Порожанов обеща: Минимум 190 лв. за евтаназирано животно

Изплащането на парите ще започне от понеделеник
14 юли 2018 20:05, Анисия Иванова
85
Порожанов обеща: Минимум 190 лв. за евтаназирано животно
Снимка: БТА

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с хората в засегнатото от заболяването чума по дребните преживни животни село Шарково и съседните общини, съобщиха от министерството.

Министър Порожанов е обяснил лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози - мляко, сирене, месо.

Още по темата

Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Министърът се е ангажирал, ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, да им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
29
 
! Отговори
престъпници преди 5 години
Всичко е лъжа,дошла чумата от мигранта еми да го утрепат и да се приключва.Това е с цел за да ядем на Ес и Америка,Канада ГМО-то.Тоя мигрант нали е дошъл от Турция там защо не си избиват овцете?
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистиката от 2015г. е че до 1989г.сме имали 10милиона овце,а сега са около 1 милион+ тези в парламента.
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A до 1989г.сме били на 3то място по брой овцев Европа и на 7мо в света.
48
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде са "приятелите" на животните? За едно кученце рев до Бога, а сега са се скатали като мишки!
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Най ми не било чума майнольо ,а било ГЕРП .
46
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече се приемат залози ,че Герб ще унищожат България и Българите ,преди Тиквата да умре .
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наводненията са случайност, хората не са виновни че ги сполетяват такива беди, виновни са политиците, невинни сме невинни сме!
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо е дошла чумата по животните? Случайност разбира се, просто случайно, така се е случило, без причина. Ако има някаква причина да се търси в ЕС, САЩ, Русия, политиците, Путин, Меркел, Тръмп. Хората не са виновни, невинни са.
43
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една седмица наводнения, а на следващата заколения! Какво става тука бе, еничари?
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес овцете, утре -нас!
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избивайте и унищожавайте всичко което мърда и шававсе още в България.Но този балон рано или късно ще се спука.Тогава тежко ви .
40
0
 
26
 
! Отговори
И така преди 5 години
Наскоро, преди седмица купувах агне за клане, живо тегло на 5,50лв/кг, 27 кила дойде 150 лв и още 20 лв клане, дране и оправяне излезе 170 лв. Една овца отгледана, млада и да е читава струва минимум 260-280 лева. Ако е породиста може и спокойно над 300 лева да дойде. На тези горки хорица трябва минимум по 300 лева на животно да се даде, за да се компенсира макар и частично целия този стрес!
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за 190 лева и бракувана овца не можеш да се купи
38
2
 
11
 
! Отговори
До Канадиеца преди 5 години
Гледай си Канадата ... А ако много знаеш, върни се и покажи как го правят хората по света. Но няма да се върнеш ... за такива като теб моята баба казваше: кога стана калайджия, кога му почерня ***
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38 За кои става въпрос?
36
1
 
35
 
! Отговори
гарантирано от ..... преди 5 години
А защо от европата осигуряват 1000 лева за убито животно,а министъро говори за 140-150 лева?Къде ще потъне разликата!Пак партиина далавера!
35
1
 
21
 
! Отговори
До Дамян Илиев преди 5 години
Неуважаеми "д-р" Илиев,Вие сте масов убиец на животни. Явно това Ви доставя неистово удоволствие, особено като убивате и здравите. Не знам как спите нощем при тази силно обременена съвест (ако изобщо имате съвест)? Как ядете? Как гледате децата и внуците си в очите? Такъв като Вас не може да носи титлата "доктор", па макар и ветиринарен! Но прозвището "убиец" Ви приляга напълно!
34
0
 
13
 
! Отговори
Мисли преди 5 години
За хората,които трябва да се замислят.Държавните институции са спряли ваксинирането на животните срещу чума,така че трябва да възстанови загубите на хората.За наводненията: Когато природата го предизвика е едно,а когато немарливоста и липса на контрол на язовири,реки и всичко останало не само ,че трябва да възстанови щетите ,а и трябва да бъде глобена а заедно с държавата и ние ,че сме едни добри мулета без мозъци и озлобени и завистливи.
33
16
 
7
 
! Отговори
Канадиец преди 5 години
Тук в Канада познавам един фермер, работи много ниви с царевица, рапица. Всяка година си прави застраховка за 50 хиляди долара-да му покрие загуби и разходи ако няма реколта. Той явно знае, че държавата не е длъжна и няма да тръгне да компенсира личните му загуби. Но в БГ все чакат на държавата-болни животни, наводнени къщи и пр.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Яж си киселото мляко мен, не ме мисли :) и аз искам държавни пари за частния ми бизнес.