По време на чума хората искат: Три оставки. Чии?

Експерти коментират темата пред Bulgaria ON AIR
18 юли 2018 09:45, Петя Славова
48

Въпреки призивите да не се политизира и да не се спекулира излишно, темата с чумата по дребните преживни животни в ямболските села провокира отново искане на оставки и напрегнат двучасов председателски съвет.

Опозицията остро критикува действията на държавата, които били незаконни. Ресорният и вътрешният министър отново потвърдиха, че всички мерки по справяне с кризата били бързи, своевременни и адекватни.

"Съгласно европейското право, ясно е казано в член 5 – когато имаме такова заболяване, трябва да се умъртвят животните в засегнатите райони. Българската агенция по безопасност на храните е действала съгласно този член", поясни зам.-директорът на Центъра за оценка на риска д-р Илия Костов.

Още по темата

Той поясни в студиото на "България сутрин", че научното становище, издадено от Центъра за оценка на риска, е независимо.

"Ние работим стриктно спрямо европейските норми. Работим по методология, спусната от европейския орган за безопасност на храните", допълни д-р Костов.

"Потърпевшите имат много критични бележки. Хората не са запознати, не са информирани. От години се знае, че в Турция има огнища на чумата. Къде е държавата? Защо не се взеха мерки? Всяко животно е ценно. Действа се доста прибързано", подчерта бившият министър на земеделието и храните проф. Иван Станков.

Според него преди да се предприеме евтаназия на животните, трябва да се направи комисия. В нея трябва да се изкажат редица висши държавници като министър-председателя, президента, министри, посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Станков е представител на протестиращите фермери. Сред изискванията на демонстрантите са 3 оставки – на зам.-министъра д-р Цветан Димитров, който е автор на Наредба 3, директора на дирекция "Животновъдство" д-р Златка Възелова и Георги Праматаров. Протестите ще продължат, докато не постигнат целта си, категоричен бе Станков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZASHTO SELYANITE SI POZVOLYAVAT DA ISKAT OSTAVKI?NIMA TREBVA DA IZTROVYAT NARODA.KATO NE IM HARESVA DA NE GLDAT GIVOTNI,OMRAZNALO MI E OT TEZI SELYANI.
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунето да съставяло комисия! Царе сме на комисиите и тупането на топката.И дотогава цяла България под карантина. Тръгнаха да намаляват болниците.Не може. Тръгнаха да съкращават раздутия персонал на БДЖ. Не може!Да намалят мнимите инвалиди. Не може! Ами да оставят цялата страна да пламне и за 2 год.да спрем животновъдството и да фалираме всички ферми в България. И същите тези дето не слизат от телевизорите,ще забравят какво са говорили и ще питат защо не е била пресечена заразата в началото.
3
4
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До zeusТочно така. Оставката трябв ада е само една, на Бай Тиквунер Банкенски! Всичко надолу, след това лесно се сменя. Още повече, че тези хора от претестиращите, явно с агербери, щом смятат, че Бойко е добрият, а подопечните му кадри са лошите. Няма такова нещо. Щом подопчените кадри са лоши, няма как върхът да е добър. Оставка!
2
12
 
4
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Аз не разбирам даваме им субсидия на фермерите а те си продават стоката на вън ние не ядем а плащаме субсидия
1
5
 
20
 
! Отговори
zeus преди 5 години
И една е достатъчна, на Бай Тиквуний Банкянски ;)