Вместо на море, ученици на работа през лятото: Бизнесът – доволен

Проблем има с режима на издаване на разрешителни
10 юли 2018 10:00, Петя Славова
91

Увеличава се броят на учениците в Русе, които искат да работят през лятната ваканция. Бизнесът е доволен, тъй като това компенсира недостига на кадри, най-вече в сферата на услугите. В същото време обаче и децата, и работодателите искат да се облекчи режимът за издаване на разрешителни, съобщава Bulgaria ON AIR.

Георги е последна година ученик и работи като сервитьор в русенско заведение. Казва, че шефът му трудно се е съгласил заради обемната документации за непълнолетни. Това важи за повечето работодатели.

Още по темата

От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе настояват социалното министерство да облекчи изискванията, особено при наемане на ученици между 14 и 16 години. Сега децата трябва да представят цели 22 документа.

От инспекцията по труда се стараят да дават бързо разрешителните. Те обаче важат само за определено работно място, а не за цялото лято.

До момента са издадени 75 разрешителни за работа през лятото на непълнолетни деца от Русе, най-вече за бармани и сервитьори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
7
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До Анонимен 54Бизнесът сега се е изхитрил, за да не дава заплати се *** в провинцията, където заплати от 700 лв. се смятат за нещо добро.В наше село вече малки фирми дават повече от Аурубис и Дънди.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Северозапада 55Трябват им изпълнители, ама със знания и умения на инженери.
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса бил доволен, да на чужд гръб и за жълти стотинки които плаща на децата, ще е доволен. Ще имат за нов автомобил или почивка с любовницата.
55
4
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Понеже Бойко не дава, децата трябва да работят с родителите си. Бизнесът, подкрепящ Бойко е доволен. Как няма да е доволен! Идва евтина работна ръка, съгласна да работи за по някой лев.
54
0
 
8
 
! Отговори
друг бг германец преди 5 години
Привет на онзи от Германия.Що пишеш глупости бре. В Германия всеки навършил 14 години има прави да работи по 2 часа на ден. Синът ми е на 14 и работи по 2 часа в автосервиз и си изкарва джобните. А всеки завършил 8-ми клас в професионално училище има право да работи по занаята си.
53
5
 
5
 
! Отговори
Много правилно преди 5 години
Браво!Да се учат от малки как се изкарват пари, а не само да искат най-новия Самсунг, THC и даже IPhone, маратонки и парцали от мола.Навремето ние по цяло лято бяхме по полето в дъжд и пек и после получавахме за награда следолед Ескимо на клечка и бяхме радостни, че ще ядем сладолед.Сега всичко им пада на готово.Те поне ще са на морето, а не на полето да ги лазят мухите и да ги хапят разни животинки целите в пот и прах.
52
1
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Зачетох се в известна наша търсачка на работни места.Във Враца-3000 лева за оператор на металорежещи машини, работа с аутокад, програмиране на машините, средно образование-3000 лева. Инженер в същата фирма-700-800 лева.Проверих няколко пъти, обявите са точни.Какво да говорим повече.При това, търсят начинаещи, без опит оператори. А обучението за работа с такива машини отнема понякога и година. Инженерите са преминали почти всички обучения още в университета, но за тях-700, трябват им изпълнители
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като цяло "българският бизнес" го очакват много трудни времена. Без хора не става, а "бизнесът" явно все гледа с трици маймуни да лови.С тези заплати всичко отива на кино.Бизнесът сега се е изхитрил, за да не дава заплати се мести в провинцията, където заплати от 700 лв. се смятат за нещо добро. Досега и в София беше така, но вече няма кой да работи за толкова и затова отиват в провинцията. Но и това ще е до време. Хората бягат от България, сега границите са отворени.50 хил. на година се губят
50
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българчета в София вече питат по паркингите пред блоковете дали собствениците искат да им се измие колата за няколко левчета. Те тръгват неща, но леко полеко. Ще се научи пак българинът на труд явно.А не по комунистически лежиш, спиш и заплатата си върви, държавата си фалира,*** теб много не те касае, че тя държавата е затова, за да се краде от нея.Сега нещата ще се променят по трудният начин.Мързелът не води до нищо. А комунизмът именно това възпитаваше-"не се напрягай, тя надницата си върви"
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм работил като сервитьор през ваканциите, но имах стажове през лятото по специалността си, които ми се заплащаха. Мои познати от 1 техникум имаха избор- стаж в 1 завод или работа по морето с договор, който училището беше сключило с някакъв комплекс, и всичко им беше уредено по канален ред без те да се занимават с документи. Решаваха сами- завода или на морето. Ами поучете се малко от опита на другите. Организирайте нещата! Бизнеса само хленчи, но не мисли.
48
6
 
25
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Бог да е на помощ на нация ,при която ученици са принудени да работят през ваканцията за да са в помощ на родителите си и да не са в тежест на родителите си !При нас учениците работят само когато са на практика , тоест това е включено в учебната програма ! Нелепо е някои хора да се оправдават , че така учениците трябвало да свикнат на труд и затова трябвало да работят през ваканцията ! Учебната практика е достатъчна за един ученик да придобие навик на труд за съответната професия за която учи !
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
непълнолетните по закон не могат да работят в ресторанти/хотели и не повече от 4 часа !
46
2
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименА когато работя повече часове / юберщунден / плащат ми двойно !Когато се съглася да работя и в събота , надницата ми за деня се увеличава двойно !Но това са подробности ! В предните коментари исках да кажа колко се плаща на мияч на тоалетни за 8 часа работен ден ,5 дена в седмицата ! А ти щом получаваш много повече от мене и въпреки това не можеш да се оправиш в Германия ,значи пръстите ти са прекалено широки , така дори и стотици хиляди евро да получаваш пак няма да се оправиш !
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм на 80 и ще ходя на море.
44
3
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Аз.За съжаление, колега, у нас това е още по-възможно, при това-безнаказано за извършителите.Защитен електорат на Герб са, обгрижвани и защитавани всячески.
43
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Джо Ако замениш в изказването си червения с гербавия-аналогията е пълна. Парите не миришат, пиятелю, както е казал един Римски император.Не е рядкост, и гербери и червени да правят заедно бизнес. А за това, как се карат в парламента, има един много хубав разказ, мисля, от Елин Пелин, за двамата селяни, дето се съдят, и подслушали адвокатите си през две различни врати.Прочети го...
42
8
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До привет от ГерманияУтре като *** изнасилят женати и дъщеря ти пак можеш да се кефиш колко пари получаваш.
41
3
 
24
 
! Отговори
бай онзи преди 5 години
Аз лично работих през лятната ваканция от края на 9 клас докато завърших. Отивах да работя по морето, защото ми беше готино всеки ден да съм на плаж с млади хора, да си изкарвам сам парите, за да помагам на родителите си, а и да спестя малко за през учебната година. Научих се да бъда самостоятелен, да си разпределям парите и най-важното - разбрах, че няма как цял живот да бъда барман или сервитьор с такова заплащане. Това ме накара и да погледна много по-сериозно на образованието си след това.
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не от сега учениците работят през лятото. Това се практикува от десетилетия. Някога работеха и по морето. Обаче бизнесът изпада в истерия за всичко- документи, заплати, работно време, договори... за бизнеса всичко е проблем.
39
2
 
25
 
! Отговори
Амомимем преди 5 години
То остава и бизнесът да не е доволен, когато има кого да експлоатира, докато си пълни гушката.