Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!

Един от основните проблеми е, че собсвениците не плащат за поддръжка
21 авг 2018 19:30, Петя Славова
164
Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!
Снимка: архив, Булфото

98% от жилищата у нас са частни, което от една страна е проблем, а от друга страна е възможност. Защото, когато са частни, се нуждаят от обновяване, което е отговорност на техните собственици.

В същото време 1 200 000 жилища у нас са необитавани, а 40 % от населението живее в пренаселени имоти. Това стана ясно по време на семинар в Пловдив на тема "Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи, чрез Национална жилищна стратегия 2018 – 2030", в който участва зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова, предаде "Монитор".

По думите й собствеността от една страна е инвестиция, ресурс, който собствениците омаловажават в България, но също така, бидейки актив, се нуждае от постоянна поддръжка. Това е един от основните идентифицирани проблеми в проекта за Национална жилищна стратегия.

Още по темата

Жилищният фонд у нас е доста застаряващ и дори компрометиран поради неправилна поддръжка в последните 20-30 години. "Политиката, която държавата може да прилага в тази посока, е разбира се да създаде механизми, било то финансови или законодателни, които да насърчават собствениците да изпълняват задълженията си по закона", уточни Крумова. По отношение на конкретния проблем със сегрегираните райони в немалко общини у нас проблемите са по-големи. На първо място има неуредени въпроси със собствеността на земята и с правото на тези граждани да бъдат настанени точно там, а сградите са без строителна документация и законово не са въведени в експлоатация.

Една от предложените политики за дейност в Националната жилищна стратегия е въвеждането в експлоатация на необитаваните жилища у нас. Според Малина Крумова трябва да се създадат стимули и механизми, така че гражданите, които притежават необитавани жилища, да бъдат стимулирани, може и чрез по-ниски данъци, да ги предложат на наемния пазар.

Това пък да доведе до отдаването на имота на по-ниска наемна цена. „От една страна имаме 1 200 00 необитавани жилища, а от друга – 40% от населението живее в пренаселени жилища. Това са парадоксални аспекти на жилищната политика. Със сигурност не говорим за отчуждаване, за отнемане на тези жилища, а по-скоро за данъчни и финансови стимули те да бъдат предлагани и да бъдат използвани за това, за което са създадени”, обясни Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам два тристайни и един четиристаен в София, държа мезонет 120 квадрата и двустаен 75 квадрата във във Варна, иначе живея в Пловдивско в къща. Квартиранти не пускам, нямам сметка, след някоя и друга година ще ги продам, ще спечеля няколко стотин хиляди евро над предишната им цена и мога да си купя други имото, мога да инвестирам в Испания или Гърция.
41
1
 
23
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
Всеки с традицийте си.Ние не сме американци.
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанците бягат от Бъглария като дявол от тамян, и с въжета да ги вържеш пак ще избягат, засега никой бежанец не е останял, никой няма да ти стои при тази мизерия, по скоро ще се приберат в родните си страни ако не могат да вазират на Запад.
39
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната манипулация на ГЕРБ, пропита с популизъм. Празните жилища са основно по селата и са непродаваеми. Празните жилища в големите градове не са много, съизмерими са с другите градове по света. Това, което може наистина да се направи е, да има защита за наемодателите срещу некоректните наематели. Тогава част от празните жилища ще излязат на наемния пазар
38
1
 
16
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 29 И няма един построен жил. блок с гаражи от долу.Строят се с магазини които никога няма да се напълнят.А колите по тротоарите.
37
7
 
14
 
! Отговори
шопо преди 5 години
Аз имам четири жилища които отдавам под наем и никога не пустеят
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да вдигат данъците, може би търсят място за бежанците.
35
37
 
10
 
! Отговори
Сбъркано мислене! преди 5 години
Българина традиционно влага спестяванията си във имоти дори и да няма нужда от тях.Това е и една от причините да нямаме никаква икономика.Във богатите държави (например САЩ) хората влагат всичко във икономиката и във частния бизнес. Така създават растеж и високоплатени работни места.Всичко останало го вземат на кредит без да им пука. Там хората постоянно си сменят колите и жилищата. И винаги имат най новото и най модерното.
34
2
 
29
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Баце си мисли че щом са празни жилищата,просто са ги зарязали и затова вика бежанци да ги напълнят...да ама не. Тези имоти и къщи имат собственици,наследници и ще дойдат да си постегнат,да изкарат лятото....
33
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сградите са си мои и никой, няма да ми казва, каквод а правя с тях ....
32
3
 
19
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Истината 16 Изоставените къщи по селата нямат дори бани и тоалетни. ...Абе приятел , те нямат врати и прозорци , ти за бони и тоалетни говориш.Събаряй да не плащаш данъци и това е.
31
0
 
48
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Накратко, чудят се как да преселят мaнraнaлитe в празните ви градски апартаменти. Щото със сигурност не става дума за празните ви селски къщи.
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз държа второ жилище, като резервен вариант. С тези ниски данъци, но високи цени на услугите е просто безмислено да пускам съквартиранти. Да не казвам, че преди 15 години апартаменти за по 50000 лева станах по 200 Бона. Не е зле, а !
29
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва данъчна тояга за празните жилища, които настроиха инвеститори и не са продадени, нито има наематели. Стоят празни, а инвеститорите като комарджии залагат на следващия парцел за печалба. Строят паметници на глупостта и задръстват градовете заради частни печалби и желание да станат мултимилионери. Трябва да не се дава право на строеж на инвеститор, който е построил празни жилища, отнел е жизнено пространство на гражданите.
28
0
 
12
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
За спазването на всеки закон ли трябва да има данъчни и финансови стимули?
27
2
 
56
 
! Отговори
МАФИЯ!!! преди 5 години
Ограбиха и ликвидираха всички големи промишлени производства.Ограбиха и ликвидха цялото селско стопанство.Ограбиха спестяванията на хората чрез инфлация и банкови фалити.Целенасочено опростачиха младите и изгониха умните в чужбина.Сега съсипват природата чрез строителство и масова сеч в планините.Крадат пари от Европа.Какво остана???Ами освен да посегнат на жилищата..... то друго май не остана за крадене!?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Викам куткитеНе е тая статията. Нема стинки нема стинки нема стинки нема стинки нема стинки нема стинки
25
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата обезлюдява. Вдигнете данъците още и ще видите какъв е ефектът на пеперудата!
24
1
 
24
 
! Отговори
жечо преди 5 години
имаме 1 200 00 необитавани жилища,=============Петранке, брой нулите *** тикво.Меркел ще ни ги напълни с бежанци, започва вече да ги разселва из Европа.
23
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живеем в пренаселени жилища, защото това не са жилища, а кутийки без стойност!Не е нормално жилище за семейство с едно или две деца да е под 120 квадратни метра.Освен това, не е нормално в една такава кутийка да живеят и повече от 2 поколения над 20 годишни, но това е друг въпрос.