Порожанов обеща: Минимум 190 лв. за евтаназирано животно

Изплащането на парите ще започне от понеделеник
14 юли 2018 20:05, Анисия Иванова
85
Порожанов обеща: Минимум 190 лв. за евтаназирано животно
Снимка: БТА

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с хората в засегнатото от заболяването чума по дребните преживни животни село Шарково и съседните общини, съобщиха от министерството.

Министър Порожанов е обяснил лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози - мляко, сирене, месо.

Още по темата

Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Министърът се е ангажирал, ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, да им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
14
 
6
 
! Отговори
do 8 преди 5 години
тая баба с 3 кози ква ферма е *** ! пича дето те нахрани по-доло е прав ! От мислите ти и страстите ти съм сигурен, че си поредния "мериджей" дето не дава касово бележки на хората и си мисли, че целия свят му е длъжен ! Айде фалирай и към трудовата борса и дано да попаднеш на нормална фирма и да видиш как стават нещата !
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ще ни забрани ЕС като ние не изнасяме месо и млечни продукти, а само внасяме... Е, сега вече още повече ще внасяме...
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За болните хора няма пари, а за животните има откъде пари бе Порожанов ние данъкоплатците умрели овце ли ще купуваме .
8
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Ти не си никой да определяш кой какъв е. На кви маржове продава всяка фирма си е нейна работа. Не твоя. Малко ти е детски популизма.Тук говорим за частни ферми , които искат държавни пари. Не е справедливо към останалия частен бизнес. Дали си плащат данъците е работа на администрацията на която също плащаме от тея данъци. А съм убеден че тея ферми всичко си плащат понеже :)) я извадете 3 *** работещи там да видим на какво са осигурени :)
7
2
 
18
 
! Отговори
ss do 5 преди 5 години
когато започнете да си плащата данъците без да мислите глупости тогава можете да говорите ! когато спрете да се смятате за робовладелци и да спрете да мислите като такива тогава може да говорите ! когато спрете да работите с марж на печалба 90% тогава ще може да говорите ! да продължавам ли?
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най неблагодарнотл д да гледаш животнк й раастения в един миг губиш всичкия положен труд и ту се ... майката...
5
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4А защо не си застрахова стоката , както му е реда ? Значи производителите на зърно им плащаме при загуби , на животните плащаме , на пенсионирал се чиновник 20 заплати на куп ? Ние в частния бизнес всички на гърба си ли ще ви носим 20 години ? Иначе като е добре може да карате нови джипове.
4
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо давате пари а не животни ? за убита овца - да се дава овца . знаете ли колко трябва да изяде едно агне докато отрастне ?
3
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 То всеки така вика за бизнеса си. Това не е оправдание. Частните пари влизат в частни джобове. Няма как аз да плащам за техни загуби. Всеки бизнес има загуби ...храна или не това е бизнес с търговска цел. Ако е да ядат те се гледат 5 кози ...Като гледаш 300 кози вече е търговия и ние не носим рисковете.
2
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен #1щото с яденето е по-различно ... ако искаш хвани се ти да гледаш животни и ще разбереш :)
1
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо и на моя частен бизнес, не ми дават пари, когато ударя служебната кола и няма каско. Или оборудването ми се скапе да ми дадат лев да го оправя ? Това са частни производители , а не държавни. Печалбите от тези животни влиза в джоба им. Тъжно е но това е деуга тема. И моята фирма, ако се запали ще е тъжно ...Ама всеки ще си вдигне раменете.