По време на чума хората искат: Три оставки. Чии?

Експерти коментират темата пред Bulgaria ON AIR
18 юли 2018 09:45, Петя Славова
48

Въпреки призивите да не се политизира и да не се спекулира излишно, темата с чумата по дребните преживни животни в ямболските села провокира отново искане на оставки и напрегнат двучасов председателски съвет.

Опозицията остро критикува действията на държавата, които били незаконни. Ресорният и вътрешният министър отново потвърдиха, че всички мерки по справяне с кризата били бързи, своевременни и адекватни.

"Съгласно европейското право, ясно е казано в член 5 – когато имаме такова заболяване, трябва да се умъртвят животните в засегнатите райони. Българската агенция по безопасност на храните е действала съгласно този член", поясни зам.-директорът на Центъра за оценка на риска д-р Илия Костов.

Още по темата

Той поясни в студиото на "България сутрин", че научното становище, издадено от Центъра за оценка на риска, е независимо.

"Ние работим стриктно спрямо европейските норми. Работим по методология, спусната от европейския орган за безопасност на храните", допълни д-р Костов.

"Потърпевшите имат много критични бележки. Хората не са запознати, не са информирани. От години се знае, че в Турция има огнища на чумата. Къде е държавата? Защо не се взеха мерки? Всяко животно е ценно. Действа се доста прибързано", подчерта бившият министър на земеделието и храните проф. Иван Станков.

Според него преди да се предприеме евтаназия на животните, трябва да се направи комисия. В нея трябва да се изкажат редица висши държавници като министър-председателя, президента, министри, посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Станков е представител на протестиращите фермери. Сред изискванията на демонстрантите са 3 оставки – на зам.-министъра д-р Цветан Димитров, който е автор на Наредба 3, директора на дирекция "Животновъдство" д-р Златка Възелова и Георги Праматаров. Протестите ще продължат, докато не постигнат целта си, категоричен бе Станков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
13
 
! Отговори
АХЕ преди 5 години
Това смотано правителство, тези смотани държавни агенции, тези безумни митници са забравили какво означава санитарен и фито контрол по границите. Те са забравили, че Българо -Турската граница е първата Шенгенска граница на Европа и ния трябва да я пазим и от такива болести. Второ, нали имаме ограда по цялата граница с Турция, ерго няма как тази чума да е минал извън КПП-та. Ерго КАТО СА РАЗБРАЛИ, ЧЕ ИМА ОГНИЩА В ТУРЦИЯ Е ТРЯБВАЛО ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАДЕЙСТВА САНИТАРЕН ПЛАН ЗА ПРЕВЕНЦИЯ! КОЙЕВИНОВЕН?!
24
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Истина е, че българските работници са груби и немърливи, дуржавните чиновници най-вече..
23
3
 
12
 
! Отговори
ей младите преди 5 години
великият банкянски кормчия въведе стил на работа за цялата държава тип куче влачи самосвал. изход от положението няма но има терминал2. по света има мн прекрасни държави където си заслужава да премине животът ви. не си хабете времето. то е най-ценния ви ресурс. тук работите за боковци, ченгесари, измамници и тарикати, а те в бг не свършват никога
22
9
 
3
 
! Отговори
Оставка на всички преди 5 години
Да си ходят и да изберем нашата любима г-жа Лъжа да ръководи въпросите с чумата .
21
3
 
13
 
! Отговори
Министър Ал.Иванов преди 5 години
Румен Проржанов е за освобождаване . Той не реагира адекватно. През август 1988г тогавашния министър на земеделието и горите Алекси Иванов издава Наредба 4 за епизоотичната защита на НРБ която изисква на ГКПП да присъстват постове на ДВСК и всяко внесено болно животно да не се допуска. Наредбата я отмения 2001г тогавашния министър Венцислав Върбанов и от тогава никой на границата не пречи на внос на болни животни. Порожанов да беше изучил проблема и възтановил наредбата ама не. Еми тогава ВЪН
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е, че герб не се справят с кризисни ситуации, а действат хаотично и даже малоумно! Не могат да управляват! Нямат управленски капацитет! Не стават! Всеки друг би се справил по-добре!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5И на селяните сигурно им е омръзнало от гевезета и превземки като теб.Ако ти откраднат скъсаните чехли пред входната врата, ще ревеш с цяло гърло, че ти ги няма марковите обувки от 300лв, жалби ще пишеш, новини ще публикуваш у фейса, на "Господарите" ще се оплачеш, ама като избиха хилядите животни на хората- омръзнало ти било от селяни!
18
0
 
