Подписваме договор с пенсионния фонд и чакаме... парите!

Средно на година се пенсионират около 90 000 у нас
Обновена: 10 авг 2018 20:01 | 10 авг 2018 08:50, Петя Славова
154
Подписваме договор с пенсионния фонд и чакаме... парите!
Снимка: архив, Булфото

Поне 30 000 жени горят с втората пенсия. Причината за това е, че първите, които ще имат право да се възползват от преференциите на частните фондове през 2021 г. ще бъдат от нежния пол, съобщава "Монитор".

Средно годишно у нас се пенсионират по 90 000 души, като половината са жени. Тези от тях обаче, които са се осигурявали на средния доход в индивидуалната си партида ще имат натрупани 7874,42 лв., става ясно от изчисленията на социалното министерство.

Още по темата

Сумата ще бъде по-малка, от необходимата за получаване на пожизнена втора пенсия, защото периодът на внасяне във фонда е бил по-кратък. Това е така, защото месечният размер на сумата, на която имат право, ще бъде по-малка от 20% от минималния размер на пенсията. Вместо това ако натрупаната партида не позволява изплащането на този размер, ще има възможност да се сключи договор за разсрочено плащане за период от 5, 10 или 15 години, обясни социалният министър Бисер Петков.

При него месечната вноска може да е между 20 и 100 % от размера на минималната пенсия. Това означава, че тези, които изберат да получават втората си пенсия разсрочено в рамките на 10г. месечно ще вземат по 76,93 лв. Ако по време на разсроченото плащане човекът умре, наследниците му получават остатъка. Тези пък, чиято партида не надхвърля трикратния размер на минималната пенсия ще могат да я получат накуп. Чак през 2024г. новите пенсионери ще могат да получават втора пожизнена пенсия в размер на 60.60 лв.

При тях натрупаният капитал в индивидуалната им партида ще бъде 10 810,92 лв. Промените в Кодекса са социално осигуряване, които предлага министър Бисер Петков пък предвиждат пенсионните дружества да бъдат задължени да гарантират минимален размер на допълнителната пенсия, който ще се изчислява на базата на реално събраните осигуровки по партидата.

Ако доходността е положителна, размерът щял да бъде по-голям, допълни ресорният министър. За целта ще се подписва пенсионен договор с фонда, в който ще се определя начинът на плащане и гарантираната минимална сума. С измененията се предвижда да имаме право да получим сумата от частните фондове 1 г. преди навършване на пенсионна възраст, а не както беше до сега 5 години по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като има отрицателна доходност, фонда да връща парите за управление. В крайна сметка не се е справил успешно с управлението и е натрупал дефицит. И защо парите за управление не са обвързани с доходността? Примерно % от натрупаната печалба да е за фонда, а не процент от вноските.
15
1
 
38
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен12 ако продължаваме така, с това управление, тия темпове на развитие, и икономическо, и демографско, родените след 1980-та или въобще няма да взимат пенсия, или ще е пенсия от друга държава, както щеш, така го разбирай.
14
2
 
56
 
! Отговори
Циник до 4 преди 5 години
"...ще взимаш пари до живот и ако се споминеш - остатъка го взимат наследници..."-----------Ще взимат - от трите по-дългия!Майка ми след над 40 години работа ( последните 37 на 3 смени ) взе 168лв. пенсия...2 години след това - множество мозъчни удари...18 месеца едностранно парализирана...почина...и на баща ми дадоха от пенсията и огромната сума от 10лв.Бягайте - докато сте млади!
13
3
 
12
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
А ако доживееш до 120 години?
12
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Къде са парите???
11
0
 
44
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Същото е и със здравните осигуровки.
10
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще трябва да минат още 10 години, за да се замислят *** за последиците от неплащане на осигуровки. Засега нямат капацитета. Аз нямам 30 и отдавна съм задминал тази сума. Така или иначе, сме закъснели с 50 години за втората пенсия, първите, които ще взимат някакви нормални пари са родените след 1980г и то, ако са се осигурявали на реалната заплата.
9
1
 
55
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен А каквостава, ако цял живот си се осигурявал, към НОИ, и починеш след първата пенсия, или преди нея? Наследниците пият една студена вода, а си внесъл един апартамент пари на държавата...
8
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна ви разправям че парите от втория фонд отдавна са "усвоени" от гербавата клика, а вие не вярвахте!Сега почнаха да измислят причини кой за какво горял! Накрая ще се окаже че всички сме изгорели, ама ще е късно, гербавите големци отдавна ще са избягали по Европа
7
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако доходността е положителна, размерът щял да бъде по-голям..."Значи въвеждаме понятието "отрицателна доходност", защото "загуба" е прекалено груба дума.... ахахахахах. Пак ни прецакаха(вие друго очаквали ли сте?)
6
0
 
73
 
! Отговори
пак аз ??? преди 5 години
Обирът на народа продължава, къде ми е файдата да събера за 30 години 25 хиляди, да платя 3-4% за поддръжка на фонда, да загубя още поне 2%/ГОДИШНО от инфлацията и да ми ги изплащат като част от пенсията? ... Хъммм
5
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е пенсионна система, а стригане.
4
2
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Няма да се върна. Не пак, а отново....
3
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жива порнография, ако натрупаш минимума- ще взимаш пари до живот и ако се споминеш - остатъка го взимат наследници- и тъй като това не е изгодно на застрахователите сега раздуха възможността да се прехвърлиш при НОИ ,та да плаща държавата нали уж втората пенсия я направиха именно за да може НОИ да си отдъхне.....
2
1
 
87
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Пенсионират се средно по 90 000, а се раждат по 40-50 000, като от тях остават в България само около 30-35 000 сигурно, а не се и знае колко са българчета... След години кой ще пълни бюджета за пенсии? Дефицита ще е страховит! Направо не ми го побира ума как я мислят социалната политика...
1
5
 
45
 
! Отговори
Няма да се върна преди 5 години
***.аха ли ви пак? :))))