Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!

Един от основните проблеми е, че собсвениците не плащат за поддръжка
21 авг 2018 19:30, Петя Славова
164
Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!
Снимка: архив, Булфото

98% от жилищата у нас са частни, което от една страна е проблем, а от друга страна е възможност. Защото, когато са частни, се нуждаят от обновяване, което е отговорност на техните собственици.

В същото време 1 200 000 жилища у нас са необитавани, а 40 % от населението живее в пренаселени имоти. Това стана ясно по време на семинар в Пловдив на тема "Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи, чрез Национална жилищна стратегия 2018 – 2030", в който участва зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова, предаде "Монитор".

По думите й собствеността от една страна е инвестиция, ресурс, който собствениците омаловажават в България, но също така, бидейки актив, се нуждае от постоянна поддръжка. Това е един от основните идентифицирани проблеми в проекта за Национална жилищна стратегия.

Още по темата

Жилищният фонд у нас е доста застаряващ и дори компрометиран поради неправилна поддръжка в последните 20-30 години. "Политиката, която държавата може да прилага в тази посока, е разбира се да създаде механизми, било то финансови или законодателни, които да насърчават собствениците да изпълняват задълженията си по закона", уточни Крумова. По отношение на конкретния проблем със сегрегираните райони в немалко общини у нас проблемите са по-големи. На първо място има неуредени въпроси със собствеността на земята и с правото на тези граждани да бъдат настанени точно там, а сградите са без строителна документация и законово не са въведени в експлоатация.

Една от предложените политики за дейност в Националната жилищна стратегия е въвеждането в експлоатация на необитаваните жилища у нас. Според Малина Крумова трябва да се създадат стимули и механизми, така че гражданите, които притежават необитавани жилища, да бъдат стимулирани, може и чрез по-ниски данъци, да ги предложат на наемния пазар.

Това пък да доведе до отдаването на имота на по-ниска наемна цена. „От една страна имаме 1 200 00 необитавани жилища, а от друга – 40% от населението живее в пренаселени жилища. Това са парадоксални аспекти на жилищната политика. Със сигурност не говорим за отчуждаване, за отнемане на тези жилища, а по-скоро за данъчни и финансови стимули те да бъдат предлагани и да бъдат използвани за това, за което са създадени”, обясни Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
10
 
! Отговори
Ухаа! Ухаа! Ухаа! преди 5 години
Не говорят за отчуждаване ли?Само да ги чуе кака Корни! Веднага ще опищи орталъка, че ако социалистите бяха на власт, тези над 1 милион празни жилища щяха да бъдат раздадени на онези, които нямат такива! Наеми лиии? Нетрудов доход лиии? А Белене?!Собственост на земята и сгради без документация лиии? Веднага общинската и частната земя, върху която има сгради без документация, ще са дарят на онези, които са си изградили там коптори без разрешение! Водата и тока - за сметка на данъкоплатците!
21
10
 
6
 
! Отговори
Викам кутките преди 5 години
путин путин путин путин путин путин путин путин путин путин путин путин путин путин путин путин путин путин путинрусия русия русия русия русия русия русия русия русия русия русия русия русия русия русия русия русияНа *** 20 сирените вече вият тревога!
20
2
 
27
 
! Отговори
бо тик вун преди 5 години
спокойно ще ги запълним - Изперкел вчера ми нареди да си приберел 150 000 бежатеца, дето сме регистрирали. след 1 година ще гласуваме закон за обединяване със семействата им и тези 150 000 ще докарат още 1 000 000 баби, дядовци, братчеди и т.н. и хоп - всичко точно!!
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаПравите ли разлика между частна и държавна собственост ? И задавате ли си въпроса кой откъде ще намери пари за да построи ново жилище ? Тоест как окъсан народ ще си обнови жилищния фонд ?
18
0
 
35
 
! Отговори
?елтак от Ав?тралия преди 5 години
Аз имам една стара къща в село Подгумер ама е порутена и искам 30 000 лв ама няма кой да плати щото няма сот пък и е пълно с ,,екзотични полинезийци,,
17
2
 
