен ефект", обясни още магистър-фармацевтът Стефан Минков.

По думите му тези заключения се извеждат на база лабораторни изследвания с гризачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто да се забрани влагането на вещества и добавки съдържащи Натриев Нитрит. Иначе играта може да си продължи до безкрайност.
17
2
 
17
 
! Отговори
Д-р Охболи II преди 5 години
..изоферменти. Остават им сартаните! Фармацевтът нека си продава в аптеката илачите като бакалин, но казаното е пълна глупотевина! "Той уточни, че валсартанът е разрешен за използване от Агенцията по храните, и може да се разпознае като натриев нитрит върху опаковките на продуктите".Момче, двойка! Ще се видим наесен, би трябвало да му кажат! И такива ни лекуват, че и просвещават!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза, че натриев нитрит и валсартан са едно и също съединение, което е пълна глупост, най-малкото едното е органично съединение, а другото неорганично. Не знам защо се тиражира схващането, че валсартан е канцерогенен, не той е канцерогенен, а един от примесите при производството му. 35263
15
2
 
9
 
! Отговори
прост д-р преди 5 години
Тоя "фармацевт" е пълен неадекватник. Прав е обаче, че има фирми които сами си произвеждат суровините, а не ги купуват от разни китайци, техните валсартани няма да са опасни.
14
1
 
14
 
! Отговори
Д-р Охболи преди 5 години
Или фармацевтът трябва да му пуснат дипломата в онази машинка, дето прави документите на фиде или, сакън, да не обидя "работилата", че тя е много обидчива!Валсартанът е ЛЕКАРСТВО от най-модерната и доста предпочитана група на сартаните - блокатори на рецепторите за ангиотензин II. Като лосартан, телмисартан, кандесартан. Около 10% от хората не могат да бъдат лекувани с еналаприл, периндоприл, които понижават синтеза на ангиотензин II от ангиотензин, по причина - наличие на други, редки изоферм
13
2
 
7
 
! Отговори
True преди 5 години
В Щатите няма хранителен продукт без тази съставка.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаш да кажеш че ГЕРБ и Патриотите в момента ви тровят , ако е така защо само тука в тоа сайт , абе тва не е ли ПУТЧ
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е 250! Sodium nitrit натриевият нитрит ! Това обозна4ение ги има на по4ти вси4ки етикети в бг хранителните магазините. Тровенето ще продължи докато ви унишожат и си докарат бежанци за да ви заместят.
10
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри бай ти тоше явно всичко беха "забранили", помнейки грамадните соцопашки - от такива за маслини, тоалетна хартия, банани, портокали, сирене и месо (кучешка радост)!"Пуснали" са прах за пране в нагазина, бързо натам бегом марш!
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да го открием натриевият нитрит, Лесно! Простo се отбийте до най-близкия хранителен магазин. Използва се като консервант. Ще го намерите в шунката, дълготрайните колбаси, пушената риба, консервираното месо, дори и в т.нар. прясно месо, макар че там няма да го видите, упоменат на етикет.
8
2
 
7
 
! Отговори
гОСПОД преди 5 години
До Анонимендам заради тази реплика сме на това положение...Господ го няма и съответно никой няма да бъде наказан,докато не го накажем Ние простите човеци тоест народът
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-интересното е, че натриевият нитрит се ползва и за да запази по-дълго приятния и свеж цвят на месото, колбасите и рибата. Най-общо казано стабилизира червения цвят на месото. Какво ще рече това? Че няма как да се ориентираме на каква възраст всъщност е така добре изглеждащия колбас.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натриевият нитрит е съставка, предвестник на силно канцерогенни нитрозамини мощни причиняващи рак химикали, които ускоряват формирането и развитието на клетките в тялото. Когато се консумира натриев нитрит с месните продукти, в организма се образуват нитрозамини. Те стимулират растежа на различни видове рак, включително рак на дебелото черво и рак на панкреаса. Натриевият нитрит е опасна, причиняващи рак съставка, която няма място в човешката храна.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
затова трябва да се пие само двойно преварена вода от чешмата... чистката отдавна е започнала ... но тия дето чистят, не си дават сметка, че годпод ще ги накаже ... и не, те не са господ, за който се мислят!
4
5
 
24
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
"При бай Тоше просто щяха да я забранят, и спипат ли някой да произвежда и да продава такива храни щеше директно да търка наровете в затвора." А защо никой от ком.унягите не търка наровете, като скриха от народа аварията в Чернобил и ни облъчиха добре. Те си ядяха и пиеха специални храни и вода. Нас кучета ни яли...Сега има бум на рак и при младите хора. В онкологията казаха, че това е вследствие на това, че сме облъчени. Това трае много дълго, но бумът се получава 30-50г. след аварията.
3
4
 
21
 
! Отговори
Неточности преди 5 години
Първо не Власартана е опасен,а примес в субстанцията която идва от Китай и то само от този завод. Пишат се глупости.Стига сте плашили хората. На пазара има алтернативи с ВАЛСАРТАН (активното вещество), които не са блокирани изобщо.
2
4
 
26
 
! Отговори
Пълни глупости преди 5 години
Валсартан не е натриев нитрит. Този ако го е казал може да си хвърли дипломата.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ СМАХ НАТА НАЦИЯ ОТ ЦЕЛИЯ ЕВ- РАЙСКИ СЪЮЗ, ЧЕ И *** ПАТРИОТИ