Вместо на море, ученици на работа през лятото: Бизнесът – доволен

Проблем има с режима на издаване на разрешителни
10 юли 2018 10:00, Петя Славова
91

Увеличава се броят на учениците в Русе, които искат да работят през лятната ваканция. Бизнесът е доволен, тъй като това компенсира недостига на кадри, най-вече в сферата на услугите. В същото време обаче и децата, и работодателите искат да се облекчи режимът за издаване на разрешителни, съобщава Bulgaria ON AIR.

Георги е последна година ученик и работи като сервитьор в русенско заведение. Казва, че шефът му трудно се е съгласил заради обемната документации за непълнолетни. Това важи за повечето работодатели.

Още по темата

От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе настояват социалното министерство да облекчи изискванията, особено при наемане на ученици между 14 и 16 години. Сега децата трябва да представят цели 22 документа.

От инспекцията по труда се стараят да дават бързо разрешителните. Те обаче важат само за определено работно място, а не за цялото лято.

До момента са издадени 75 разрешителни за работа през лятото на непълнолетни деца от Русе, най-вече за бармани и сервитьори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
11
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименАз пък плащам 600 евро топъл наем / варм миете / ! Като мияч на тоалетни получавам 1200 евро чисто ,жена ми и тя толкова получава ! Общият ни доход е 2400 евро - 600 евро наем = 1800 евро ни остават ! Добре знаеш ,че тук с 500 евро можеш да храниш 4 членно семейство без лишения като изключим цигари и алкохол разбира се ! Така че като мияч на тоалетни дори спестих пари за хубав автомобил ! В България кой мияч на тоалетни може да си го позволи ?!
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ива 30Лихуза.
36
1
 
32
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Как няма да е доволен червения бизнес - на хората децата им робуват, докато техните посерковции харчат на воля по целия свят на тати парата.
35
0
 
32
 
! Отговори
От яслата на бачкане преди 5 години
Чудят се откъде да вземат хора да им работят за без пари и хич и няма да се посвенят да посегнат и на децата! Патологична лакомия за пари!
34
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо България няма силна армия ?Защото Тиквун го е страх да не стане като в Армения!Излезна армията и измете престъпната шайка !
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До германеца, не знам ти къде живееш и къде пазаруваш, ама живея близо до Кьолн, в село, и плащам 400 евро студен наем и храната е точно толкова колкото е и в България, цигарите са 5,40 евро вече. Аз живея с повече пари от теб и е трудно да се спести. Не знам ти как преживяваш точно. Е да, ако не пушиш и живееш ден за ден става. Не казвам, че в България е по-добре де.
32
3
 
17
 
! Отговори
По-добре преди 5 години
Децата да учат военно обучение.Ще им е от полза за сваляне престъпния режим.И тогава ще има смисъл да работят и за себе си.Ако трябва да работят за шайката,по-добре да се изнасят навън или да не се раждат.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В старата агенция в която работих, наеха студенти и разни ученици, стария работник напусна, паднаха заплатите!И след година половина фалираха, падна качеството на производството !!!!
30
5
 
20
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Вчера четохте ли за минималните заплати в страните от ЕС ?!При вас брутната минимална е около 200 евро , а нетната по-малко !При нас брутната минимална е около 1700 ,а нетната 1200 евро ! А цените на храната тук дори са по-ниски от вашите !Аз като ви пишех ,че тук за миене на тоалетни 8 часа на ден , 5 дена в седмица , получавам чисто 1200 евро , вие се късахте да ми слагате минуси !Е а кажете ми как няма да си пращате децата да работят като мин.заплата ви е 200 евро , а средната е 400
29
1
 
15
 
! Отговори
Ива преди 5 години
А аз съм на 20 и ще ходя на море.
28
0
 
20
 
! Отговори
Вервам преди 5 години
Както каза един по-прос дрогар,всичките милиарди съм спечелил с честен труд.Сложи ръка отдясно на сърцето и каза-да пукна,ако лъжа.Чакаме...
27
1
 
24
 
! Отговори
Знезделин преди 5 години
Едно нещо щом е добро за алчните мутри в бизнеса - не е добро за хората!
26
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, каквото искате говорете за бизнеса, ''деца'' на 16, 17 могат да работят през лятото и да станат по-самостоятелни. Може би след време няма да са безптговорни дечица до 40 годишни, чакащи мама и тате да им осигурят образование, апартамент, кола и т.н! Ако са достатъчно големи да отидат на море сами, да се наливат с алкохол и да пушат, то могат поне да си изкарат част от джобните.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наемат деца за жълти стотинки !После се чудете защо всички работим за минималната заплата !
24
4
 
5
 
! Отговори
Георгиев преди 5 години
яко е включил пневматиката по посока ГЕРБ. ВЪЗДУХ ПОДАВА УСЪРДНО. ГЕРБ моля ви обърнете внимание. Това е високо квалифициран пневматик стажант. Вие може да му повишите квалификацията в Бали.
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 1989 година ги пращаха на бригади, сега пък ги правят обслужващ персонал. Разлика? Аз не виждам. И едното и другото си е експлоатация на деца.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
георгиеф!оти не земеж пробаш,да се врънеж па у *** ти!
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия 21Немските деца и те работят. Не лъжете хората.
20
3
 
27
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Ваканцията е за почивка на учениците , а не да работят като в дивия капитализъм !При вас е див капитализъм докато при нас е умерен и нормален капитализъм ! При нас капиталистите плащат достойни заплати и не принуждават родителите да пращат децата си на работа още в ученическа възраст ! Ваканцията е време през което учениците трябва да почиват и релаксират , да възстановят силите си за следващата учебна година !
19
17
 
4
 
! Отговори
Георгиев преди 5 години
Ето това е истинското дуално образование. Учене чрез реална работа. Така децата се подготвят в реална обстановка. А не след като излезнат от гимназията да се чудят кои път да хващат.