Училището с отворени врати за всекиго: Всички етноси – равни в 59-о СУ

Деца от Иран, Ирак, ромчета - всички са добре дошли
14 юли 2018 09:30,
33

След случая в Благоевград, където директорка публично обяви, че няма да записва деца от ромски произход в училище - пример на другия полюс. В 59-о училище в столичния квартал Малашевци директорът и учителите приемат нежелани другаде деца. Там 90% от учениците са роми, има и 9 деца от Афганистан и Иран, които през есента ще прекрачат училищния праг.

Към момента учениците са 270. Учебната година там започнали и 24 деца бежанци. 9 останали, а останалите заминали със семействата си.

Училището е обявило прием на две паралелки в първи клас. Има интерес обаче само от 23 деца – всички ромчета, въпреки че според данните 84 деца от квартала би трябвало да се запишат във "Васил Левски".

Директорката разбира мотивите на родителите, но съвместната работа на местните деца с мигрантите показва, че повод за притеснение няма, пише Bulgaria ON AIR.

12-годишната Магдалена е в 59-о училище вече 6 години. Свикнала е, близо ѝ е до вкъщи и е намерила много нови приятели.

В класа на г-жа Калина Антонова има едно момче от Афганистан и едно дете, което е етнически българин.

А от новата учебна година 59-о училище ще учи децата и на занаят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
......... преди 5 години
.... и сега докато една директорка се чуди как да се изявява по медиите, близо 60 деца ще трябва да пътуват по час за да ходят на училище, в което и да научат нещо. И това само защото са се родили от неправилния етнос- българският.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Училището се посещава само от деца от малцинствата - всъщност само от едно малцинство. Районния полицейски инспектор има офис в сградата. Тъй като нямаше деца в квартала, директорката реши да записва скандинавчета които дори нямат регистрация в София и ей ти резултата - нон стоп рекламира училището по разни сайтове, то си стана *** училище
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българин и етнически българин е абсолютно едно и също! Не е нужно да слагате терминът "народностен" ("етнически" - на гръцки) пред народността на човек. Ако някой е от ЧУЖД произход, то той НЕ е българин, дори и да е с българско гражданство.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От малки започва разделянето и после се защо не се уважават а се мразят децата ,при нашето време нямаше такива работи,всеки си ходеше във кварталното училище и си имахме приятели от всеки етнос.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз 13Това е истината- училището не може да събере ученици. Догодина ще са още по- малко. Следва съкращение не учители. Да дойде Такева да реве, че нямало учитили и да агитира абитуриентите да записват ВУЗ с педагогика.
18
2
 
9
 
! Отговори
Да не дава заплати преди 5 години
Каго 90% са ро*ми няма да идват на училище и учителите няма да вземат заплата. Сигурно това иска директорката. Тя иначе като директорка заплатата си я взема.
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директорката прави реклама че 59-о училище ще раздава дипломи за неграмотност което право и дава делегирания бюджет, защото това е целта на МОН-унищожаване на образованието и бълване на неграмотни с дипломи.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% и отгоре ромчета, каква идилия ни описват само. Още малко и ще ни кажат, че така трябва да се развива България. Само ромчета, а българчетата в чужбина или неродени. *** ти и бъдещето.
15
1
 
20
 
! Отговори
Ко стаа преди 5 години
.....Училището е обявило прием на две паралелки в първи клас. Има интерес обаче само от 23 деца всички ромчета, въпреки че според данните 84 деца от квартала би трябвало да се запишат във "Васил Левски".С две думи - Отчаян опит на директорка да събере нужните и първоклацници и отчаяни родители знаещи какво е да се живее с роми и правещи опити поне в училище децата им да нямат досег с тоя етнос . Защо ли ? Липса на толерантност или горчив опит.
14
8
 
14
 
! Отговори
oOo преди 5 години
Бягайте от България! След 1-2 години ще забравиш и майчиния си език.
13
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Училището не може да събере ученици, пред закриване е затова му правите реклама, само че лоша
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите под статията опровергават твърденията в статията :)
11
0
 
37
 
! Отговори
Странно... преди 5 години
...всички етноси равни, а българчета в школото няма....
10
3
 
32
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Правете се на толерантни, правете се. Като ви цъфнат на вратата със ножовете друга песен ще пеете. Лошото е, че ще го отнесат децата ни заради някакви полухора от НПО-тата мислещи се за богове.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас, никога няма да си запиша децата там.
8
1
 
3
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Анонимен 2, 6, 12 - един и същПърво научи азбуката - това ще ти помогне донякъде и да мислиш, пък после се опитай да пишеш.Това, дето го пишеш за обичта, е вярно - да си видял или чул за страна и хора, където обичат такива като тебе?
7
1
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
"Житан"-а са на практика и те бежанци,в случая ни дават за пример пълно училище с бежанци.Някой нещо да не е разбрал?
6
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** да се интегрират ,тоест да спрат да "берат" кокошки , а да се научат да прибират милиони или да бъдат честни ,бедни и глупави.
5
4
 
36
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Пропаганда, тип "Работническо дело". Защо ромите са мразени и в другите държави освен България? Не може всички да са ксенофоби, а те - невинни жертви!
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И между другото какви са тези дето пишат на шльокавица?Ами вие самите не искате да ви обичат. Вие самите правите така, че да ви мразят. Вие самите всеки ден, всеки час го правите. И не само в България, а навсякъде по света, като се каже вашата народност и хората изтръпват.Има и свестни сред вас, но мнозинството сте си такива, така ви харесва, вие не искате да се променяте, искате да сте си такива, да берете, да се возите гратис, да не учите, че е трудно, да не се развивате,да си седите в калта