Срещу 500-600 лв.: Украинци, молдовци, грузинци ни сервират по морето

Работят по Северното Черноморие за 600 лв., храна и нощувка
10 юли 2018 13:55, Анисия Иванова
168
Срещу 500-600 лв.: Украинци, молдовци, грузинци ни сервират по морето
Архив: Булфото

Повече от 1700 чужденци са наети от туристическия бранш по Северното Черноморие през това лято, съобщи днес директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. По думите му около 90 на сто от тях са от Украйна. Останалите са от Молдова, Беларус, Грузия и Русия.

Голяма част от чужденците са студенти, допълни Михайлов. Той уточни, че те са наети на изпълнителски позиции - най-вече камериери и сервитьори. Заплащането им е около 500-600 лева, работодателите им осигуряват храната и нощуването.

Разрешенията за престоя на чуждестранните работници са за 90 дни, но има опция, при желание на работодателя, да останат и по 9 месеца, разясни Михайлов.

Той допълни, че през тази година в региона по проекти на социалните партньори през курсове за квалификация и преквалификация са преминали около 900 българи. Обученията са били най-вече за туристическия сектор.

В момента във Варна има обявени над 500 свободни работни места, каза още Михайлов. По думите му освен в обслужващата сфера, започва търсенето и на кадри за училищата, съобщава БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
24
 
! Отговори
Такса празен стол! преди 5 години
Помните ли я?! Приятна почивка на родното фeкaлoмopие!
112
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много смешно имигранти ...плюят други имигранти :)) Върха е тука хахаххаха Аз като цяло не смятам българите за Добър персонал. Разгащена пасмина , която все мърмори и все парите и виновни. А проблема е манталитетен , не финансов. Виждал съм как изгонват хора и на 1200лв заплата поради немърливост. Такаче не е голяма загуба, че някаква част щели да заминат ...За минавайте голям прасз :))) Както виждате други попълват .
111
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
600 за джоб, храна и квартира + баня, вода, ток са реално над 1200 -1330 лв
110
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и така българи не ходят по черноморието да почиват, нормално и българи да не искат да работят там. Събираме най-скапаните туристи и им предлагаме най-скапаното обслужване от техните сънародници.
109
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 110 (продължение)така, че "ръст на доходите" при капитализма, изобщо НЕ означава, че си "работил повече", че си "произвел по-голямо количество", а това, че си успял да продадеш по-скъпо ! Какво не ви е ясно още?!
108
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 104 Когато в икономиката ти се въртят триалирди долари , всеки получава ппвече и плаща ппвече.==нищо общо нямат "колич." пари, и "количе. производство" при капитализма. Тази връзка беше при плановата икономика, където под "ръст на икономиката" се разбираше "ръст на продукцията", а при капитализма "ръст на икономиката" означава - "ръст на печалбата", който ръст изобщо може да не е свързан с увеличено производство, а с увеличени цени, а значи и с увеличен дисбаланс, който дисбаланс расте...
107
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 102"стандарта" няма нищо общо с обема "бачкане". Там взимат високи заплати, защото такива като нас им го осигуряват, работейки ефтиноА стига бе?И как осигуряваш голямата заплата на работещите в Сименс, Бош и т.н. ?Преди 1989г как осигуряваше големите заплати на германците бе ***?
106
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормите на печалби в България са много високи, но работодателите пак са недоволни. И искат ли искат.
105
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аз-ъткъв *** трябва да си да идеш на море в България и да ти се наложи на английски да поръчаш бираЩо бе!?В Гърция може да си поръчаш на български!Защо смяташ, че тов е проблем?Даже менютата в Гърция са на български.
104
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Германски ***.Приказките за германското чудо ги говори на баба си. Кога една от тия цветущи западни държави, ще може да си изплати дълговете дето ги е натрупала. Ако гръмне балона Дойче Банк, знаеш ли кво ще стане. Но нещата натам са тръгнали другаря Тръмп ще ги удари, защото Американската империя няма да търпи никаква конкуренция.
103
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо напротив стандарта има много общо. Когато в икономиката ти се въртят триалирди долари , всеки получава ппвече и плаща ппвече. И обратното. Когато тука шефа ти работи само 4 месеца лято и после 8 месеца е затворен заради зимата ...Няма как да ти плати 2к заплата. Почнете да мислете малко с тея кухи тикви. Правите *** сравнения. Ние сме туристическа държава, а не производствена.
102
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От кога е тази промяна в България ?!"Това се нарича "сива икономика". Плащат ти мималната законова ставка, а останалите пари ти ги дават на ръка и не се отчитат никъде. Проблемите идват когато се разболееш или когато решиш да напускаш. Пред държавата си на ниска заплата и затова не получаваш почти нищо като обезщетение.
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100Това че стандарта е различен е въпрос на бачкане и акъл. ..."стандарта" няма нищо общо с обема "бачкане". Там взимат високи заплати, защото такива като нас им го осигуряват, работейки ефтино.
100
0
 