23
 
! Отговори
БРЮКСЕЛСКО ХОРО преди 5 години
КОНСТИТУЦИЯТА ЗАЩИТАВА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ.ЗАКОНЪТ ЗАБРАНЯВА ОТНЕМАНЕ НА ОСНОВНОТО ЖИЛИЩЕ.НО ДОМОРАСЛИ "ПАТРИОТИ" ПЛАНИРАТ РЕАЛНА ЕКСПРОПРИАЦИЯ С : УВЕЛИЧЕНИ МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ,СГРАДНА МОЩНОСТ,ТАКСА СМЕТ ЗА НЕСЪЩЕСТВУАЩА ТАКАВА И Т.Н..С ДВЕ ДУМИ- ПЪЛЗЯЩА ЕКСПРОПРИЯЦИЯ.ЕСТЕСТВЕНО МОЖЕ ДА ЗАГРАБЯТ С УВЕЛИЧЕНИ ДАНЪЦИ-НО НЯМА ДА ПОЛУЧАТ ЖИЛИШНА ПЛОЩ ПОНЕЖЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ НЯМА КЪДЕ ДА ПРЕМЕСТЯТ ИМУЩЕСТВОТО СИ.БОЛНИ НЕГРАМОТНИ ФАНТАЗИИ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАКЪСАЛА ДЪРЖАВА
16
7
 
22
 
! Отговори
Истината преди 5 години
По голямата част от празните жилища са негодни за живеене.Например стотиците хиляди кирпичени и гредоредни къщи, много от тях са строени още преди втората световна война. Примитивни къщи по селата, много от тях дори нямат баня и тоалетна.В градовете също има панелни блокове и стари сгради които са опасни и трябва да се съборят.В развитите държави почти не можеш да видиш стара сграда освен ако не е архитектурен паметник. Всичко старо отдавна е съборено и хората строят нови модерни жилища.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Какво общо със жилищата ? Няма да ти платят жълти стинки сега.
14
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САКЪН, само не казвайте ключовите думи "путин" и "русия", че наскачаха копейкаджиите-***, *** от *** 20 и на Болен "врабчетата"...
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5На теория става въпрос. Нашата икономика е най-малко пък пазарна. Тя просто е никаква.
12
4
 
11
 
! Отговори
?елтак от Ав?тралия преди 5 години
Ние в страната Оз имаме най-хубавите жилища в света използвани от клошари,дори самият аз съм клош и живея под моста Харбър Бридж в кашон и там оскотявам наблюдавайки океанаАз си щракам тук на Джава скриптс,просто не се хаква пущината и това е.Сега си лежа в басейна с чаша вино(лаuна) и слушам Ой Тигре Тигре....Дааа чистач съм на басейни и в обедната почивка цъкам на компа на шефа.Разтоварващо е след събирането на презервативи в басейна...Поздрави от Селянина от Поcpалuя
11
2
 
6
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До Анонимен 7А ако е без умисъл, а поради празни джобове, като как е?
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да.Според статистиката и апартамент в София и селският нужник в някой двор на 300-400 километра от София все е необитавано жилище.
9
1
 
38
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НЕ Е ТОЧНО ТАКА! Не става въпрос само за апартаменти.В тези 1200000 жилища влизат и стотиците хиляди къщи по селата и малките градове, на които собствениците са се преселили в София и в другите големи градове.Всеки жител на София има съседи, пристигнали отнякъде и оставили празно жилище там.Така числата имат своето обяснение.
8
3
 
12
 
! Отговори
?елтак от Ав?тралия преди 5 години
Олеле аз съм бил скот,Загубих си спистяванията в биткойни. Сега какво ще правя? Трябва да обличам костюма си на кенгуру и да печеля мизерни долари край Операта на няколкостотин метра от Харбър Бридж
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Запад в ЕС . АКО ЕДНА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НАНАСЯ ЩЕТИ НА ДРУГА. С УМИСЪЛ ИЗПЛАЩА ДВОЕН РАЗМЕР ЩЕТАТА.
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4 Ти май още чакаш държавата да ти осигури жилище.И да се вдигне данъка ти пак ще мизерстваш защото ще се вдигнат наемите.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До1. "Купил жилища и така разбира пазарната икономика?¿". Добре , но по надолу четем, че държавата не е уредила отношенията със земята!¡И другаде четем, че малкифирми от 30г. Не действат на печалба!Както и 70%-80% в България е сива икономика. И така за каква пазарна икономика пишеш????
4
45
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минимален данък 2,000лв на жилище. В София 5,000лв. Така хората имащи по 20+ апартамента ще спрат да купуват в несвяст или поне ще започнат да ги дават под наем.
3
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 200 000 са необитавани и още толкова има новопостроени които се продават и никой не ги купува.През това време ни проглушават ушите , че пазара на имоти се раздвижва и цените растат.