Порожанов обеща: Минимум 190 лв. за евтаназирано животно

Изплащането на парите ще започне от понеделеник
14 юли 2018 20:05, Анисия Иванова
85
Порожанов обеща: Минимум 190 лв. за евтаназирано животно
Снимка: БТА

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с хората в засегнатото от заболяването чума по дребните преживни животни село Шарково и съседните общини, съобщиха от министерството.

Министър Порожанов е обяснил лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози - мляко, сирене, месо.

Още по темата

Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Министърът се е ангажирал, ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, да им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 5 години
Трудят се бързо и радикално. Някой по-долу логично спомена за карантина, има нещо нередно, щом не я наложиха.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да попитам веселият клас дали ще спази забраната на валери симеонов за шума че силно се съмнявам в ловеч да стане
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Burzum И как ли при мръсният социялизъм са ликвидирвали огнището на зараза ,без масово клане на здрави животни ? А тука работят по,,съмнения за зараза ,,.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Етническото прочистване продължава - Ге ноцид над Българският етнос .
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 18 Извади си пръстите на краката от контакта ! И хапчетата !!!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааааааааааааа..... дocpa ми се зверски!
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, защо ли ми мирише пак на някаква далавера тука... Колко удобно се разчиства...
24
0
 
16
 
! Отговори
1111 преди 5 години
Спи още *** народе вечния си летаргичен сън. Няма по к-ух народ от нашия
23
0
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Въобще не си в час със нещата
22
14
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
От 6 сутрин до 20:00 работя. Правя оборот на година около милион и половина :) смятай колко ми е печалбата, смятай колко пара вкарвам в държавата, за мен работят 7 момчета и 1 момиче със средна заплата около 3к ! Не съм ощетил нито държавата със стотинка, нито хората които работят при мен ! За това се смея на такива *** като теб ! Айде лягай си, стига си мислил схеми как да откраднеш нещо, или да присвоиш някой еврак от европата, оОоо и как да не платиш данъците ли мислиш ? Мишок !
21
1
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ГНУСНА НАГЛОСТ!!!!!Тия ДЕ_БИЛИ НЕ СА ЛИ ЧУВАЛИ за понятието "КАРАНТИНА"?!?!?!ЗАЩО ИЗБИХА И ЗДРАВИ ЖИВОТНИ?!?!?!?!?!?!Не трябваше ли просто да изолират огнищата на болестта,както ВИНАГИ ГО ПРАВЕХА ДРУГИТЕ ?!?!ЗАЩО ИЗБИХА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО ЗАРАДИ ТОВА,ЧЕ ДЕТЕТО ХВАНАЛО ШАРКА?!?!?!..ЛИНЧ!...ЛИНЧ И ВЕЧЕН ПОЗОР за ДОБИТЪ_ЦИТЕ от "герп"!!!!!!!!!!
20
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излязоха некви снимки с тъмнокожи " ветеринари" моля втора медия да потвърди. Дали това не е нарочно направено с цел да се обезлюди съвсем район на страната в който да се заселват мигранти
19
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е че няма работеща местна властТази бабичка толкова кози сама неможе да гледа КАЧЕСТВЕННО.ПРОДУКТА И Е ЗЛЕ. САМАТА ФЕРМА Е ЗЛЕ.ТЯ СЪЩО МИ ИЗГЛЕЖДА БОЛНА.Добре е журналистите да се разходят служебно до Бавария и да снимат малка ферма.Която отговаря на стандарта за Европеиски субсидии. Не стандарт БДС за Български субсидии.
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16То ти личи че си бачкатор. Няма нужда да се самоопределяшш. Баща ми отдавна е наследен от мен и си почива на морето. Благодаря, че си загрижен за мен :)) Оправям се.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безмозъчна агентура от безмилостни хитлеристи (БАБХ)
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безмозъчна агентура на безмилостни хитлеристи (БАБХ)
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетох някъде, че ги избивали `превантивно`. Или с други думи - не защото са болни, а за всеки случай. Предлагам и гербавите така, а??
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се хвърлят милиони за унищожаване и обезщетяване, а не се влагат в превенция, в контрол? Заразите по животните не идват от въздуха. Тук някои правят аналогии с техните си коли, с частни фирми в други сектори. В кой друг сектор, ако някой производител фалира, запорират износа на съответната стока от цялата страна?Значи секторът е специален, иска специални грижи. А не - кой как ще да се оправя.
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Нито ти, нито оня долу може да ме нахраните. Просто сте на ниво бачкатори. Т.е. ниско ниво.Тук не говорим за бабички, а за ферми. ИзвъртанеТо на нещата е нормално за ученици. На каква борса, ще идвам аз ? Кой ще храни тебе после, като двете ти ръце са отзадд? Икономика се гради с предприемачи , не с пъзльовциии като тебе със средно .
12
9
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
хахах май те заболя като ти казах истината в очите ! Нагледал съм се на много като теб и мога да ти кажа какво става накрая ! фалираш, женати при комшията, ти се пропиваш и всяка вечер с алкохолика от входа водите разговора колко лоша е държавата !