11
 
! Отговори
Иф преди 5 години
ИЗКАЗА СЕ ПО ВЪПРОСА И *** ЦВЕТАНОВ.ТИ ДА ВИДИШ-И ТОЙ БИЛ ВЕЩ ПО ВЪПРОСА ЗА ЧУМАТА.ЛИПСВАТ САМО ИЗКАЗВАНИЯТА НА *** ЦЕЦЖА И ЗАХАРИЕВА.ДИ КРАЯ НА ДЕНЯ И ТЕ ЩЕ ДАДАТ МНЕНИЕ.АМАН ОТ ***!!!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Източника на заразата е ЕДИН и всички знаем кой е той !
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Такива опорни точки ли ви спускат от Централата на ГЕРБ? Да плашите хората, че без ГЕРБ ще стане по- лошо?Типични милиционерски похвати- да внушавате страх и безизходица.Сайтът е пълен с герберски ***, наместени на държавна службичка, които се страхуват, че при друга власт ще загубят работата си.
15
1
 
12
 
! Отговори
Иф преди 5 години
Най-страшната чума с а Бойко и компания.Що да няма ефтаназия и за тях,според Европейските директиви?
14
3
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименМомче, аз, когато искам работя, когато трябва, т.е. когато трябва да се бута Боху Барбароху, твоят кумир, пак работя, но на друг фронт;))) Сами си го изпросихте. Защо? Защото хем сте прости и *** селяци, хем искате да управлявате 45 години. Това, няма как да стане, разберете го. Най-малкото, аз няма да ви го позволя. Няма как да оставя, живота си на решенията на вашите прости кратуни. Затова, 'Борисов 3" си отива. разберете го. Дните му са броени. примирете се!
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачСтига бе , много си смешен ей
12
3
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименСледващият мин. председател е *** Нинова, жена. За срам на Охо-Бохо, Барбарохо. Тролчета стига сте писали с клишета: Кой си ти? Кой прдлагаш? нещата са ясни. Охо-Бохо, Барбарохо си отива, идва ***. Не искате? Абе, кой ви пита, какво искате;)))
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Тиквата са по-важни Западните Балкани ,да си чеше егото,да пътешества из Европа,но не и проблемите на страната ни.Затънали сме в клоаката,но той неще и да знае.с една дума - <да му се махаме от главата>.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗдравейтеНа тези хора никой не е дал субсидия. Ти не разбра ли, че те сами си отглеждат животните?Не са по програми, не са по проекти.Абе, вие на село ходили ли сте. от офиса навън излизали ли сте?Обаче да пишете по форумите сте първи.Получавате заплати, за дето си клатите краката под бюрото по цял ден и мислите, че и другите хора вземат готови пари без да влагат труд.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гробокопач N-6 NIKAKVI OSTAVKI,A TI 10 STOTINKI SHTE SI GI POLUCISH VSE PAK,ZATOVA DRASKAI PO 1 000 PATI NA DEN-PO-LESNO E DA DRASKASH OTKOLKOTO DA RABOTISH.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато простотията вземе превес, когато простотията се превърне в култ, стигаме до това жалко положение, не просто да не знаем кое е добре за нас, а твърдо да отказваме да проумиее защо е добре. Явно сега се пробутва инфантилната теза, че с цупене, реване и розови лозунги, епидемията ще бъде унищожена.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusСамо едно ми кажи. На негово място кого предлагаш? *** с Р.Овч или костовистите? А може и Доган? Те и Путин искат да сменят. Смениха Садам, Мубарак, Кадафи, Янукович и т.н.. В Турция вкараха генералите в затворите. Давай!
6
2
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Тия хватки "горят бушоните", Охо-Бохо, ги е научил по милиционерските школа. Да, ама не. Ние сме малце по-умни от милиционерите и ДС-офицерите и му искаме оставката, на банкянският милиционерски ***! Оставка, оставка, оставка, оставка... Борисов, оставка, оставка, оставка...!