В защита: Родители си искат директорката, отказала прием на ромчета

Величкова е в отпуск, но я чака наказание
19 юли 2018 07:10, Петя Славова
64

Родители и учители организираха протест и събират подписка в защита на директорката, която отказа да приема повече ромски деца в училището си в Благоевград, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Припомняме, че преди време директорът на 9 СУ Василка Величкова, обяви това с пост в социалните мрежи.

Според Регионалното управление на образованието това обаче не е редно. Величкова сега в отпуск, но след като се върне на работа, тя ще бъде посрещната с наказание.

Според директорката "квотата" за ромски деца била запълнена, а страхът е българските родители да не "изтеглят" децата си. В училището са записани под 10 деца, което означава, че може дори да не се сформира паралелка.

В студиото на Bulgaria ON AIR казуса коментираха Янка Такева от Синдиката на българските учители и Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение "Инициатива за равни възможности".

"Убедена съм, че Регионалният инспекторат по образованието, който направи проверка, ще излезе с решение, но вярвам, че директорката е спазила наредбата на МОН за териториалното разпределение - от кои територии училището има право да приема ученици", заяви Янка Такева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имахме две ромчета в класа. По онова време (края на 80-те) до трети клас не се оставаше да повтаряш. Е, тези двамата още в 4-ти клас останаха.Колко е била добра системата е спорно - до този момент аз не помня да съм имал учители роми, да ме е лекувал ром, или да съм видял в държавна институция ром.
20
2
 
24
 
! Отговори
До sas преди 5 години
Аз също съм учил в класове с роми през различни периоди. От 1-ви до 4-ти клас бяхме кажи речи смесени и не сме имали големи проблеми помежду си заради крехката възраст, но една немалка част от ромчетата изпаднаха като брулени круши от учебния процес. В по-горните класове ни разделяха, тогава в ромските класове също имаше изпадащи, горе-долу същия процент, който от тях искаше да изкласи, изкласяваше общо взето. Ако е имало междуетнически проблеми, те винаги бяха подклаждани от определени хора.
19
12
 
14
 
! Отговори
УХА преди 5 години
ЧУМАТА НА БЪЛГАРИЯ СА ГЕРБ....ТЕЗИ СЪСИПВАТ УМИШЛЕНО СТРАНДЖА--ПЛАНА ЗА ЗАСЕЛВАНЕ С АРАБИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ИНДИВИТЕ Е В ХОД..БОКО Е ПРЕДАТЕЛ --СЪПОСТАВИМ С ВАСИЛИИ 2-***!!!
18
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До sasНедей да лъжеш.Аз съм учил до 8-и клас с ***.И те бяха 5-6 човека от 30,ама разваляха дисциплината на целият клас,постоянно се караха помежду си или с другите ученици,нищо не учеха.Никаква интеграция нямаше.
17
39
 
9
 
! Отговори
sas преди 5 години
Като ученик в Сливен през 90те имаше програма за интеграция, която трая кратко. В моя клас от 25 деца - 5 ромчета. И никога не сме ги изолирали и деляли, напротив. Децата най-лесно се интегират. Проблемът е предубежденията на родители/възрастни. Кое е за медал на този директор? Късогледството? Проблемът с интеграцията на ромите няма да изчезне, като ги отричаме и изолираме.
16
2
 
33
 
! Отговори
Козяците преди 5 години
Застъпиха на смяна. Грантаджийчета, я кажете колко роми имате за приятели, гаджета, колеги?
15
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази пълничката жена ако на нея и се случи да й дискриминират децата дали ще продължава така да мисли, че няма дискриминация.
14
2
 
42
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
Има поговоркаИзпуснати са първите 7 годиниНе може да учат заедно деца, които имат първите 7 години и такива които нямат вредно е за тия които имат първите 7.
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът не е дискриминационен а е, че не може да принуждаваш които и да е да търпи някои да го тормози защото виждате ли на него са такива разбиранията да мачка другите.Ще кажете това са малки деца, но не е така защото възпитанието се формира в семейството и докато едните са възпитани да не лъжат и крадат да уважават другите не да се бият а другите обратното.АЗ съм на години и миналия месец се оставих да ме излъже един дърт ***, които се представи за майстор на покриви и ми даде ниска цена
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера минах покрай офис на фирма за бързи кредити. Отпред пушеха трите служителки. Едната беше ромка. Като гледам с каква скорост се изнасят хората през терминалите, ромът от твоя град може и прав да се окаже.Няма да изчезнем, де, просто ще сме другаде :)
11
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В моя град вчера един от етноса на улицата крещеше, че сме щели да видим и скоро щели да останат само те, а ние да сме изчезнели.
10
3
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Има си училища за тях ,стига вече с тези истерии ;) !!!
9
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече не знам с тези роми. Ако не учат - защо не учат, по байтошово време били учели. Ако учат - защо учат точно в това училище, а не другаде. Няма угодия.
8
4
 
31
 
! Отговори
.... преди 5 години
Защото анонимен, в чужбина децата се приемат само по териториален принцип и всяка класа си живее затворена в нейния квартал. Те само пеят за интеграция, но като им видиш класовете в музеите- или са само от местни, или са само от ''... '' и тук таме някое бяло дете, което в повечето случаи е славянче. В редки случаи където има смесено население, класовете са за деца с майчин език и интеграциони.
7
66
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази защо не пробва да работи в чужбина. Да видим какво ще стане ако прояви дискриминация спрямо някого там. Това е българският манталитет знае, че в чужбина биха я осъдили дори не само да я уволнят, а тука тя знае, че законите не се спазват и си разкарва коня както си иска тази госпожа.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Янка е вечна
5
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те вместо медал да и дадат, ще я наказват.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията само едно не ми е ясно - как Янка Такева още ръководи СБУ? Тази надмина японякия император по години управление.
3
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки човек има пълното право да отказва да приеме различния и това не е дискриминация, а по-скоро мнение с последици.
2
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те ромчетата така и не ходят на училище, какво се притесняват родителите