Производители: Зеленчуците – внос, къде са парите от ЕС?

Стопаните плашат с протести заради орязан бюджет
Обновена: 4 авг 2018 08:32 | 4 авг 2018 08:32, Веселина Йорданова
59
Производители: Зеленчуците – внос, къде са парите от ЕС?
Снимка: архив, БулФото

Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо, с което иска спешна среща с ръководството на земеделското министерство и промяна в бюджета, определен за подпомагане на сектора.

Производителите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови на протестни действия, предаде БНР.

Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци е обсъждана в работна група, ръководена от заместник-министър Вергиния Кръстева.

"Тя ме уверяваше в тази работна група, че промени в бюджета за оранжерийното производство няма да има", казва Атанас Кунчев от Асоциацията. Когато виждат какво предложение България е изпратила до Европейската комисия, идва неприятната изненада, защото бюджетът бил орязан с милион и 200 хиляди.

Според производителите някой в Министерството по традиция не си е свършил добре работата. "Или небрежност, или умишлена манипулация", твърдят те.

Ако отрязаните милион и 200 хиляди лева не бъдат изплатени под друга форма, това ще доведе до свиване на българското производство:

"80% от плодовете и зеленчуците в България, които консумират българите, са внос. Какво може да стане? Ще станат 85%. Идеално. Парите, които дава Европа, не са в българско производство, а някъде другаде. Писна ни вече от схемаджийство в земеделието", казва изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители Атанас Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
16
 
! Отговори
Богдан Божинов преди 5 години
Защо не обясниш на този присмехулник, дето уж всичко знае ,че хранят прасетата с рибено брашно,за по евтино от пшеничното. До Анонимен
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Гошу, преди да даваш акъл се научи да спазваш елементарна лична хигиена. Вчера обясняваше, че *** като готвела свинско, то миришело на риба.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В икономиката всичко е въпрос на сметки. Ако един фермер произвежда 10 хиляди литра мляко при субсидии от 10 стотинки на литър в България и от 10 цента на литър в Германия, германския производител ще печели по 1000 лева на ден или 365000 лева на година повече от българския. Заради разликите в субсидиите фермите в ЕС процъфтяват, а в България изчезват и сега имаме 5 пъти по малко селскостопанско производство отколкото през 1989 г и 3 пъти по малко дори от 1939. Да живеят Западните Балкани.
27
12
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Уау! Думата "пуtинoид" е цензурирана :))) Ами да, тя си е незензурна и не само, срамна дума е
26
16
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 26Ама кажи къде точно и кой плаща, че да ида да пусна молба да взимам и аз някой лев, а не само да ви храня за кеф вас, путинoидитe :))) И да те питам, къде са тези колонизатори? С кой закон точно ни забраниха производството, кога се е гласувало това? :) Ах, че сте ми простички, чак ме кефите :))) Геноцид няма ли? Рептилите и илюминатите, те са в основата, нали? И мани, мани, ами ви пръскат с кемтрейлс....ха-ха-ха :))) Ако знаете само колко сте смешни отстрани :)))))))
25
12
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 26Ама кажи къде точно и кой плаща, че да ида да пусна молба да взимам и аз някой лев, а не само да ви храня за кеф вас, *** :))) И да те питам, къде са тези колонизатори? С кой закон точно ни забраниха производството, кога се е гласувало това? :) Ах, че сте ми простички, чак ме кефите :))) Геноцид няма ли? Рептилите и илюминатите, те са в основата, нали? И мани, мани, ами ви пръскат с кемтрейлс....ха-ха-ха :))) Ако знаете само колко сте смешни отстрани :)))))))
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошу, това, дето го пишеш срещу заплащане и кИфтета, е толкова безсмислено, колкото и никът ти. Навремета нямаше Путин, нито кега той се меси в политиката ни, но България произвеждаше и изнасяше селскостопанска продукция. Сега ни колонизираха, забраниха ни производство и износ и ни завряха в калта, да ядем храната, с която байовците-господари не хранят дори животните си.
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само плодовете и зеленчуците ли са внос? Всички храни с изключение на хляба са 80% и нагоре внос.
22
2
 
15
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
До ГoшуТи освен да цъкаш тук умни предложения, някога произвел ли си нещо, знаеш ли поне домате с колците ли се берат или само с шумата?
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един пишман икономист твърди, че субсидиит от ЕС са средни и трябва да ги спрем. Е това ще ни направи *** номер едно. Умнико я обясни защо не отглеждаме ягоди у нас, а ги отглеждаме на чужди нискокачествени земи в Гърция, а после субсидираната и по евтина продукция се продава у нас за сметка на нашата.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 200 000 ще свършат добра работа на следващите Избори ...............хаха
19
21
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Да се проведе анкета сред производителите. Тези, които смятат че Европа, ЕС и НАТО са зло, да ги изпратят да просят пари от най-богатото Джудже в света - милиардера путек. Тези които са европейски настроени, само на тях да дават субсидии. Ами така де, не може да плюеш по някой, докато просиш пари, нали, другаре? Мисля, че и вие сте съгласни с мен.
18
0
 
14
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
E,4E KADE BILI PARITE? TAM ,KADETO OTIVAT VINAGI,V NEKOE DZOB4E.
17
1
 
14
 
! Отговори
ОХОООООООООО преди 5 години
И КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ БОКО И БАНДА....САМО ДАЛАВЕРИ....
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро, след клането на животни, ще питаме същото за млякото и сиренето.
15
0
 
22
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
В Германия сега през октомври ще се изплашат Обещетение на Земеделските производители заради сушата в Германия а къде са парите в Блгария питайте тези които избирахте на Избори вашите Управляващи
14
0
 
35
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Софиянец Приятелю, това, което предлагаш, може да е само хоби, разнообразие, но не и начин на съществуване. Най-много да си направи младия човек 5-6 пъти салата, или да сложи малко буркани паприкаш или лютеница, ако знае как.Може да гледа само това, което е заградено и е в двора му.Не и навън, по много причити. Въпросът е, защо се допусна, страна, която може да произведе всичко, да внася, и защо вносът е десетки пъти по-евтин от родното производство.Жокер-много прекупвачи през 150-300%...
13
0
 
23
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Върви опитай да видиш какво е пък тогава приказвай.Със селскостопански техникум водещ специалист в областна дирекция,по незапознат и от мен.Вярно глупости но големите пари не стигат до хората нищо че и ти кандидатстваш.Минават само проекти които ги пишат определени хора иначе проекта ти колкото и Добър да е не минава.
12
4
 
27
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Затова съветвам младите да ходят на село, да се научат на земеделие, малка градинка - домати, краставички, магданоз.Капитализмът е убийствен в алчността и жестокостта си,лечение с билки и никакви болници и лекариЗемя и природа, БГ е най-добрата в ЕС.Ще дойде време, когато качествената храна ще е въпрос на оцеляване.Добрите хора ще бъдат възпитавани на село.Защото градския човек, за оцелее в София трябва да е агресивен, алчен и ***"ак.Земята ще спаси БГ и българите.Ако искаме да оцелеем
11
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В държавен фонд земеделие старши специалист не различава пшеница от ръж.В областните хора на дпс и бсп и наши деца. които се мотаят а има и едри производители децата им там работят и парите отиват при тях.Кооперациите са с предимство,минавали са уж за по напряко през нивата ми и всичко е унищожено.Ако се оплаче в областната служба защитават тях нищо че са ти унищожили труда.Председателите на кооперации пак определени нащи