Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза

Търсене на квалифицирани служители има във всички отрасли
4 юли 2018 13:53, Екип на Investor.bg
831
Работа има, кадри няма! Фирмите ни изправени пред сериозна криза
Снимка: архив, БулФото

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на ManpowerGroup "Недостиг на таланти 2018", което включва над 600 компании.

Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри, показва изследването.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%).

Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения - комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

"Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния", казва Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани, цитиран в прессъобщение.

"Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план".

За своята анкета ManpowerGroup е попитала 39 195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти.

Кои са най-трудните кадри за намиране в България, четете на Investor.bg


831
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
736
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде бяха работодателите в периода 2008 - 2009-та година? Тогава имаше много млади хора, току-що завършили висшето си образование. Повечето не бяха наети поради липса на задължителните 3 години стаж. Имаше масови съкращения, а младежите без опит обикновено не получаваха шанс да започнат дори за 600-700 лв.. Тогава доста от тях заминаха за чужбина, а тези които не успяха - станаха фрилансъри, самонаети лица и т.н. Нищо чудно, че сега - 10 години по-късно - няма и няма да има кадри!
735
0
 
11
 
! Отговори
Колев преди 8 месеца
Менпауър България няма много допирни точки с онзи МП. Факт, че в тази фирма работят изключително неграмотни хора, които са чували човешки ресурси от филмите и в. Капитал. Те не са критерий. Имаме прекрасни работници и страхотни деца, които обаче са израстнали в ерата на интернет и са пътували в чужбина - и знаят, че там е хубаво и се плаща. В България нямаме и бегла представа как се работи по света. Няма нищо общо с българския феодализъм. Това е кризата.
734
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен
убочение

Без коментар
733
1
 
30
 
! Отговори
Тео преди 8 месеца
В графиката търсене-предлагане трябва да има баланс. Всякакви бизнес отношения трябва да се градят на win-win принципа. Това е закон Божий. Когато има необходимост от кадри, тогава ставаш по-атрактивен за тях - било то с повече отпуск, ваучери, придобивки, по-висока заплата и т.н. Само бай ти Ганя не се усети, че сме в ЕС. Всеки с желание и хъс учи английски и локален език за 6 месеца първо ниво и бяга на вън. Още от СТАРТА получава три пъти повече - минимум. Нека да се оплакват робовладелците!
732
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За месец и половина недостик от 15човека средно една и съща норма се изпълнява а заплата-надницата една и съща?!?
Питам заплатите на тези 15човека средно по 650лева-9750 се разпределят на хората които работят,нямали случайно да е по доволен и щастлив човек че работи?!!
Не!!!Работодателят смята че това е негова чиста печалба без никакво облагане!!!
А и ваучерите за какво са?
Ами първите 3дни болнични?
Забравих за по малко данъци и зада бъдат наказван персонала който ползва болнични без уточнение!
731
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ехооооо Добро Ви Утро!!!
Вие смахнати ли сте?!
Кой за какво е учил и за какво му плащат???
Неможе еди човек завършил в тоха за сервитьор да е машинен оператор,да прави за голям бранд изделия а на морето да ревът че нямат персонал???
Става дума за пари и пак за пари!!!
Вдигате общите цени почти с 10%а заплатите с 10лева осигорителен минимум?
Сивитата никой неги чете важното да имаш чичо Владика???
Е как да стане?
Едни имат 12години убочение и 20години стаж а други завършели средното и хоп начални
730
2
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 8 месеца
Българският работодател мисли, че кадрите растат по дърветата. За 30 години "демокрация" повечето вождове рушаха икономиката поради некадърност. Егати държавата ако в нея премиер може да стане Корнелия.
729
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българският "работодател" е изключително противен- има скапано високо самочувствие и самомнение, че едва ли не е някакъв феодал. Уволянва кадърните , можещите и умните българи работници в дадена работна сфера, после иска хората да му работят ангария!
728
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дотук спокойно можем да кажем, че българин - работодател - това са взаимно изключващи се понятия. Родолюбец съм, българин съм, обичам България, живея в България, но за български работодател НЕ работя! Моите наблюдения са, че българите,които работят в компании с чужди работодатели - такива българи са по- спокойни и сигурни за работата и заплатата, а производителността е стабилна. Може и да има и изключения- при италианци и гърци, но това са в други бедни отрасли.
727
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Едно е да имаш балък българин, да му се подиграваш, но пробвай с някой от *** - дали ще си толкова отворен, я?
726
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Балъци винаги има, защото те не се учат от грешките си и това е теория на глупостта.
725
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Скоро и балъми няма да останат. Играчите ще играят на гол тумбак.
724
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Играчите винаги си живеят на гърба на баламите.
723
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Манол

Да си забелязал китайци да работят в българска фирма, и да се подчиняват на български работодатели? Не си виждал. И аз не съм виждал. Но съм виждал българи да работят при китайци.

Явно българските работници трябва да си сменят "работодателите " си. "Работодателя" НЕ трябва да е българин, а западноевропеец, руснак, китаец, грък, само НЕ и българин.
722
0
 
30
 
! Отговори
Шопа преди 8 месеца
500/600 лв. заплата за 12 часа работа и къртовски труд . Е няма такива балами вече! Искат работа, производителност и накрая работника да си плаща за това, че работи .
721
7
 
8
 
! Отговори
Манол преди 8 месеца
Лошото че пари не им се дава за работа и работници, а за скъпи круизи и луксозни имоти. Накрая ще внесат Украинци и Молдовци а, Българите ще стоят без работа...
720
2
 
22
 
! Отговори
Безработен! преди 8 месеца
"Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото." Мисля, че отговорът на кризата с кадри е намерен и даже сами са го написали. Е, ето ви отговорът и решението на казуса," уважавани" ми работодатели. Дайте да ви робуваме за без пари, че да си запълните празните места, а? Ае стига, помислете малко и за народа, ако не, не се оплаквайте.
719
1
 
19
 
! Отговори
Годжи преди 8 месеца
"Шефа им рече:
-Хайде, де, пари нема действайте..."
Е са да си го барат и завират, работници НЕМА и НЕМА да има!
718
0
 
32
 
! Отговори
КметО преди 8 месеца
Кадри има, има и квалифицирани, но проблемът е в ниското заплащане на труд. При днешния живот и високи цени, 600-900лв. са смешни. И то не, че цените са високи, а заплатите са малки. Бизнесът да не се надява на друг развой на нещата, докато не помисли и не потърси причините в себе си. Много добре знаят защо няма кадри. Не хората са мързеливи, по-скоро се пробуждат и виждат нещата все по-реално. Бизнесът определя цена на продукта си, така и работникът определя цена на услугите които предлага.
717
0
 
31
 
! Отговори
Бачкатор преди 8 месеца
Кадри има. Заплата наема?!!!