Зинаида Златанова: Сривът на Търговския регистър – гаф!

Дефектът не бил в некачествената техника, настоява тя
16 авг 2018 11:15,
94

Точно седмица измина след като Търговският регистър се срина, към момента той все още не може да се използва напълно. Очаква се пълният достъп до системата да стане възможен през следващата седмица.

Сривът на една от най-важните системи в страната веднага се превърна в комедийно-драматичен сюжет, а времето, в което системата не работеше, се отрази на стотици търговски и юридически сделки.

Заради дефектът заваляха и искания за оставки, последваха и пресконференции, на които стана ясно, че проблемът е технически. Кой и как допусна да изгорят четири диска с 25 терабайта ценна информация?

Пълно безобразие. По този категоричен начин определи ситуацията бившият министър на правосъдието и вицепремиер Зинаида Златанова. Според нея крахът в системата е в резултат от много дълго неглижиране на основните функции на Министерството на правосъдието.

Още по темата

"Това е високотехнологичен център от национално значение. По мое време се дублираше в реално време операцията и веднъж седмично се дублираше втори път. Така няма как да се загуби информация. Огромна "заслуга" на сегашния министър е, че не може до такава степен да се партизанства в администрацията. Когато сте назначили некомпетентни партийни кадри, няма какво друго да стане освен гаф, бъг в системата", заяви Златанова пред Bulgaria ON AIR.

Отговорните за проблема лица твърдят, че са купувани некачествени технически средства, но според Златанова това не е истина. Бившият министър настоя, че дефектът е в системата на работа.

"Не може да давате на едни и същи фирми да поддържат регистрите, базата данни, софтуера и хардуера. Би следвало да бъдат възлагани на отделни фирми. Изключителни безобразия", подчерта Зинаида Златанова.

Тя отбеляза, че подобни гафове ни отдалечават от Шенген и прогнозира, че в близките 10 години няма да има развитие по темата.

Вчера на заседание в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев предложи създаването на единно хранилище за данните от всички държавни ведомства.

"Това не ви ли се вижда като голяма глупост? Да сложим на едно място цялата информация за държавата... Много жалко, че така пропадна всичко", коментира предложението Златанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа няма безплатно лечение! Не лъжи или прочети ако не знаеш!
29
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от ЦК на ГЕРБВиновен е, защото пак се опитва да дойде на власт. А регистърът явно е хакнат от хора на БСП. Ваши хора!
28
1
 
16
 
! Отговори
От IT сектора преди 5 години
Ако знаете какви луди пари дават за ненужен софтуер и хардуер държавните учреждения. Да не говорим че цените към тях са в пъти по големи. Готиното е, че понеже плащащите не са наясно с реалните цени може да се минава и с минимални рушвети.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от ЦК на ГЕРБ"Не бе - Орешарски е виновен."---И Станишев, и Станишев! А, пък Костов ги е подкукуросал, знам аз! :)
26
0
 
19
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Затворници бягат , регистъра хакнат ......,но министъра с рабфак е нрзаменим и несменяем !!!! А щом са извикали ДАНС проблема не е само в счупен прозорец ! А защо шефката на регистъра не е вън, за да не пречи на разследването, а се прави на ценен помощник ? Е по - скоро реторичен въпрос!
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в чужбина и питам-защо когато пусна българска телевизия по време на реклами виждам само банки отпускащи кредити,разни печалби от талончета,лекарства за стави които"магически"премахват болки?На кредит ли живеете,след като печелите достатъчно от лотариите и защо не си лекувате ставите в лекарските кабинети,да не би здравеопазването ви да не е безплатно защото в страните от З.Европа е безплатно и лекарствата предписани от лекар са с намаление от 50 до 80 % ? Овце ли сте,че избирате все комуни
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджийската орда вън от властта!!!
23
10
 
2
 
! Отговори
Валери преди 5 години
До 22. Глуппак, мигрантите ни заобикалят, защото не ги пускаме. Не влизаха ли преди 2-3 години на талази.
22
3
 
14
 
! Отговори
от ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Не бе - Орешарски е виновен.Как така не сте разбрали още.
21
7
 
4
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 20 червендалест анонимник. Абсолютни глуппости си написал, но те някакси страшно ми пасват на управленията на БСП.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ.ДОРИ И МИГРАНТИТЕ Я ЗАОБИКАЛЯТ ОТДАЛЕЧ.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарката партийна секретарка Цецка, вашата майка, се проваля по всички фронтове: От затнворите затворниците си тръгват, когато си искат, корупциатка е на високо ниво, няма съдебна реформа, търговският регистър се провали, назначава разни некадърни калинки и султанки и още не е подала оставмка по непригодност.На това му се казва *** герберастки.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той вече и топка не е способен да рита, откакто натрупа тези сланини.
17
2
 
11
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Гаф е тая кака Ц.Ц. да пръдне в операта , ама тя в тоя ресторант не ходи !
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМА НЕЩО МНОГО НЕЧИСТОПЛЪТНО В ИЗДЪНКАТА С ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР.НО ТО КОЕ ЛИ Е ЧИСТОПЛЪТНО В УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ?
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 1Щом се прави на компетентен по всички въпроси тоя *** и на всяко гърне меродия - да решава проблемите в държавата - не само да рита топка с Бистришките тигри.
14
1
 
24
 
! Отговори
:) преди 5 години
Трябва да си уникален дървар, за да създадеш система за 6+ милиона, която да зависи от 4 изгорели диска. Във фирмата ни се правят бекъпи на всеки 4 часа, като се съхраняват на отделни дискове локално и паралелно в Интернет на чужди сървъри предлагащи бекъп. И става въпрос за малка българска фирмичка, не за Търговски регистър на цяла държава. Скъсаха нервите на хората и предизвикаха огромни загуби. Не оставки, а затвор трябва да има за такива некадърници.
13
17
 
6
 
! Отговори
Въпрос ? преди 5 години
Тая Зинаида (името и що е руско?), не беше ли някаква във фалиралото правителство начервения Орешарски ? Нямам повече въпроси...
12
1
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
За едно е права. Решенията се вземат от некомпетентни хора.Затова се създават имитации на дейта центровеИстински са само парите
11
5
 
24
 
! Отговори
Вариантите преди 5 години
Вариант 1: Майката на Нацията - чичо Цецка РабФака е назначила прекалено много Калинки и няма кой да свърши работата. В следствие на това се получават такива УНИКАЛНИ издънки. Вариант 2: Някой извършва манипулиране на данни в Търговския регистър, за да се замете нещо грандиозно голямо (като фирмите източили КТБ примерно). И в двата случая ГЕРБ трябва да подадат оставка.