36
 
! Отговори
scbg преди 5 години
Живи и здрави, догодина и 400 лв да идват като искат. Обаче силно се съмнявам, по-скоро статия "насажда" вие ако не дойдете за 500 лв, ще вземем молдовци и украйници, прав и им път. Обслужването ще стигне ново ниво, да не можеш и на български да си поръчаш супа.
99
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараможе да сте сигурни че 500 - 600 лв. е по документ, а реално им дават два или три пъти повече.==ако даваше повече, щеше да си наеме омразните му българки... но той иска точно да спести от цената!Е хубаво, ше спестиш тази година, другата...колкото по-малко даваш , толкова по-малко назад ще ти се върне!Тази система, при която т.н. "капитал" търси постоянно "най-малкото съпротивление" е обречена на глоблаен крах, защото чрез нея се акумулира капитала, за да разпредели НЕравномерно!
98
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам един "ресторантьор" от централен софийски квартал, който ходеше в бежанския лагер в Овчч купел и се молеше на разни непълнолетни иракчани и сирийчета да му работят общаци в кухнята на ресторанта за по 10 (ДЕСЕТ) ЛЕВА !!! на ден за 12 ч. и по една безплатна пица ХАХАХАХА. ПОзнайте кво стана - на втората седмица и 3-мата "готвачи" не стъпиха повече при него. След още 1 седмица , гумите на джипа му бяха срязани... *** за българските безнесмени !
97
4
 
42
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До Анонимен Не познаваш Германия ! Ако германски работодател назначи работник независимо германец или чужденец на по-ниско заплащане от законно приетото , бедна ти е фантазията какво се случва с този работодател ! Глобите започват от 20 000 евро за първо нарушение и могат да стигнат стотици хиляди евро + закриване на фирмата ! Както писах по-рано , Германия също внася работници ,но не подбива цени ! Докато в България нямате закони , или може би имате ,но ги заобикаляте безнаказано !
96
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 94Германия е 80 мил , има най-силната икономика , най-силното производство , най-добрия инжинерен потенциал ! Нима сравняваш баща си и дядо си спали и пърделии в комунизъм 50 години с ГЕРМАНИЯ ? Като искаш техния стандарт бори се тук да стане, като там. Създавай, гради и учи. Не да ревеш в форумите , като жена.
95
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой ви спира да внасяте евтина работна ръка? Щом има кой да се навие за роб - да бачка. Въпросът е друг-хората първо не вярват на това /и има защо/. Второ- тази евтина работна ръка води до лошо и некачествено обслужване, то пък - до отлив на ползващите услугите. Това кара качествените хора да си търсят нормална работа с нормални условия другаде. И стигаме до реалната статистика,че у нас сме вече под 6 милиона, и то с най-застаряващото и застаряло в света население. Иначе никой не ви пречи...
94
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
г.рбераски Лъжи време е да ги изметем мухобоиковите калинки а тия чужденци едва ли работят за толкова малко